Οι start-up επιχειρήσεις ανθούν μετ’ εμποδίων στην Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ το ρεπορτάζ του Star

Οι start-up επιχειρήσεις ανθούν μετ’ εμποδίων στην Ελλάδα

«Στην Ελλάδα συντελείται μια κοινωνική αλλαγή» γράφει η «Telegraph». Άνθρωποι που ως τώρα είχαν σαν όνειρα αυτά των γονιών τους, δηλαδή να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, στρέφονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και δημιουργούν καινοτόμες επιχειρήσεις. Η ριζική όμως αυτή αλλαγή δεν έχει βρει έτοιμες τις κρατικές δομές.

«Σε ότι αφορά το κομμάτι της φορολογίας, αν μια επιχείρηση βγάλει 50.000 ευρώ κέρδος, θα κληθεί να πληρώσει με τα σημερινά δεδομένα περίπου ένα ποσό 20.000-25.000. Αυτό το πράγμα είναι απαγορευτικό.» αναφέρει στην κάμερα του Star ο Γ. Διονάτος, Διευθυντής του επιχειρηματικού site EMEA.

Σύμφωνα με έρευνα μια τεχνολογική start up επιχείρηση, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στην αγορά εργασίας, πέντε καινούργιες θέσεις.

Τί γίνεται όμως όταν η εταιρεία αυτή δεν μπορεί να υποστηρίξει το εργασιακό κόστος ενός υπαλλήλου;

«Πρέπει να μπορεί να προσφέρει στην επιχείρηση τρεις φορές παραπάνω από όσο κοστίζει γιατί το σύνολο των κρατήσεών του είναι περίπου από 45%-60% παραπάνω στο μισθό του.» σημείωσε ο Π. Καραλιβάνος, ιδιοκτήτης start-up-Σύμβουλος Επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι το 2013 συστάθηκαν στην Ελλάδα 144 τέτοιες επιχειρήσεις, που αν και φαίνεται μικρός αριθμός, είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με τα 3 προηγούμενα χρόνια, που δημιουργήθηκαν μόλις 16. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν πολλούς εργαζόμενους. Για να τους χρησιμοποιούν όμως καταφεύγουν ακόμα και σε μικρές παρανομίες.

«Να παρανομήσει εννοώντας ότι ενώ θα γράψει τον εργαζόμενο ότι δουλεύει 9:00-17:00, ο εργαζόμενος θα δουλεύει για παράδειγμα 11:00-19:00.» τονίζει ο ο Π. Καραλιβάνος.

Από τα αγκάθια, δεν θα μπορούσε να λείπει και η γραφειοκρατία. «Πριν από μερικά χρόνια μία επιχείρηση ήταν αναγκασμένη να πηγαίνει και να εκδίδει τους ισολογισμούς της σε μία εφημερίδα. Α��τό υποτίθεται ότι καταργήθηκε και πήγε στα επιμελητήρια. Τα επιμελητήρια χρεώνουν ακριβώς το ίδιο, πολλές φορές και περισσότερο. Αυτό μπορεί να γίνει στο site σου. Γιατί πρέπει να υπάρχει τέλος για πράγματα τα οποία έχεις κάνει ήδη;» αναρωτιέται ο κύριος Καραλιβάνος.

Το Star επικοινώνησε με το υπουργείο εργασίας και ρώτησε αν προβλέπεται κάποια αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς που εμποδίζει τις start up επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Η απάντηση ήταν πως δεν υπάρχει ακόμα πλάνο για ειδική ρύθμιση αν και παραδόξως πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι το όχημα που θα μας βγάλει από την κρίση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top