Τα νέα παιδιά των λουλουδιών στην Αγγλία;

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

Μάχονται κατά της κλιματικής αλλαγής

Μία διόλου ευκαταφρόνητη ομάδα 100.000 και νέων, που γεννήθηκαν μετά το 1990, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του τύπου, αλλά και των αστυνομικών αρχών τις τελευταίες μέρες στη Μεγάλη Βρετανία. Με την Ημέρα της Γης να πλησιάζει (22 Απριλίου), η ομάδα, που ιδρύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, διοργανώνει κάθε μέρα (από τη Δευτέρα) πορείες και δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής -βοηθάει και το ότι είναι Μεγάλη Εβδομάδα στην Αγγλία και τα σχολεία είναι κλειστά.

Το γκρουπ, που ονομάζεται Extinction Rebellion -επανάσταση κατά της εξαφάνισης/εξάλειψης, σε ελεύθερη μετάφραση- υποστηρίζει πως είμαστε είδος... υπό εξαφάνιση. Με δραματικές εκφράσεις και δράσεις, φωνάζουν πως δε θέλουν να είναι η τελευταία γενιά στον πλανήτη. Λένε πως για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να γίνει κάτι άμεσα για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή.

Το κίνημα χρησιμοποιεί ειρηνικά μέσα για να περάσει το μήνυμά του, κυρίως την τακτική της πολιτικής ανυπακοής (βλ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ). Παρόλα αυτά, κάποιες δράσεις τους έχουν εξοργίσει τις τοπικές αρχές, που έχουν βάλει στόχο να διαλύσουν κάθε διαδήλωσή τους. Συνολικά 682 άτομα της ομάδας έχουν συλληφθεί από τη Δευτέρα -μπλόκαραν πολυσύχναστα σημεία της βρετανικής πρωτεύουσας- ενώ η αστυνομία σταμάτησε σήμερα δύο πορείες τους, μία στο αεροδρόμιο Heathrow και μία στο Oxford Circus του Λονδίνου, με αποτέλεσμα να συλληφθούν 106 άτομα.

Νεαροί της ομάδας ξέσπασαν σε λυγμούς, όταν δεν κατάφεραν να σταματήσουν ούτε μία πτήση από το αεροδρόμιο του Λονδίνου. «Το κάνουμε επειδή σας αγαπάμε», «Θα έπρεπε να διαβάζω για τις εξετάσεις μου, αλλά αντ’ αυτού βρίσκομαι εδώ, γιατί πρέπει να είμαι εδώ», είναι κάποια από τα λόγια των εφήβων που συμμετείχαν στις δράσεις.

Οι νεαροί επικρίθηκαν από μέρος της κοινής γνώμης για τις μεθόδους τους, που ναι μεν είναι ειρηνικές, αλλά αναστατώνουν την καθημερινότητα των Λονδρέζων (ανέβηκαν σε συρμό του μετρό ανάμεσα σε άλλα), ενώ και οι αστυνομικές αρχές επικρίθηκαν για την αντιμετώπισή τους στους διαδηλωτές, καθώς δεν τους παίρνουν στα σοβαρά -κάποιοι αστυνομικοί έκαναν πατίνι και χόρευαν εν ώρα καθήκοντος.

Αρκετοί πάντως πιστεύουν πως τα παιδιά αυτά ξεκινούν ένα νέο κίνημα, το οποίο έχει ήδη καταφέρει να εμπνεύσει πολύ κόσμο. Μία πρώην χίπισσα, η γνωστή ηθοποιός Έμα Τόμσον, στήριξε κι ενεργά σήμερα το πρωί την ομάδα, διαβάζοντας ποιήματα για τη Γη στη συγκέντρωσή τους στο κέντρο του Λονδίνου.

«Ο πλανήτης μας είναι σε μεγάλο κίνδυνο» προειδοποίησε η Έμα Τόμσον / Video: Federico Gatti

Θα γίνουν τα νέα παιδιά των λουλουδιών; Κανείς δεν ξέρει αν αυτό το κίνημα που ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία πριν λίγους μήνες, θα μείνει τελικά στην ιστορία ή θα σβήσει σαν διάττων αστέρας.

Η αντικουλτούρα των χίπις επηρέασε μία ολόκληρη γενιά -αν και οι Extinction Rebellion προτιμούν να συγκρίνονται με άλλα κινήματα κοινωνικής πάλης. Είτε ήταν ρέμπελοι -με την ελληνική σημασία της λέξης- ή rebels (επαναστάτες) με την αγγλική, οι χίπις σίγουρα άφησαν το στίγμα τους. Ήταν η σεξουαλική απελευθέρωση, τα ναρκωτικά και η ροκ μουσική πιο πιασάρικα από την κλιματική αλλαγή; Οι σχεδόν millennials, που παλεύουν τώρα για τον πλανήτη, αφήνουν κι εκείνοι τα διαβάσματά τους, όχι για να ζήσουν στα δάση ελεύθεροι και να χορεύουν, αλλά για να τραβήξουν το ενδιαφέρον όσων συνεχίζουν τη ζωή του, χωρίς να σκέφτονται τι θα γίνει με τις επόμενες γενιές. Θα «πιάσει» το κίνημά τους; Είναι η κλιματική αλλαγή πιο «in» σήμερα από την τότε «απελευθερωμένη» έκκληση για ειρήνη; Η ιστορία θα δείξει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top