Θα γίνει «μάχη» στις φετινές Πανελλαδικές: Μειώνονται οι εισακτέοι στις TOP σχολές

Οι 1.005 λιγότερες θέσεις στα Πανεπιστήμια εκτοξεύουν τον ανταγωνισμό-Αναλυτικοί πίνακες-Πρώτη ανάρτηση: 15-03-2017 08:46

«Σφαγή» αναμένεται στις φετινές Πανελλαδικές, καθώς μειώνονται οι εισακτέοι στις πρωτοκλασάτες σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ αυξάνονται σε αυτές που δεν απαιτείται υψηλή βαθμολογία.

Η φετινή χρονιά για όλους εκείνους τους υποψήφιους που στοχεύουν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη, καθώς στις πρωτοκλασάτες σχολές όπως οι ιατρικές, οι νομικές, οι πολυτεχνικές και γενικά οι καλές σχολές κεντρικών ΑΕΙ (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) θα δεχτούν λιγότερους υποψηφίους.

Αντιθέτως, αυτοί που αναμένεται να ευνοηθούν είναι οι μαθητές που στοχεύουν σε χαμηλόβαθμες σχολές τόσο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε στο φως της δημοσιότητας το Υπουργείο Παιδείας, από τα Πανεπιστήμια της χώρας «κόβονται» 1055 θέσεις συνολικά, ενώ στα ΤΕΙ αυξάνονται κατά 510. Έτσι, συνολικά 69.490 θα είναι οι νέοι φοιτητές, από τους οποίους οι 42.850 στα πανεπιστήμια και οι 26.640 στα ΤΕΙ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ

Για παράδειγμα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα πάρει φέτος 400 λιγότερους φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας θα πάρει 210 λιγότερους φοιτητές, το ΕΜΠ δίνει μείον 150 θέσεις, το Δημοκρίτειο 90 θέσεις λιγότερες, και της Πάτρας μείον 210 θέσεις.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές της χώρας είναι κατά 220 θέσεις μικρότερος, σε σχέση με το 2016, ενώ αντίθετα, στα θεολογικά τμήματα είναι κατά 115 θέσεις μεγαλύτερος. Έτσι φέτος στο πρώτο έτος της Ιατρικής στα επτά πανεπιστήμια όλης της χώρας θα γραφτούν 835 φοιτητές, έναντι 1055 πέρυσι, ενώ στην Θεολογική Σχολή θα μπουν 55 περισσότεροι σε σχέση με το 2016, στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ 40 και στο τμήμα Μουσουλμανικών Σπουδών του ΑΠΘ 20 περισσότεροι. 

Εκτός από τις αλλαγές στις ιατρικές και τη θεολογία, από τις οδοντιατρικές και τις φαρμακευτικές κόβονται 100 θέσεις, από το Πολυτεχνείο 150 θέσεις και από τις Νομικές Σχολές 40. Στην αντίστροφη θέση, το τμήμα Κλωστουφαντουργίας του ΤΕΙ Πειραιά, όπου οι εισακτέοι αυξάνονται κατά 100! 

Σύμφωνα με το Υπουργείο, στο μηχανογραφικό υπάρχουν φέτος δύο νέα πανεπιστημιακά τμήματα τουρισμού, καθώς και ένα τμήμα ΤΕΙ τουρισμού που επαναλειτουργεί, αυξάνει τον αριθμό εισακτέων σε τμήματα που αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας, ενώ ενισχυμένα είναι και τα τμήματα που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή και την πληροφορική.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΤΕΝΕΙΜΕ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ:

-οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις της χώρας

-οι εισηγήσεις των τμημάτων, ιδίως εκείνων στα οποία προβλέπονται εργαστηριακά μαθήματα και για τη λειτουργία των οποίων τεκμηριώθηκαν σοβαρές δυσκολίες

ανάγκη αποκατάστασης μιας ισορροπίας στην αναλογία των θέσεων που προσφέρονται στους υποψήφιους των τριών ομάδων προσανατολισμού

-οι στατιστικές των μετεγγραφών φοιτητών/τριών

Τέλος, να σημειώσουμε πως το Υπουργείο μελετά ήδη την αναμόρφωση των κριτηρίων των μετεγγραφών, «ώστε να μην εμποδίζεται η μετεγγραφή των φοιτητών/τριών που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top