Νέα κρούσματα στα Μέγαρα από τον ιό του «Δυτικού Νείλου»

Πώς μεταδίδεται και τι προκαλεί

ΚΕΕΛΠΝΟ:Νέα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του «Δυτικού Νείλου» ξαναχτύπησε, ανεβάζοντας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε επτά συνολικά από την αρχή του 2018 έως και σήμερα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων), ο ιός του «Δυτικού Νείλου» που μεταδίδεται από τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, έχει «στείλει» στο νοσοκομείο επτά άτομα, χωρίς να έχουν καταγραφεί θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό.

Ο μικρότερος ασθενής που διαγνώστηκε με τον ιό ήταν μόλις 13 ετών και ο μεγαλύτερος 66 ετών.

Οι ασθενείς εκδήλωσαν προβλήματα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα η/και μηνιγγίτιδα η/και οξεία χαλαρή παράλυση).

Από τους συνολικά επτά ασθενείς οι δυο νοσηλεύονται ενώ οι υπόλοιποι πέντε έχουν πάρει εξιτήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συναγερμός από το ΚΕΕΛΠNΟ – «Ξαναχτύπησε» ο ιός του Δυτικού Νείλου

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα έξι από τα επτά κρούσματα εκδηλώθηκαν κατά πάσα πιθανότητα στον Δήμο Μεγάρων, και το ένα κρούσμα στον Δήμο Τανάγρας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σημειώνει ότι ο πιθανός τόπος έκθεσης των δηλωθέντων ασθενών με εργαστηριακά διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, αποτελεί αδρό κριτήριο για την εκτίμηση των περιοχών κυκλοφορίας του ιού.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Tο 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εμφανίζει κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Το 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν ήπια συμπτωματολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους µυς και τις αρθρώσεις, εµέτους και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα (στον κορμό) και διόγκωση των λεμφαδένων. Τα συμπτώματα φεύγουν σε 4-7 ημέρες.

Ένα στα 100 άτομα – κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας – αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα). Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, µυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) µέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τα εξής μέτρα για την αποφυγή των τσιμπημάτων των κουνουπιών.

1. Χρήση εντοµοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρµα και πάνω από τα ρούχα. Ο χρόνος δράσης των εντοµοαπωθητικών ουσιών κυμαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες. Για τα εντοµοαπωθητικά που περιέχουν DEET προτιμώνται τα σκευάσματα µε συγκέντρωση 30-50% για τους ενήλικες και 10-30% για τα παιδιά.

2. Χρήση εντοµοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περµεθρίνη), ουσίες που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα των εντόμων και τα αποπροσανατολίζουν.

3. Προσοχή κατά τις ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

4. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (µακριά µανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

5. Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

6. Αντικουνουπικά πλέγµατα (σίτες που εµποδίζουν τη δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγµατα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.

7. Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές µε µεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών µέσων (όπως χρήση εντοµοαπωθητικών σε βρέφη <2µηνών). Είναι πιο αποτελεσµατικές όταν είναι εµβαπτισµένες σε εντοµοαπωθητικό.

8. Αποµάκρυνση του στάσιµου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα µέρη του κήπου, ώστε να µην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιµνάζοντα νερά που αποτελούν σηµεία εναπόθεσης των αυγών τους.

9. Χρήση ανεµιστήρων ή κλιµατιστικών. Ο δροσερός αέρας µειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεµιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόµων.

10. Χρήση λαµπτήρων κίτρινου χρώµατος για τον φωτισµό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top