Υπόθεση Μέιντοφ: Η «χρηματιστηριακή απάτη του αιώνα» και ο δαιμόνιος Έλληνας που την αποκάλυψε

Θύματα ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, Κέβιν Μπέικον, Τζον Μάλκοβιτς και ο Λάρι Κινγκ του CNN

Υπόθεση Μέιντοφ: Η «χρηματιστηριακή απάτη του αιώνα»

«Ένα πράγμα θέλω να σας πω, κύριε Μαρκόπουλε, και παρακαλώ να γραφτεί στα πρακτικά. Είστε ένας σύγχρονος Έλληνας ήρωας».

Ήταν η στιγμή που η γερουσιαστής Τζάκι Σπέιαρ απευθύνθηκε, μέσα στο αμερικανικό Κογκρέσο, στον Ελληνοαμερικανό Χάρι Μαρκόπουλο, λίγο μετά την κατάθεσή του, για να τον ευχαριστήσει για το γεγονός ότι αποκάλυψε τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη όλων των εποχών, ύψους τουλάχιστον 60 δισ. δολαρίων.

O Μαρκόπουλος στο δικαστήριο

Ο Χάρι Μαρκόπουλος είχε αφιερώσει σχεδόν μια δεκαετία από τη ζωή του προσπαθώντας να αποδείξει ότι ο Μπέρνι Μέιντοφ (ιδιοκτήτης επενδυτικής εταιρείας ο οποίος έφτασε να γίνει πρόεδρος της αγοράς Nasdaq του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης) είναι ίσως ο μεγαλύτερος απατεώνας στην Ιστορία.

Σαν σήμερα πριν από 9 χρόνια, το 2008, η απάτη αποκαλύφθηκε και ο Μέιντοφ συνελήφθη. Όσο για την ποινή; Εκατόν πενήντα χρόνια, χωρίς αναστολή, στη φυλακή - στην οποία ο Μέιντοφ, σε ηλικία 79 ετών πλέον, παραμένει ακόμα και σήμερα.

Η γέννηση της εταιρείας της απάτης

Ο Μπέρναρντ (Μπέρνι) Μέιντοφ, γιος ενός Πολωνού υδραυλικού, γεννήθηκε το 1938 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Σε ηλικία μόλις 22 ετών, το 1960, ιδρύει την Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, μια επενδυτική εταιρεία με πεδίο δραστηριοποίησης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ο Μέιντοφ σκαρφίζεται μια εξαιρετική ιδέα: να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο στους πελάτες του τις διακυμάνσεις των μετοχών και τις διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα στην ονομαστική και την πραγματική τιμή πώλησης μιας μετοχής.

Ο Μέιντοφ οδηγείται στο διαστήριο

Ουσιαστικά, η εταιρεία του Μέιντοφ είχε εξελιχθεί σε μια κλασική «πυραμίδα», όπως αυτές που περιέγραφε στα μυθιστορήματά του ο Κάρολος Ντίκενς από το 19ο αιώνα. Οι Αγγλοσάξονες το αποκαλούν «σχέδιο Πόντσι», από το όνομα του Ιταλού μετανάστη Τσαρλς Πόντσι, ο οποίος έστησε μια από τις μεγαλύτερες «πυραμίδες» των αρχών του 20ού αιώνα στις ΗΠΑ.

Ο Μέιντοφ υποσχόταν στους πελάτες του επενδύσεις στην αμερικανική και στην ευρωπαϊκή αγορά -και όχι μόνο- αλλά στην πραγματικότητα συγκέντρωνε τα χρήματα σε λογαριασμούς του στην τράπεζα Chase Manhattan.

Τα σκάφη του Μέιντοφ

Για να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι τα λεφτά επενδύονται σε όλον τον πλανήτη, ο Μέιντοφ είχε στήσει ένα δαιδαλώδες δίκτυο από επιχειρήσεις–«βιτρίνα» που αναλάμβαναν να ξεπλύνουν τα κέρδη. Σε αντίθεση όμως με άλλα σχήματα «πυραμίδας», που πρόσφεραν μεγάλες αποδόσεις, ο Μέιντοφ, για να μην προκαλεί υποψίες, έδινε ένα 10%-12%.

