Κανείς δεν μου είπε ότι οι μισές μου σπουδές θα γίνουν μέσω τηλεκπαίδευσης

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

H πανάκεια της τηλεκπαίδευσης και τα κλειστά αμφιθέατρα

«Θα είναι μόνο για δύο εβδομάδες». «Θα ‘ρθει το καλοκαίρι και θα αποδυναμωθεί». «Ακόμα και να υπάρχει τον χειμώνα, δεν μπορούν να κάνουν πάλι καραντίνα». 

Και η καραντίνα ήρθε, γιατί ο ιός δεν έφυγε ποτέ. Όπως δεν έφυγε και η τηλεκπαίδευση για τα πανεπιστήμια. Δειλά δειλά, ελάχιστα μαθήματα εξετάστηκαν από κοντά τον Σεπτέμβριο, και μετά όλοι πάλι στην οθόνη. 

Τα δύο άκρα: από τη μία, οι καθηγητές που πασχίζουν για τη δουλειά τους και βρίσκουν τον τρόπο να κάνουν διαδραστική διάλεξη ακόμα και εν μέσω πανδημίας. Εκείνοι που πάντοτε πάσχιζαν για το ελληνικό Πανεπιστήμιο. Από την άλλη, οι «στερεοτυπικοί» πανεπιστημιακοί. Εκείνοι που μέχρι πριν ένα χρόνο δεν ήξεραν – ή δεν ήθελαν- καν να ανοίξουν το mail τους, πόσο μάλλον να απαντήσουν. Σε άλλες σχολές είναι λιγότεροι και σε άλλες περισσότεροι.

Φοιτητές με μάσκες και αποστάσεις ανοίγουν σε μία συμβολική κίνηση τις σχολές τους/ Φωτογραφία: foititesksana

Αυτός ο ιός έχει κάνει την πολιτεία να προσέχει ιδιαίτερα τις δηλώσεις της, προκειμένου να μην «προδοθεί» λόγω της απρόσμενης εξέλιξης του. «Η άρση των μέτρων θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά μέτρα των επόμενων ημερών». «Είναι νωρίς για να μιλήσουμε για άνοιγμα καταστημάτων, εστίασης, γυμναστηρίων, σχολείων…». 

Για τα πανεπιστήμια, όμως, η απόφαση πάρθηκε γρήγορα...

Και, φαινομενικά, είναι αμετάκλητη: «Κινούμαστε στη λογική να μην λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια δια ζώσης όλο το επόμενο εξάμηνο (εαρινό), μέχρι το τέλος. Θα είναι μόνο με τηλεκπαίδευση», δήλωσε ο Υφυπουργός Παιδείας στις 11/1/2021. Φυσικά, η δήλωση αυτή προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις και μετά από λίγες ώρες ο Υφυπουργός, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή, ξεκαθάρισε ότι ο σκοπός είναι τα μαθήματα του εξαμήνου να γίνουν από την αρχή ως το τέλος με τον ίδιο τρόπο. Συνεπώς, η τηλεκπαίδευση παραμένει στα ελληνικά ΑΕΙ για 3ο συνεχόμενο εξάμηνο. 

Δυστυχώς, αυτή η πανδημία βρίσκεται στη ζωή μας σχεδόν εδώ και έναν χρόνο: μια μακροχρόνια κατάσταση. Η «ευλογημένη» τεχνολογία του 2021 μπορεί να μας έχει βοηθήσει σε τεράστιο βαθμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η τηλεκπαίδευση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πανάκεια: μια μη – φυσιολογική εκπαιδευτική διαδικασία. 

Φοιτητές με μάσκες και αποστάσεις ανοίγουν σε μία συμβολική κίνηση τις σχολές τους/ Φωτογραφία: foititesksana

Κανείς δεν μας είπε πως θα χάσουμε αμέτρητα εργαστήρια. Κανείς δεν μας είπε ότι η διάλεξη θα έχει συνεχώς τεχνικά προβλήματα, λόγω των 300+ συμμετεχόντων. Κανείς δεν είπε σε κάποιους καθηγητές μας ότι θα δουλεύουν τις διπλάσιες ώρες. Κανείς δεν μας είπε ότι δεν θα μπορέσουμε τελικά να κάνουμε την πρακτική μας άσκηση.

Μας είπαν μόνο: «Δεν μπορώ να βάλω βαθμούς πάνω από 7 ακόμα και αν τους αξίζετε. Που ξέρω ότι δεν αντιγράφετε;»

Μας είπαν μόνο: «Δεν μας ενδιαφέρει αν ζείτε και με άλλους ανθρώπους. Δεν θα πρέπει να είναι κανείς στο δωμάτιο την ώρα της εξέτασης».

Μας είπαν μόνο: «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι που δεν παραλάβατε εδώ και 2 μήνες το σύγγραμμά σας. Δεν επιτρέπεται να το ανεβάσουμε στο διαδίκτυο. Η εξέταση θα γίνει κανονικά μεθαύριο»

Στους άτυχους πρωτοετείς είπαν: «Δεν είστε πια στο λύκειο. Θα έρθετε του χρόνου στα αμφιθέατρα και θα δυσκολευτείτε πολύ να καταλάβετε που βρίσκεστε». Σε αυτό, δυστυχώς, έχουν δίκιο. 

Φοιτητές με μάσκες και αποστάσεις ανοίγουν σε μία συμβολική κίνηση τις σχολές τους/ Φωτογραφία: foititesksana

Στους άτυχους πτυχιούχους είπαν: «Παρακαλούμε ΜΗΝ δίνετε το link για την ορκωμοσία σε κανέναν άλλον, ούτε καν σε συγγενείς και αγαπημένα σας πρόσωπα. Θα υπερφορτωθεί το σύστημα και θα έχουμε πρόβλημα στη διαδικασία» το οποίο μεταφράζεται: «Η σχολή δεν έχει πληρώσει για κάποιο επαγγελματικό πακέτο τηλεδιάσκεψης, παρόλο που ανήκει σε ένα από τα μεγαλύτερα ΑΕΙ της χώρας». 

Κανείς δεν μας είπε ότι οι σχολές μας θα μείνουν κλειστές για έναν χρόνο. Κανείς δεν μας είπε ότι η ζωή μας θα ξεκινήσει, αλλά εμείς θα πρέπει να την βάλουμε στο pause. 

Οι φωτογραφίες του άρθρου προέρχονται από τον λογαριασμό του Instagram @foititesksana
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top