Στο σφυρί εργοστάσια λιγνίτη της ΔΕΗ – Αγριεύει η ΓΕΝΟΠ: Θα κατεβάσουμε τον διακόπτη!

"Διαζύγιο" με το εθνικό καύσιμο για τον βασικό παραγωγό ενέργειας της χώρας - Νέα ενημέρωση: 21:06

«Διαζύγιο» με το εθνικό καύσιμο και επίσημα παίρνει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), η οποία "βγάζει"στο σφυρί εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη.
 
Πρόκειται για τρία εργοστάσια, ένα σε Μελίτη και δύο σε Μεγαλόπολη, αλλά και μία άδεια κατασκευής εργοστασίου στον Μελίτη σε ιδιώτη.
 
Έτσι, το υπό κατασκευή λιγνιτικό εργοστάσιο στην Πτολεμαΐδα θα είναι το τελευταίο project της ΔΕΗ με το ορυκτό καύσιμο.
 
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή
 
Χθες κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει την πώληση των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη και τη Φλώρινα (Μελίτη) σε ιδιώτες.
 
Η συνολική ισχύς των τριών + 1 (το οποίο θα κατασκευαστεί) εργοστασίων θα ανέρχεται σε 1.291 μεγαβατώρες (ΜW): 780 MW οι δύο μονάδες στον Μελίτη και 511 οι δύο μονάδες σε Mεγαλόπολη. Στα τρία εργοστάσια εργάζονται ήδη 1.300 άνθρωποι.
 
Υπολογίζεται ότι η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ  με καύσιμο τον λιγνίτη, δηλαδή η συνολική ενέργεια που μπορεί να παράξει με το ορυκτό καύσιμο, ανέρχεται σε περίπου 4.300 MWh. Αν προστεθούν σε αυτό και οι 450 MWh που θα παράγει το δεύτερο εργοστάσιο στον Μελίτη, προκύπτει πως τo 26% της παραγωγής ενέργειας από τον λιγνίτη θα γίνεται από τους ιδιώτες.
 
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των 98 συνολικά σταθμών παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ ανέρχεται σήμερα στα 12.760 MW.
 
INFO: Η Μεγαβατώρα (MWh) ισούται με χίλιες Κιλοβατώρες (kWh), ενώ χίλιες Μεγαβατώρες αντιστοιχούν σε μία Γιγαβατώρα (GWh). Η βασική μονάδα μέτρησης, η Κιλοβατώρα, είναι η ενέργεια που παράγεται ή καταναλώνεται μέσα σε μία ώρα από μία συσκευή με ισχύ χιλίων βατ (1.000 W). Για παράδειγμα, ένα αερόθερμο ισχύος 1.000 W θα λειτουργήσει για μία ώρα θα καταναλώσει μία Κιλοβατώρα.
 
Στα κάγκελα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Θα κατεβάσουμε τον διακόπτη!
 
Οι αντιδράσεις των εργαζομένων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι έντονες.
 
Ήδη, προανήγγειλαν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
 
«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στον κόσμο, ούτε να αφήσουμε νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Εδώ μιλάμε για εθνικό έγκλημα που δεν πρέπει να "περάσει". Ξεπουλιέται περιουσία του ελληνικού λαού» σχολιάζουν στο star.gr από Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού ΔΕΗ, αφήνοντας ανοικτό να υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
 
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από την πλευρά του τονίζει ότι δεν πρόκειται οι όποιες κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να δημιουργήσουν πρόβλημα στο ηλεκτρικό δίκτυο.
 
Γιατί πωλούνται τα εργοστάσια
 
Η διαδικασία αποεπένδυσης, όπως χαρακτηρίζεται η πώληση των εργοστασίων, προέκυψε από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (τέλη 2016) ότι η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαίως καταδίκασε τη ΔΕΗ για δεσπόζουσα θέση στην πρόσβαση σε ορυχεία λιγνίτη.
 
Οι πιθανές λύσεις ήταν δύο: ή νέα ορυχεία λιγνίτη που θα δίνονταν αποκλειστικά σε ιδιώτες ή θα γινόταν αποεπένδυση από τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες.
 
