"Πολύ σοβαρή ΨΥΧΙΚΗ νόσος η νευρική ανορεξία!" Τι εξηγεί ειδικός στο star.gr- Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Δεν είναι τυχαίο το ότι θεωρείται ασθένεια της σύγχρονης εποχής

"Πολύ σοβαρή ΨΥΧΙΚΗ νόσος η νευρική ανορεξία!" Τι εξηγεί

Δεν είναι τυχαίο το ότι η νευρική ανορεξία θεωρείται ασθένεια ψυχική και της σύγχρονης εποχής. Όλο και περισσότερα κρούσματα γίνονται γνωστά και οι ειδικοί προσπαθούν να ενημερώσουν και να ειδοποιήσουν με κάθε τρόπο.

Με αφορμή τον θάνατο της γνωστής δημοσιογράφου και παρουσιάστριας, Νανάς Καραγιάννη, που έδινε χρόνια μάχη με τη νευρική ανορεξία, το star.gr επικοινώνησε με τον Δρ. Αναστάσιο Σπαντιδέα, Παθολόγο - Κλινικό Φαρμακολόγο, για να μάθει περισσότερα γι’ αυτή την επικίνδυνη και ύπουλη νόσο.

 

O Δρ. Αναστάσιος Σπαντιδέας

«Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να πούμε ότι η νευρογενής ή, καλύτερα, ψυχογενής ανορεξία είναι μια πάρα πολύ σοβαρή ψυχιατρική νόσος. Είναι βαριά ψυχική πάθηση. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους γονείς και, κυρίως, από τα παιδιά, καθώς η νόσος παρουσιάζεται κυρίως κατά την εφηβική ηλικία. Προσβάλλει συχνότερα τα κορίτσια από τα αγόρια, με μια συχνότητα 10 κορίτσια προς 1 αγόρι. Έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και, μάλιστα, είναι από τις ψυχικές παθήσεις με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα» εξηγεί ο Δρ. Σπαντιδέας.

Η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη παρέμβαση είναι που σώζει ζωές. Οι γονείς, σε αυτό, έχουν τον πρώτο ρόλο. «Υπάρχουν σημάδια, όπως το να δουν το παιδί τους να ασχολείται υπερβολικά με το βάρος του. Να ανεβαίνει καθημερινά πάνω στη ζυγαριά και να μετράει γραμμάριο προς γραμμάριο το βάρος του. Να κοιτάζεται συνεχώς στον καθρέφτη για να δει αν είναι παχύ. Να τρώει και να φεύγει από το τραπέζι αμέσως και κρυφά, για να βγάλει το φαγητό που έφαγε. Να μετράει ακόμα και τις μπουκιές στο τραπέζι. Όλα αυτά είναι σημάδια που θα πρέπει να ανησυχήσουν τον γονιό και να τον κάνουν να αναζητήσει άμεσα τη βοήθεια του οικογενειακού τους γιατρού. Εκείνος θα τους παραπέμψει στον κατάλληλο γιατρό για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Αν διαγνωστεί έγκαιρα, η νευρική ανορεξία μπορεί να αντιμετωπιστεί. «Με κατάλληλη αγωγή, το παιδί μπορεί να γλιτώσει, να βγει από αυτή την κατάσταση, από αυτόν τον κίνδυνο. Με συμβουλευτική ψυχιατρική να μπορέσει να αποκτήσει τη σωστή ιδέα για τον εαυτό του» εξηγεί ο γιατρός.

«Συνήθως οι έφηβοι έχουν πρότυπα κάποια αποσκελετωμένα μοντέλα, πολύ αδύνατες ηθοποιούς κτλ. Προσπαθούν να τους μοιάσουν και παρασύρονται σε ακραίες διατροφικές διαταραχές. Μόλις, λοιπόν, ο γονιός διαπιστώσει ένα από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια και είναι σίγουρο ότι η έγκαιρη παρέμβαση γλιτώνει το παιδί από την παγίδα της νευρικής ανορεξίας».

Η Νανά Καραγιάννη

Ποιο είναι το μήνυμα, όμως, που θέλει να στείλει ο ειδικός; «Το κάθε παιδί πρέπει να έχει τον δικό του χαρακτήρα, τον δικό του εαυτό. Δεν πρέπει να μιμούμαστε ακραία πρότυπα! Κάποτε, ήταν η εποχή της Twiggy, που αποτέλεσε πρότυπο για πολλές δεκαετίες. Κάθε άτομο έχει την προσωπικότητά του, το σωματότυπό του. Θα πρέπει να μας αρέσει ο εαυτός μας και το σώμα μας και να ακολουθούμε σωστή διατροφή, χωρίς ακραίες διατροφικές εκδηλώσεις. Δηλαδή, ούτε να είμαστε παχύσαρκοι, ούτε και υπερβολικές ολιγοθερμιδικές δίαιτες».

Το πασίγνωστο μοντέλο Twiggy, που καθιέρωσε το "ανορεξικό πρότυπο" ομορφιάς

Τα περιστατικά τέτοιου είδους όλο και πληθαίνουν. «Δυστυχώς είναι πολύ συχνά τα περιστατικά αυτά. Και πρόσφατα είχα ένα παρόμοιο περιστατικό, αλλά ευτυχώς, έγκαιρα διαγνώστηκε και, με κατάλληλη παρέμβαση, το παιδί επανήλθε στη σωστή διατροφή του» αναφέρει ο Δρ. Σπαντιδέας.

Ο χρόνος αντιμετώπισης του προβλήματος κι επαναφοράς στην αρχική κατάσταση εξαρτάται από το πόσο έγκαιρη είναι η διάγνωση. «Αν η νόσος έχει φωλιάσει, γιατί, όπως είπαμε, είναι ψυχική πάθηση, μέσα στον οργανισμό του παιδιού, τότε χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».  

Όπως τονίζει ο γιατρός, οι γονείς έχουν την ευθύνη. Πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι και να κινητοποιηθούν αμέσως μόλις διαπιστώσουν κάποιο από τα συμπτώματα, απευθυνόμενοι σε κάποιον ειδικό! 

 

Μαρία Ανδρικάκη

m.andrikaki@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top