Ένα κομψοτέχνημα στο κέντρο της Αθήνας: Το star.gr στο «Παλαιό Χημείο» εκεί όπου στεγάζεται η νέα βιβλιοθήκη της Νομικής

Το ιστορικό κτίριο απ΄όπου πέρασαν οι μεγαλύτεροι επιστήμονες ανακαινίστηκε, απέκτησε ξανά ζωή και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό - ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: 27-04-2017 14:33

Εδώ και λίγες εβδομάδες, έχει αποκτήσει ξανά ζωή ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της οδού Σόλωνος 104, το οποίο για πολύ καιρό «ρήμαζε» παρατημένο, απομεινάρι μιας παλιάς αίγλης.

Aυτή σε λίγο καιρό θα είναι η επίσημη είσοδος: Προς το παρόν, οι επισκέπτες εισέρχονται από την οδό Μαυρομιχάλη 17

Όχι πια όμως. Πλέον, το «Παλαιό Χημείο», αυτό το αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα στο κέντρο της Αθήνας, ανακαινίστηκε, νοικοκυρεύτηκε, και προσαρμόστηκε στα σημερινά δεδομένα δίχως να στερηθεί τίποτα από τον παλιό,  αρχοντικό του αέρα, στεγάζοντας την βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το αρχικό κτίριο χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1870 σε σχέδια του περίφημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ και περιλάμβανε το υπόγειο, το ισόγειο και τον πρώτο όροφο. Εκεί στεγάστηκαν επίσης εκτός από τη Φυσικομαθηματική Σχολή, το Εθνικό Χημείο, το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Εθνικό Γραφείο Μέτρων και Σταθμών, η Γεωδαιτική Επιτροπή, η Θαλασσογραφική Εταιρεία, η Φυσιοδιφική Εταιρεία, το Βοτανικό Μουσείο, ο Όμιλος Φίλων Ασυρμάτου, ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας.Μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά το 1911 και τις εκτεταμένες επισκευές, προστέθηκε το κεντρικό αμφιθέατρο και πολύ αργότερα και ο τρίτος όροφος. 

Στους χώρους αυτούς απ΄όπου πέρασαν οι μεγαλύτερες μορφές των Θετικών Επιστημών στην Ελλάδα, περιηγήθηκε το star.gr με κάμερα 360°.

Όπως θα δείτε και στο video, η Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, δίνει στους φοιτητές αυτό που χρειάζονται και τους «βρίσκει» αυτό που ψάχνουν.

Από ένα περιβάλλον δέκα μικρών βιβλιοθηκών που δεν κάλυπταν όλες τις ανάγκες τους, βρέθηκαν σε μια νέα, ενιαία βιβλιοθήκη στην οποία μπαίνουν και δεν θέλουν να βγουν.

Με τον χώρο να  είναι ήσυχος και υποβλητικός, το όλο κλίμα σε προδιαθέτει να διαβάσεις, να μελετήσεις, να ψάξεις. Τα φωτεινά, καθαρά και ευρύχωρα αναγνωστήρια, σου επιτρέπουν να κάτσεις με τις ώρες ώστε να ερευνήσεις το κάθε σύγγραμμά, ενώ η σύγχρονη αίθουσα πολυμέσων δίνει την ηλεκτρονική χείρα βοηθείας, κάνοντας πιο ολοκληρωμένη την επιστημονική έρευνα.

ENA AΠΟ ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΑ

Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

Μιλώντας στο star.gr, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, μας είπε πως:

Είναι ένα κτίριο που έχει χτιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Για πολύ καιρό εξυπηρετούσε τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Φυσικομαθηματικής Σχολής και λεγόταν Φυσικείο. Μετά στη συνέχεια Παλαιό Χημείο και σιγά σιγά με την μετακίνηση της  Σχολής Θετικών Επιστημών στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, μεταφέρθηκαν οι πιο πολλές δραστηριότητες, και με το πρόβλημα των αλλεπάλληλων σεισμών, ιδιαίτερα του σεισμού του 1999, δημιουργήθηκε επικινδυνότητα στην χρησιμοποίηση του.Με ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αρχικώς και προς το τέλος με την βοήθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εκπληρώσαμε την 1η φάση του σχεδίου που είναι η εγκατάσταση των πολλών  βιβλιοθηκών της Νομικής Σχολής, σε ένα μέρος του κτιρίου. Το άλλο μέρος του κτιρίου προορίζεται για την εγκατάσταση του μουσείου Ιστορίας, Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας,  και το άλλο μέρος επίσης είναι Κέντρο Πολιτισμού και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου.

Εκτός από την εντυπωσιακή Βιβλιοθήκη που είναι μια από τις τρεις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, στο ίδιο κτίριο σε λίγο καιρό θα λειτουργεί και το Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας.

Όπως εξήγησε στο star.gr ο καθηγητής Θωμάς Σφηκόπουλος, Αναπληρωτής Πρύτανη, Ερευνητικής Πολιτικής και Ανάπτυξης,

Ελπίζουμε σύντομα να λειτουργήσουμε και το Μουσείο, το οποίο έχει πολλά κομμάτια μεγάλης αξίας τόσο από επιστημονική όσο και από ιστορική άποψη. Να πούμε ότι εδώ υπήρχε ο ασύρματος, με τον οποίο επικοινωνούσαν με τον βρετανικό στρατό στην Αφρική και επίσης υπήρχε ο παράνομος σταθμός στην Κατοχή. Υπάρχουν επίσης επιστημονικά όργανα του προπερασμένου αιώνα, υπάρχουν βιβλία από το πανεπιστήμιο της Σμύρνης, και πολλά άλλα σημαντικά εκπαιδευτικά αντικείμενα, τα οποία ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να εκθέσουμε στους χώρους που προορίζονται.

