Κάδοι ανακύκλωσης: Σκάναρε με το κινητό σου και δες τι μπορείς να πετάξεις

Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία ξεκίνησε ο δήμος Χαλανδρίου

κάδοι ανακύκλωσης

Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών δεν κάνει σωστή κατανομή των απορριμμάτων στους ειδικούς κάδους. Ο δήμος Χαλανδρίου έχει ξεκινήσει μια πρωτοποριακή προσπάθεια, έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται αυτόματα και πλήρως για το ποια αντικείμενα μπορεί να δεχτεί ο κάθε κάδος ανάλογα με το χρώμα του.

«Ανταποδοτική ανακύκλωση»: Εγκαινιάστηκε το πρώτο «σπιτάκι» στην Καλλιθέα

Ο κάθε κάδος θα έχει ψηφιακά σήματα τύπου QR (Quick Response). Με την τοποθέτηση της σήμανσης, ξεχωριστή για τον κάθε κάδο ανάλογα με το χρώμα του (μπλε, κίτρινο, καφέ ή πράσινο), οι πολίτες θα μπορούν με τη χρήση δωρεάν ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητά να διαπιστώνουν τι τύπου αντικείμενα μπορούν να πετάξουν και επίσης να λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες για τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.

Ανακύκλωση αλλιώς έρχονται... τσουχτερά πρόστιμα

Τα πρώτα ψηφιακά σήματα μοιράστηκαν ήδη σε ομάδα πολιτών-εθελοντών, οι οποίοι ενημερώθηκαν αναλυτικά για τον τρόπο τοποθέτησης και χρήσης των ψηφιακών σημάνσεων. Σταδιακά τα ψηφιακά σήματα θα τοποθετηθούν σε όλους τους κάδους της πόλης. 

«Είναι μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος και στοχεύει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών μεθόδων ως προς τη διαχείριση των αποβλήτων. Ζητούμε την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου ανακύκλωσης. Χωριστά απορρίμματα σε διαφορετικά ρεύματα. Ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα» ο καθηγητής ΕΜΠ Γεράσιμος Λυμπεράτος, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη Διαχείριση Ανακυκλώσιμων Υλικών του δήμου Χαλανδρίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμος Χαλανδρίου ανακοίνωσε πως το φιλόδοξο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζει από το 2015 αποδίδει εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 15-22 Δεκεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος, η ανακύκλωση στον δήμο Χαλανδρίου με σύστημα μπλε-κίτρινου-πράσινου κάδου άγγιξε το 80%! 

Στη σημασία της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στάθηκε και ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό να εμπλέκεις τους πολίτες σε θέματα που έχουν επιστημονική σημασία και εγκυρότητα, αλλά δεν απαιτούν εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις. Το ζητούμενο είναι οι πολίτες να συμμετέχουν, να συλλέγουν δεδομένα και να διαχέουν την πληροφορία. Το γεγονός τους καθιστά πολύ πιο ευαίσθητους απέναντι στα ζητήματα που απασχολούν την πόλη μας και προάγει αυτό που λέμε επιστήμη του πολίτη, citizen science. Πρώτη φορά γίνεται κάτι ανάλογο στο Χαλάνδρι και είναι εντυπωσιακή η ανταπόκριση των κατοίκων του Χαλανδρίου».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top