Κολωνάκι: Σε κουτί παπουτσιών η βόμβα - Τι «βλέπει» η Αντιτρομοκρατική

Εκτός κινδύνου ο αστυνομικός και ο νεωκόρος που τραυματίστηκαν

Πρώτη δημοσίευση: 13.53

Μέσα σε ένα κουτί παπουτσιών ήταν τοποθετημένος ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που εξερράγη στις 07:10 το πρωί της Πέμπτης έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο μηχανισμός, που δεν ήταν μεγάλης ισχύος, αποτελούταν από  δύο μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό τα οποία ήταν δεμένα με ταινία και πάνω τους ήταν προσαρμοσμένη εκρηκτική ύλη, αλλά και καλώδια και ένα ρολόι. 

Αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που έχει προβληματίσει την Αντιτρομοκρατική, η μικρή ισχύς της βόμβας, η οποία δεν παραπέμπει σε καμία από τις γνωστές τρομοκρατικές ομάδες. Έτσι, στην αστυνομία δεν αποκλείουν η επίθεση αυτή να ήταν ενός είδους δοκιμής, από κάποια νέα ομάδα. 

Έκρηξη βόμβας στο Κολωνάκι έξω από τον ναό του Αγίου Διονυσίου

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Η βόμβα στο Κολωνάκι εξερράγη μπροστά στο σπίτι μου

Αυτοσχέδιος εκρηκτικόςμηχανισμός εξεράγη νωρίς το πρωί έξω από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στην οδό Σκουφά στο Κολωνάκι. Φωτογραφία: Παναγόπουλος Γιάννης/Eurokinissi

Ο νεωκόρος είδε πρώτος τον μηχανισμό

Όπως έγινε γνωστό αργότερα, τον μηχανισμό εντόπισε πρώτος ο νεωκόρος της εκκλησίας, ο οποίος έφτασε στο ναό για να τον ανοίξει. Όταν είδε το ύποπτο κουτί, τηλεφώνησε αμέσως στην Άμεση Δράση, ενώ φέρεται να το μετέφερε και λίγα μέτρα πιο δεξιά, στο παρτέρι.

Στο σημείο έσπευσε αμέσως περιπολικό της Άμεσης Δράσης. Μόλις πλησίασε ο αστυνομικός, ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο πρόσωπο και τα χέρια.

Από την έκρηξη τραυματίστηκε ελαφρύτερα και ο νεωκόρος που βρισκόταν κοντά, καθώς το σώμα του αστυνομικού λειτούργησε ως «ασπίδα».

Αυτό που ανησυχεί τις Αρχές, είναι ότι πρόκειται για ένα «τυφλό χτύπημα», σε μέρα και ώρα που υπήρχε κόσμος στην περιοχή, χωρίς να υπάρξει κάποιο προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Άνδρες του ΤΕΕΜ στο σημείο της έκρηξης. Φωτογραφία: Παναγόπουλος Γιάννης/Eurokinissi

Στο νοσοκομείο ο αστυνομικός – Εξιτήριο πήρε ο νεωκόρος

Ο αστυνομικός που τραυματίστηκε, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Ο νεωκόρος μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό όπου αφού δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες, πήρε εξιτήριο.

Τον αστυνομικό και τον νεωκόρο, συνάντησε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, κατόπιν εντολής του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Άνδρες του ΤΕΕΜ, ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή τον χώρο έξω από την εκκλησία.Φωτογραφία: Παναγόπουλος Γιάννης/Eurokinissi

Από την πρώτη στιγμή, ο αρχιεπίσκοπος ενημερώνεται διά του πρωτοσύγκελού του, ο οποίος έχει συχνή επικοινωνία από το πρωί με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

«Από την κεντρική είσοδο του ναού πήραν το δέμα (σ.σ. ο αστυνομικός και ο νεωκόρος) και το πήγαν προς τα αριστερά του ναού. Εκεί εξερράγη. Χύθηκε και αίμα δηλαδή, γιατί τραυματίστηκε ο αστυνομικός», τόνισε ο πατέρας Γεώργιος, ιερωμένος της εκκλησίας, περιγράφοντας τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν μετά την έλευση της αστυνομίας στο ναό.  

«Εχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός σε ναό στο κέντρο της Αθήνας ανήμερα του Αγίου Στεφάνου από ότι φαίνεται χωρίς προειδοποίηση και αυτό είναι που σοκάρει. Συνήθως πριν από κάποια έκρηξη γίνεται προειδοποιητικό τηλέφωνο», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Γ.Γ. των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος.

Έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας έξω από τον Ιερό Ναό του Αγ. Διονυσίου στο Κολωνάκι.Φωτογραφία: Παναγόπουλος Γιάννης/Eurokinissi

Καμίνης: «Η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τους θυλάκους πολιτικής βίας»

Για το περιστατικό έκανε δήλωση και ο Δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους θυλάκους πολιτικής βίας, που εξακολουθούν να αμαυρώνουν την εικόνα της πρωτεύουσας και να πλήττουν το θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη στην ασφάλεια».

Όπως τόνισε, «η Αθήνα σύμφωνα με τα πιο έγκυρα διεθνή στοιχεία, είναι μια πόλη ασφαλής για τους κατοίκους και επισκέπτες της και έτσι πρέπει να παραμείνει».

Ο κος Καμίνης προειδοποίησε πως όσο οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί τρομοκρατικών επιθέσεων παραμένουν ασύλληπτοι και δεν λογοδοτούν στη δικαιοσύνη, τόσο οι λίγοι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες εκφοβισμού των πολλών.

Τέλος, εξέφρασε τη συμπαράστασή του «στους δύο τραυματίες, στους οποίους εύχομαι ταχεία ανάρρωση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top