Aβραμόπουλος στη συνάντηση με Τσίπρα: Πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή για το μεταναστευτικό

Κάλεσε την Κομισιόν να καταλήξει σε συμφωνία για αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου

Aβραμόπουλος σε Τσίπρα:Σε επιφυλακή στο μεταναστευτικό

Την ανάγκη να παραμείνει σε επιφυλακή η Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού –ζητήματος επισήμανε στις δηλώσεις του ο  Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας  Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε  με τον πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις σχετικά με τη δέσμη μέτρων και προτάσεών του για τη μετανάστευση και τη Σένγκεν.

 «Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει σαφώς βελτιωθεί σε σχέση με δύο χρόνια πριν, με τις συντονισμένες προσπάθειες όλων: της Επιτροπής, των Κρατών-Μελών και φυσικά των ελληνικών αρχών. Πρέπει όμως να παραμείνουμε σε επιφυλακή» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε και στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών ενόψει της χειμερινής περιόδου. «Οι συνθήκες υποδοχής μεταναστών πρέπει να τηρούν διαρκώς υψηλά στάνταρντ. Έρχεται χειμώνας και πρέπει έγκαιρα όλοι οι μετανάστες να φιλοξενούνται σε αξιοπρεπείς συνθήκες προστασίας από το κρύο. Η αποσυμφόρηση των νησιών θα συμβάλλει σε αυτό, γι’ αυτό και πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εφαρμογής της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Επίσης, η επιτάχυνση των διαδικασιών στα νησιά, όπως προβλέπεται από τη Δήλωση, θα διασπάσει το επιχειρησιακό μοντέλο των διακινητών, που συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται ανθρώπινες ζωές» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.  

Όπως επίσης ανέφερε, κάλεσε  χθες όλα τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να δείχνουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ιταλία. «Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τη μετεγκατάσταση οικονομικά και επιχειρησιακά. Και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τακτικές εκθέσεις για τους ρυθμούς προόδου» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Τέλος, σημείωσε ότι «είναι η ώρα το Συμβούλιο να καταλήξει σε συμφωνία πάνω στην πρότασή μου για την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου. Η αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου αποτελεί τη μόνη λύση για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα που θα αντέξει και σε πιθανές μελλοντικές κρίσεις. Συνεπώς, χτίζοντας πάνω στις κοινές μας προσπάθειες, πρέπει να περάσουμε από τη φάση αντιμετώπισης μιας κρίσης σε μια κανονική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.  Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με κάθε τρόπο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top