Η διαδικασία αποεπένδυσης στους λιγνίτες, η οποία και επιλέχθηκε, ήταν μονόδρομος, καθώς υπαγορεύεται από:
 
τους διεθνείς κανόνες για περιορισμό των εκπομπών ρύπων
την παλαιότητα κάποιων μονάδων παραγωγής
τον βαθμό εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων λιγνίτη
 
Ωστόσο, θα πρέπει να είναι σταδιακή, δεδομένου του ειδικού ρόλου του λιγνίτη ως εθνικό καύσιμο.
 
Σε μακροπρόθεσμη βάση (μέσος όρος περιόδου 2018-35) η ΔΕΗ θα διατηρεί το 65%, προσεγγίζοντας τελικά με σταδιακά βήματα τον στόχο αποεπένδυσης του 40%, που προβλεπόταν στη β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
 
Ο στόχος της Ελλάδας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
 
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετές επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, καθώς έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε αιολική και ηλιακή ενέργεια.
 
INFO: Η ενέργεια από τις ΑΠΕ είναι καθαρή αλλά… ακριβή. Οι παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές λαμβάνουν αποζημίωση την οποία πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ή των άλλων παρόχων (το γνωστό Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων - ΕΤΜΕΑΡ). Αποτελεί τη συνεισφορά όλων μας στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων μέσω προώθησης των ΑΠΕ και υπολογίζεται βάσει της κατανάλωσης του εκάστοτε νοικοκυριού.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ενέργεια που καταναλώνεται στην Ελλάδα προέρχεται σε ποσοστό άνω του 18% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική, ηλιακή, γεωθερμική κ.λπ.). Ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως το 2020 στο πλάνο της για την κλιματική αλλαγή είναι στο 20% και τουλάχιστον στο 27% έως το 2030.
Μάλιστα, με τη βοήθεια του… Αιόλου πριν από περίπου έναν χρόνο (στις 29 Μαΐου 2017) καταφέραμε για μία ημέρα ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ: καλύψαμε το 20% της ζήτησης για ηλεκτρισμό μόνο από την αιολική ενέργεια, φτάνοντας στις 23 Γιγαβατώρες (GWh)!
 
Τα σημεία φωτιά-του νομοσχεδίου
 
- Ο  διεθνής διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων θα διεξαχθεί τον Μάιο με ευθύνη και δαπάνη της ΔΕΗ, την εποπτεία ωστόσο του διαγωνισμού θα έχει ανεξάρτητος διεθνής σύμβουλος.
 
- Θα συσταθούν δύο θυγατρικές της ΔΕΗ, μία για τα περιουσιακά στοιχεία στο Βορρά και άλλη για το Νότο. Σε κάθε μία θα περιέλθουν οι εγκαταστάσεις, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από ορυχεία, καθώς και το σύνολο της σχετικής αδειοδότησης, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές.
 
- Παραμένει στη μητρική ΔΕΗ η ιδιοκτησία εκτάσεων που στο παρελθόν απαλλοτριώθηκαν και παραχωρείται μόνο η χρήση τους.
 
- Οι νέες εταιρίες δεν μπορούν να προβούν σε απολύσεις εργατικού δυναμικού που προέρχεται από τη ΔΕΗ για τουλάχιστον 6 χρόνια. Ωστόσο, δεν διασφαλίζεται ο αριθμός των εργαζομένων που θα μετακινηθούν στους ιδιώτες, ούτε με τι εργασιακές σχέσεις θα γίνει αυτό.
 
- Καταργείται το λιγνιτόσημο, που μέχρι σήμερα προέκυπτε από το 0,5% του τζίρου της ΔΕΗ και δινόταν στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου. Στη θέση του καθιερώνεται ειδικό τέλος δικαιωμάτων λιγνίτη 1,2 ευρώ / MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, το οποίο θα επιβληθεί σε όλους τους παραγωγούς (άρα όχι μόνο στη ΔΕΗ).
 
 
Πέτρος Κατσαβριάς
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top