Δυσαρέσκεια στην Κομισιόν και σε 25 Κράτη-Μέλη της ΕΕ για τον Τουσκ

Αβραμόπουλος: Απαράδεκτο και αντιευρωπαϊκό το έγγραφο Τουσκ

Δυσαρέσκεια στην Κομισιόν για τον Τουσκ

Φοβερή δυσαρέσκεια στην Κομισιόν, το ΕΚ και σε όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, με την εξαίρεση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, έχει δημιουργήσει η παρελκυστική στάση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της χρονιάς, πατάει ουσιαστικά φρένο στις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και δεν προωθεί τις συζητήσεις για το μεταναστευτικό και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Σε προφανή κόντρα με την Κομισιόν, η οποία επιθυμεί επιτάχυνση και επαγρύπνηση, υποστηριζόμενη από την πλειοψηφία των Κρατών Μελών, ο Ντόναλντ Τουσκ χθες, διά των διπλωματών του έδωσε στους διαπραγματευτές (απεσταλμένους των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων - Sherpas)  ένα κείμενο προθέσεων για τη Σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής που πήγαινε τα πράγματα πιο πίσω από το επίπεδο των συζητήσεων στο ίδιο το Συμβούλιο.

Το κείμενο που διέρρευσε τον Guardian (αν και απεσύρθη) μεταξύ άλλων έκανε λόγο για “αντιπαραγωγικές και διχαστικές υποχρεωτικές ποσοστώσεις” στο μεταναστευτικό και για μισές μεταρρυθμίσεις στην ΟΝΕ. Ο τρόπος με τον όποιο ήταν γραμμένο έκανε τις χώρες του Βίζεγκραντ από απολογούμενες στο ΔΕΕ, ρυθμιστές της ατζέντας, χωρίς κανένα λόγο.

Αβραμόπουλος: Απαράδεκτο  και αντιευρωπαϊκό το έγγραφο Τουσκ 

Μιλώντας από το Στρασβούργο ο Δ.Αβραμόπουλος, εκφράζοντας το πνεύμα του Κολεγίου των Επιτρόπων δήλωσε πως  “το έγγραφο του Τουσκ είναι απαράδεκτο. Είναι αντι-ευρωπαϊκό και αγνοεί όλη την εργασία που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί”.

Αυτό το κείμενο υπονομεύει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ, την αλληλεγγύη. Χωρίς αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτός ο όρος αναφέρεται στα ιδρυτικά κείμενα των Συνθηκών”, τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Η επιτυχία στη διαχείριση της κρίσης είναι αποτέλεσμα της κοινής δράσης και των κοινών μας προσπαθειών, των οργανισμών και όλων των κρατών-μελώνυπογράμμισε και συμπλήρωσε πως “δεν μπορεί να υπάρχει αλληλεγγύη αλά καρτ” και ότι “χρειάζεται να σφυρηλατήσουμε ενότητά μας και όχι να ενισχύουμε αντιευρωπαϊκές τοποθετήσεις”, σημείωσε.

Ρόλος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ενότητα και τις αρχές”, είπε.

Ενόχληση στην Κομισιόν υπήρξε και από τις αναφορές αξιωματούχου του Συμβουλίου που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες και ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε πως “δεν θα γίνει τίποτα συγκλονιστικό την Πέμπτη και την Παρασκευή”.

Μιλώντας αναλυτικά για τις συζητήσεις σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου και τη δημιουργία νέου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ο κοινοτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα καταγράψει, σε επιστολή που θα αποστείλει στους 28 πως το ζήτημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων αποδοχής προσφύγων "διχάζει" και επιβεβαίωσε ακόμη πως ο Πρόεδρος του Συμβουλίου θα ζητήσει από τους 28 να καταλήξουν σε μια "κάποια" συμφωνία ως τον Ιούνιο, διότι διαφορετικά, ο ίδιος ο Τουσκ θα αναζητήσει εντολή να οδηγήσει τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι ούτε η πρόταση της Κομισιόν περιέχει με απόλυτο τρόπο υποχρεωτικές ποσοστώσεις (αλλά εισαγάγει ποσοστώσεις αποδοχής μεταναστών μόνο σε περιόδους γενικευμένης κρίσης - τις οποίες τα κράτη μέλη μπορούν να αποφύγουν πληρώνοντας κατά κεφαλήν πόσο) και πως οι συζητήσεις στο Συμβούλιο έχουν μεν φτάσει σε ένα σημείο, αλλά χρειάζονται νέα ώθηση.

 Η ιδέα της "ευέλικτης αλληλεγγύης" έχει μεν γίνει αντικείμενο κριτικής από την Κομισιόν, αλλά υπάρχει ήδη στις προτάσεις της Σλοβακικής, της Μαλτέζικης και της Εσθονικής Προεδρίας για το θέμα.

Ο αξιωματούχος του Συμβουλίου, ρωτήθηκε για το θέμα, μετά τη διαρροή προσχεδίου επιστολής Ντ.Τουσκ (απευθυνόμενης στους 28 της ΕΕ) στην βρετανική εφημερίδα Guardian,  ρεπορτάζ της οποία άφηνε να ενnοηθεί ότι ο Τουσκ ζητά από τους 28 να εγκαταλείψουν την ιδέα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων.

Οι 27 της ΕΕ θα δώσουν το "πράσινο φως" για την έναρξη της επόμενης φάσης των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την ειδική σύνοδο "του άρθρου 50", όπως ονομάζεται, στο τέλος της εβδομάδας, όμως αυτές οι συζητήσεις θα αφορούν αρχικά τη λεγόμενη μεταβατική περίοδο και όχι την ίδια την τελική μελλοντική σχέση, δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, για τις συζητήσεις των ηγετών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Συμβουλίου, η Τερέζα Μέι οφείλει πρώτα να παρουσιάσει στους 27 το τελικό της πλαίσιο προτάσεων για την μελλοντική σχέση, κάτι που αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top