Έρχεται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου - Τι είναι και ποιούς αφορά;

Το κόστος της ξεκινά από 500 ευρώ και μπορεί να φθάσει τα 1.000 ευρώ

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου:Τι είναι και ποιούς αφορά

Στην έκδοση της ταυτότητας κτιρίου θα πρέπει να προχωρούν από εδώ και στο εξής όσοι ιδιοκτήτες πωλούν το ακίνητό τους. Το κόστος για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου φθάνει τα 500 ευρώ αν δεν υπάρχει πολεοδομική παράβαση. Αυτή η ρύθμιση εισάγεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο «Μηχανισμοί και μέσα ελέγχου της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος». Ωστόσο,  η εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρει σε δημοσίευμα της ότι, «πρόκειται για μία ακόμα κίνηση της κυβέρνησης για την επιβολή περισσότερης γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις».

Τι περιλαμβάνει η ταυτότητα κτιρίου

Η ταυτότητα αυτή περιλαμβάνει όλα τα πιστοποιητικά και τα έγγραφα που καλούνται και σήμερα να διαθέτουν οι πωλητές ακινήτων, όπως π.χ. το ενεργειακό πιστοποιητικό, προκειμένου να ολοκληρωθεί μια μεταβίβαση, αλλά σε αυτά προστίθενται και ορισμένα ακόμα όπως:

-η οικοδομική άδεια και τα σχέδια αυτής, με θεώρηση από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία

- το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής (εφόσον υπάρχει).

- οι δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής κυρώσεων (εφόσον το ακίνητο έχει τακτοποιηθεί πολεοδομικά)

- τα σχέδια κατόψεων

- το δελτίο δομικής τρωτότητας

- η μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται.

Το κόστος από 500 έως 1.000 ευρώ

Το κόστος για τη συμπλήρωση της ταυτότητας κτιρίου και έκδοσης του σχετικού πιστοποιητικού πληρότητας εκτιμάται ότι θα ξεκινά από περίπου 500 ευρώ και πιθανώς να πολλαπλασιάζεται ξεπερνώντας τα 1.000 ευρώ, εφόσον το ακίνητο φέρει κάποια πολεοδομική παράβαση που να χρήζει τακτοποίησης.

Πάντως, υπάρχει και η θετική παράμετρος ότι η ταυτότητα κτιρίου περιορίζεται μόνο στις αγοραπωλησίες ακινήτων και όχι στο σύνολο των ακινήτων της χώρας, όπως ήταν η αρχική πρόθεση του νομοσχεδίου (και μάλιστα με υποχρέωση επανέκδοσης κάθε πέντε χρόνια).

Εκτός από τα ακίνητα που αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής, την ταυτότητα κτιρίου θα πρέπει να εκδώσουν υποχρεωτικά εντός διαστήματος πέντε ετών και όλα τα κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, όπως και τα ιδιωτικά ακίνητα δημοσίου ενδιαφέροντος, όπως π.χ. εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία κ.λπ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top