Το σπίτι του Μέιντοφ στο Palm Beach

Κατ' αυτόν τον τρόπο, ο Μέιντοφ είχε φτάσει να διαθέτει 4.000 πελάτες, που έπιναν νερό στο όνομά του. «Τον Θεό μπορείς, αν θέλεις, να τον αμφισβητήσεις, τον Μπέρνι όμως ποτέ» έλεγε ένας συνεργάτης του, ενώ ανάμεσα σε όσους «επένδυσαν» στον Μέιντοφ ήταν μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ, όπως οι Στίβεν Σπίλμπεργκ, Κέβιν Μπέικον, Τζον Μάλκοβιτς, Κίρα Σέντγουικ, αλλά και άνθρωποι όπως ο Λάρι Κινγκ του CNN!

Από αριστερά: Στίβεν Σπίλμπεργκ, Τζον Μάλκοβιτς, Λάρι Κινγκ 

Ένα από τα εξοχικά του Μέιντοφ

Ο ρόλος του Μαρκόπουλου

Το 1999, οι επικεφαλής µιας χρηµατοοικονοµικής εταιρείας από τη Βοστώνη, θέλοντας να εξακριβώσουν πώς ο Μέιντοφ δίνει τέτοιες σταθερές αποδόσεις στους πελάτες του, απευθύνθηκαν σε έναν µάγο των µαθηµατικών, ο οποίος τότε δούλευε στην εταιρεία τους: τον Χάρι Μαρκόπουλο.

Αποστολή τού 43χρονου, τότε, Ελληνοαµερικανού ήταν να μπορέσει να «χαρτογραφήσει» τη στρατηγική του Μέιντοφ, ώστε τα αφεντικά του να καταφέρνουν να δίνουν κι αυτά στους πελάτες τους διψήφιες αποδόσεις.

O Μαρκόπουλος στο δικαστήριο

«Κατάλαβα την απάτη µέσα σε πέντε λεπτά», είχε πει αργότερα ο δαιµόνιος Μαρκόπουλος, εξηγώντας πως οι πρώτες υποψίες γεννήθηκαν από το γεγονός ότι ο Μέιντοφ ποτέ δεν ανακοίνωσε ζηµιές σε µηνιαία βάση.

Το τέλος

Τελικά, έναν χρόνο μετά, το 2000, συµπέρανε, µε τη συνδροµή του µαθηµατικού-οικονοµολόγου Νταν ντι Μπαρτολοµέο ότι οι σταθερά υψηλές αποδόσεις που έδινε ο Μέιντοφ δεν ήταν εφικτές για µια µεγάλη χρονική περίοδο και ότι ήταν ο εγκέφαλος µιας τεράστιας απάτης.

Με προτροπή των αφεντικών του, ο Μαρκόπουλος επικοινώνησε µε την Αµερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεν µπόρεσε όµως να τους πείσει για τους ισχυρισμούς του.

O Μαρκόπουλος στο δικαστήριο

Τελικά, όλα τελείωσαν τον Δεκέμβριο του 2008. Αντιλαμβανόμενος ότι δεν έχει πολύ χρόνο μέχρι να αποκαλυφθεί η απάτη του, ο Μέιντοφ καλεί στο γραφείο του, στον 19ο όροφο του κτιρίου Λίπστικ, τους δύο γιους του, Μαρκ και Άντριου.

«Τα βλέπετε όλα αυτά, παιδιά μου;» τους λέει δείχνοντας δεκάδες χαρτιά αραδιασμένα πάνω στο γραφείο του. «Όλα αυτά, παιδιά μου, είναι ένα ψέμα».

Ο Μέιντοφ βγαίνει από το δικαστήριο

Λίγο μετά, ο Μαρκ και ο Αντριου θα έβγαιναν από το γραφείο του πατέρα τους, με προορισμό την υπηρεσία οικονομικού εγκλήματος του FBI. Την επομένη, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες έμπαιναν στο κτίριο Λίπστικ για να συλλάβουν τον Μπέρνι Μέιντοφ.

Η Ρούθ, σύζυγος του Μέιντοφ

Και οι δύο γιοι του Μπέρνι Μέιντοφ έχουν φύγει από τη ζωή, ενώ εκείνος παραμένει στη φυλακή. Ο Μαρκ Μέιντοφ αυτοκτόνησε το 2010, τέτοιες μέρες, στο σπίτι του στο Μανχάταν (βρέθηκε κρεμασμένος), ενώ ο Άντριου Μέιντοφ πέθανε το 2014 σε νοσοκομείο του Μανχάταν, από καρκίνο. Ήταν 46 και 48 ετών, αντίστοιχα.

Το νεκρό σώμα του Μαρκ Μέιντοφ παραλαμβάνεται από τα συνεργεία

 

Φωτό: AP

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top