Ψηφιακό «χαράτσι»: Νέος φόρος σε κινητά τηλέφωνα, tablet και usb δίσκους

ΣΕΠΕ: Επιβαρύνουν με επιπλέον 65 εκατομμύρια το χρόνο τους καταναλωτές

Πρώτη δημοσίευση:16-05-2018 08:39

Σε ψηφιακό «χαράτσι» θα υπόκεινται πλέον τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, ή αλλιώς smartphones.

Με τροπολογία της κυβέρνησης σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ορίζεται πως το τέλος 2% (για την «εύλογη αμοιβή των δημιουργών») θα επιβάλλεται πλέον σε όλα στα smartphones, ανεξαρτήτως τιμής και κεντρικής μνήμης.

Ο εν λόγω φόρος επιβαλλόταν ήδη από το 2017 σε tablet και ηλεκτρονικούς υπολογιστές (φορητούς ή επιτραπέζιους), με την προϋπόθεση η κεντρική μνήμη να υπερέβαινε τα 4 Gigabytes. Με την τροπολογία καταργείται αυτήν η προϋπόθεση και θα επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση το τέλος 2%.

Την ίδια ώρα, στο 6% ορίζεται η επιβάρυνση για τα ψηφιακά μέσα αποθήκευσης (σκληροί δίσκοι, usb sticks) που είναι χωρητικότητας άνω των 4 Gigabytes. Κάτω  από αυτό το όριο… γλιτώνουν το ψηφιακό χαράτσι.

Διαβάστε ακόμη: Τσακαλώτος: Γενικά δεν είναι υψηλή η φορολογία στην Ελλάδα

Και όλα αυτά την ίδια μέρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έλεγε σε συνέντευξή του στη γερμανική FAZ ότι η φορολογία στην Ελλάδα δεν είναι γενικώς… υψηλή.

ΣΕΠΕ: Επιβαρύνουν με επιπλέον 65 εκατομμύρια το χρόνο τους καταναλωτές

Την αντίθεσή του στο ψηφιακό τέλος έσπευσε να εκφράσει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, (ΣΕΠΕ).

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, η επιβολή των συγκεκριμένων επιβαρύνσεων πιθανόν να κοστίσει περισσότερο από € 65 εκατ. το χρόνο στην τσέπη των Ελλήνων καταναλωτών. 

Ο ΣΕΠΕ εξηγεί ότι το νέο ψηφιακό τέλος κάνει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στο «σπορ» καθώς η χώρα μας έχει τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, την ώρα που αρκετές χώρες δεν έχουν επιβάλλει καν σχετικό φόρο.

Ολόκληρη η τροπολογία για την εύλογη αμοιβή εδώ

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top