Πανελλήνιες ΜΕΤΑ τις Προαγωγικές; Το νέο σύστημα προκαλεί αντιδράσεις μαθητών

Πολλές αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο εγείρουν ερωτήματα

Πανελλήνιες ΜΕΤΑ τις Προαγωγικές; αντιδράσεις

Οι φετινές  αλλαγές στις Πανελλαδικές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς σχολές προστίθενται και αφαιρούνται στο μηχανογραφικό, αλλάζουν οι ημερομηνίες των ενδοσχολικών και των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλάζουν τα επιστημονικά πεδία και καταργούνται ενδεχομένως οι επαναληπτικές εξετάσεις.

Για πρώτη φορά φέτος, διαχωρίζεται οριστικά το απολυτήριο του Λυκείου από τις Πανελλαδικές. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε τροποποιήσεις διαφόρων θεμάτων, τεχνικού κυρίως χαρακτήρα, για τα οποία όμως οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένοι.

Ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στους μαθητές είναι το ότι πιθανότατα οι Πανελλαδικές θα μετατεθούν χρονικά κι, αντί για Μάιο, θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές θα δώσουν πρώτα προαγωγικές εξετάσεις και μετά Πανελλήνιες. Στην περίπτωση αυτή, οι μαθητές που "φορτσάρουν" για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο θα έχουν ήδη κουραστεί διαβάζοντας για τις προαγωγικές και δεν θα αποδώσουν το ίδιο καλά, όσο αν έδιναν πρώτα Πανελλήνιες. 

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα "Αυγή", "η επικρατέστερη των ημερομηνιών για την έναρξη των Πανελλαδικών είναι φέτος η Τρίτη 6 Ιουνίου. Αυτό γιατί πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το επιμηκυμένο διδακτικό έτος στα Γυμνάσια, μαζί με τις εξετάσεις του, ώστε έως τις 31 Μαΐου να έχουν αποδεσμευτεί οι καθηγητές των Γυμνασίων (που παραδοσιακά αναλαμβάνουν την επιτήρηση στις Πανελλαδικές)" και συμπληρώνει: "Οι απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις θα προηγηθούν των πανελλαδικών για τους μαθητές της Γ' Λυκείου. Ως εκ τούτου, η αποφοίτηση των μαθητών από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ θα ολοκληρωθεί μέχρι τις τελευταίες μέρες του Μαΐου, ώστε να μεσολαβήσει ένα δεκαήμερο τουλάχιστον ανάμεσα στις απολυτήριες και τις Πανελλαδικές για την καλύτερη προετοιμασία των υποψηφίων". 

Τις αντιδράσεις αυτές των μαθητών εξετάζει το Υπουργείο Παιδείας και αναμένεται, εντός της εβδομάδας, να ανακοινώσει τις οριστικές του αποφάσεις σχετικά με το τελικό πρόγραμμα των Πανελλαδικών. 

Επιπλέον, φέτος είναι ιδιαίτερα πιθανό να μη γίνουν επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις για όσους δεν μπορέσουν για λόγους υγείας ή άλλες σοβαρές αιτίες να προσέλθουν στους διαγωνισμούς, γεγονός που, αν τελικά υλοποιηθεί, εγείρει έντονες αντιδράσεις και πολλά ερωτήματα. 

Περιμένουμε τις τελικές απαντήσεις του Υπουργείου Παιδείας και την αποσαφήνιση του νέου συστήματος εισαγωγής στα Παεπιστήμια της χώρας. 

 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top