Για πρώτη φορά ψήφος στα 17: Κάνει ένας χρόνος τη διαφορά;

Δεν επιτρέπεται να πίνουν και να οδηγούν αλλά έχουν το δικαίωμα εκλέγειν

Η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές έχει ξεκινήσει. Μόνο που οι συγκεκριμένες θα είναι διαφορετικές καθώς στην κάλπη προσέρχονται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας οι 17χρονοι.

Χιλιάδες έφηβοι αναμένεται να στείλουν το δικό τους μήνυμα και πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο είναι έτοιμοι γι΄αυτό.

Μπορεί βάσει νομοθεσίας να μην τους επιτρέπεται να πίνουν, να οδηγούν ή να παίζουν τυχερά παιχνίδια, όμως η Βουλή αποφάσισε να τους δώσει δικαίωμα ψήφου. Έτσι από εδώ και στο εξής θα μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας.

Κάποιοι εξ΄αυτών νιώθουν έτοιμοι από καιρό. Κάποιοι άλλοι δεν ενδιαφέρονται ή απλά συγκαταλέγονται στους αναποφάσιστους. Όλοι τους όμως έχουν ένα κοινό. Στην πλειοψηφία τους είναι μαθητές της Γ λυκείου, έχουν μεγαλώσει μέσα στην κρίση, έχουν ωριμάσει, έχουν βαρεθεί τα λόγια και όπως λένε θα ψηφίσουν εκείνον που θα τους εξασφαλίσει εργασία και ασφάλεια για την επόμενη μέρα.

Νωρίς ή όχι για να ψηφίσουν; 

Ένας χρόνος πάνω, ένας χρόνος κάτω, τι σημασία έχει; Κάνουν 12 μήνες τη διαφορά;

Εξαρτάται από ποια πλευρά το βλέπει κανείς.

Για τους 17αρηδες ίσως δεν έχει καμία σημασία αν θα προσέλθουν φέτος στις κάλπες.

Για τα κόμματα όμως;

Πολλές γνώμες ακούγονται και οι απόψεις διίστανται. Κατά μία εκδοχή, τα άλλα κόμματα εκτιμούν πως η πτώση του ορίου ηλικίας ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Από την άλλη πλευρά γεγονός είναι πως η Ν.Δ σε συγκεκριμένο κοινό (φοιτητές, σπουδαστές) στην ίδια ηλικιακή κατηγορία έχει πολύ υψηλά ποσοστά με την προσκείμενη παράταξη της ΔΑΠ ΝΔΦΚ.

Ό,τι και να συμβαίνει ένα είναι το μόνο σίγουρο. Οι πιτσιρικάδες πλέον δεν «τσιμπάνε». Ως παιδιά που μεγάλωσαν στην «καρδιά της κρίσης» αλλά και της έκρηξης των social media έχουν σαφώς πιο κριτική και επικριτική ματιά απέναντι στην κοινωνία. Μένει να δούμε πως θα αποτυπωθεί αυτό στις επιλογές τους, τώρα που τους δόθηκε και με τη «βούλα» το δικαίωμα του «εκλέγειν».

Έτσι για την ιστορία

  • Για πρώτη φορά οι Ελληνίδες απέκτησαν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι το 1952, επί κυβερνήσεως Πλαστήρα 
  • Το 1977 η κυβέρνηση Καραμανλή καθιέρωσε την ψήφο στα 20 και η κυβέρνηση Παπανδρέου κατέβασε το 1982 το όριο στα 18 χρόνια
  • Η κυβέρνηση Τσίπρα το 2016 το μείωσε κι άλλο, στα 17,  και θα ισχύσει τώρα για πρώτη φορά
  • Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η τρίτη στην Ευρώπη, που καθιερώνει το δικαίωμα ψήφου σε νέους κάτω των 18 ετών 
  • Οι 17χρονοι που θα ψηφίσουν εφέτος για πρώτη φορά υπολογίζονται σε 245000
  • Για πρώτη φορά φέτος καθιερώνεται σύστημα απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές που σημαίνει ότι εκτός απροόπτου θα απαιτηθούν ευρύτερες συνεργασίες στα περιφερειακά και τα δημοτικά συμβούλια. Αντιθέτως η εκλογή περιφερειαρχών και δημάρχων θα συνεχίσει να γίνεται σε 2 γύρους, αν στον πρώτο δεν εκλεγεί κάποιος με το 50% συν μια ψήφο.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top