 

Την ημέρα της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές (12 Οκτωβρίου 1944), ο πειραματικός σταθμός του εργαστηρίου της Φυσικής του ΕΚΠΑ μετέδωσε πρώτος την είδηση της απελευθέρωσης. Η κεραία όπως βλέπετε, υπάρχει ακόμα στην ταράτσα. Στις αρχές Νοεμβρίου του 1973 το φοιτητικό κίνημα δραστηριοποιήθηκε και στους χώρους του Παλαιού Χημείου και δημιουργήθηκε μία από τις σπίθες του φοιτητικού κινήματος που οδήγησαν στην κατάληψη της Νομικής και την εξέγερση του Πολυτεχνείου».

Όσο για την βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής; Ξεκαθάρισε πως είναι «ανοιχτή για όλους. Αυτή είναι πολιτική της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει μια βιβλιοθήκη και 8 κτιριακές εγκαταστάσεις στις σχολές του. Είναι μια από τις 3 μεγαλύτερες στην Ελλάδα που είναι συγκρίσιμες σε μέγεθος. Είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει περίπου ένα εκατομμύριο 800 χιλιάδες και κάτι τεκμήρια βιβλίων και πάνω από 300.000 τεκμήρια επιστημονικών περιοδικών. Είναι ανοιχτή στο κοινό, και έχουμε πολιτικές δανεισμού».

ΕΝΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΧΩΡΟΣ: Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

«Ψυχή» του όλο αυτού εγχειρήματος, και η Βασιλική Στρακαντούνα, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής, η οποία μας εξήγησε πως όλο αυτό το εγχείρημα, χρειάστηκε πολλή προσωπική εργασία:

Κανένας χρήστης δεν φεύγει από εδώ αν δεν βρει αυτό που ψάχνει. Αυτό είναι το κριτήριο μας. Για να γίνει αυτό δεν δουλεύουμε με κριτήρια αυστηρά δημοσιοϋπαλληλικά. Για να γίνει αυτό το έργο όλοι πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας. Προσπαθούμε πολύ, δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών δεν μένουμε μόνο στα κονδύλια που δίνει το Πανεπιστήμιο. Συνεργαζόμαστε με χρηματοδότες, είχαμε χορηγία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μπαίνουν μπροστά παλιοί απόφοιτοι μας και κάνουν καμπάνιες στο εξωτερικό για να φέρουν βιβλία…αυτό το έργο το έχει αγκαλιάσει πολύ και η γειτονιά και η επιστημονική κοινότητα.

Όπως δήλωσε στο star.gr η κυρία Στρακαντούνα, «η βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, παρέχει περιβάλλον για την έρευνα και την μελέτη που το βρίσκεις σε αντίστοιχες μεγάλες βιβλιοθήκες του εξωτερικού. Υπάρχει υποδομή σύνδεσης στο ίντερνετ όχι μόνο ενσύρματα αλλά και ασύρματα, υπάρχουν συνδρομές σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, σε βάση δεδομένων, όλες αυτές οι υποδομές που απαιτεί ένα σύγχρονο περιβάλλον βιβλιοθηκών. Δεν εξυπηρετούμε μόνο φοιτητές του Παν. Αθηνών και της Νομικής Σχολής, αλλά και φοιτητές από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν φτωχές συλλογές, έχουμε συνεργασία με βιβλιοθήκες του εξωτερικού, με δικηγορικούς συλλόγους».

Μάλιστα δεν κρύβει την χαρά και την συγκίνηση της, όταν μας λέει πως «έρχονται και το επισκέπτονται παλιοί φοιτητές μας και μας λένε πως “με αυτό το έργο αναθαρρήσαμε”. Μας δίνει ελπίδα, ότι κάτι γίνεται και κάτι προχωρά παραπέρα».

 

Στο τέλος της περιήγησης μας, συναντήσαμε και δυο πρωτοετείς φοιτήτριες της Νομικής, οι οποίες δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για το περιβάλλον της βιβλιοθήκης:

«Έχουμε έρθει αρκετές φορές με το που άνοιξε. Είναι πολύ οργανωμένα, πολύ καθαρά, καμία σχέση με το άλλο αναγνωστήριο του Καποδιστριακού. Είναι πολύ ωραία τα δωμάτια που έχει για κάθε κλάδο του Δικαίου, έχει πάρα πολλά βιβλία που μπορείς να βρεις για τις εργασίες σου για κάθε κλάδο, για οτιδήποτε. Υπάρχουν πολυμέσα, υπολογιστές…Και το προσωπικό είναι εξαιρετικό και πολύ καταρτισμένο. Αφήνουμε τα ονόματα μας, τα πράγματα μας στα ερμάρια όπου καθένας έχει δικό του κλειδί. Έχουμε έρθει για εργασίες και έχουμε βρει τα πάντα εδώ πέρα. Υπάρχει και υπολογιστής που μπορείς να ψάξεις για το βιβλίο που θέλεις.  Έχει το wifi που έχει όλο  το Καποδιστριακό και συνδέεσαι απεριόριστα με τον κωδικό σου. Είναι πολύ καλύτερα να διαβάζεις εδώ. Σε βοηθά το κλίμα. Δεν έχεις την άνεση να χαζέψεις».

ΤΟ... ΑΙΘΡΙΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ: ΕΔΩ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΣΥΧΙΑ

ΤΟ ΜΑΦ Ή ΑΛΛΙΩΣ... ΜΕΓΑΛΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ: ΑΠΟ ΕΔΩ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΞΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Της Χριστίνας Βεργιώτη

E-mail: chvergioti@star.gr

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top