Βρέχει επενδύσεις στην Ευρώπη αλλά η Ελλάδα…. κρατά ομπρέλα - Γιατί ο χρόνος μετρά αντίστροφα

Πως θα ξεκολλήσει το κάρο και γιατί πρέπει να βιαστεί η χώρα μας - Πρώτη ανάρτηση 13:22

Ουραγός της Ευρώπης στις επενδύσεις η Ελλάδα

Επενδυτικό «μπαμ» έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη, όπου οι άμεσες ξένες επενδύσεις κινήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2016 ενώ όλα δείχνουν πως και το 2017 θα κλείσει με ανάλογο παρονομαστή.

Άλλωστε μόλις σήμερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι η ανάπτυξη έχει επιστρέψει παντού στην Ευρώπη και πως  η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και εννέα χρόνια και η απασχόληση βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών.

Διαβάστε επίσης: Jean Claude Juncker: To 6o σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης

Ωστόσο, η Ελλάδα -αν και στη θεωρία, κυνηγά τις επενδύσεις για δώσει οξυγόνο στην οικονομία- παραμένει ουραγός της Ευρώπης.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στη ΔΕΘ για καλή χρονιά για τις επενδύσεις αναφερόμενος για το 2016 (εν μέρει αλήθεια, αφού ήταν μεν μεγάλη η άνοδος αλλά σε σχέση με το αναιμικό 2015) και μάλιστα προέβλεψε ότι το 2017 θα είναι ακόμη καλύτερο, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.

Η χώρα μας είναι τελευταία ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ όσον αφορά στο επίπεδο των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ το 2016 με ποσοστό 11,4%. Ακολουθούν η Πορτογαλία με 14,8%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 16,7%, η Ιταλία με 17% και η Κύπρος με 17,2%. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 19,7%.

Πως θα ξεκολλήσει το κάρο για να προσελκύσει και η χώρα μας επενδυτές

«Εγώ δεν βλέπω να γίνεται τίποτα προς την κατεύθυνση των επενδύσεων. Παραδείγματος χάριν, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ή την παροχή κινήτρων για επενδύσεις» αναφέρει στο star.gr ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μιχάλης Γκλεζάκος.

Όπως εξηγεί, αν και ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δώσει έμφαση στις επενδύσεις, τα μηνύματα που στέλνουμε ως χώρα είναι αρνητικά στους επενδυτές.

«Η υπόθεση της Eldorado είναι σαν ειρωνεία, να έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τις επενδύσεις. Πέραν τούτου, οι επενδυτές για να έρθουν στην Ελλάδα θέλουν να έχουν σταθερό φορολογικό περιβάλλον, αποφάσεις της Δικαιοσύνης που βγαίνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα και όχι στα 3 ή 5 χρόνια και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Δυστυχώς, και στα τρία αυτά μένουμε μετεξεταστέοι» εξηγεί ο κ. Γκλεζάκος, τονίζοντας ότι παρά τους όποιους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για επικοινωνιακούς λόγους, η αλήθεια είναι μία: πως το έλλειμμα των επενδύσεων στην Ελλάδα συνέχεια μεγαλώνει.

«Οι καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις φρενάρουν τους επενδυτές»

Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής εξηγεί στη συνέχεια πως και οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο των αξιολογήσεων, στέλνουν πολύ αρνητικά μηνύματα στους επενδυτές αλλά και τις αγορές.

«Όταν πχ. βλέπει ένας επενδυτής την κυβέρνηση να μην μπορεί να ξεπεράσει κομματικούς παράγοντες στη Χαλκιδική και να βάζει σε κίνδυνο το επενδυτικό κλίμα, πως θα πιστέψει ότι θα κάνει αύριο τις απαιτούμενες σκληρές υποχωρήσεις σε σκληρά ζητήματα της τρίτης αξιολόγησης, όπως τα εργασιακά; Η κυβέρνηση πρέπει να στείλει εμπράκτως το μήνυμα ότι μπορεί -όπου επιβάλλεται- να βάλει το μαχαίρι ως το κόκαλο για να πείσει» αναφέρει.

Τροχοπέδη και η ασάφεια για το χρέος

Και η ασάφεια για το θέμα του χρέους, εξάλλου, βάζει εμπόδια σε ένα επενδυτικό «μπαμ» και στην Ελλάδα.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ πριν από λίγες ημέρες ζήτησε από την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας πως το αν υπάρχει ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018,.

Διαβάστε επίσης: Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί και τα 46 δισ. ευρώ του προγράμματος

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ κρατά ασαφή στάση σχετικά με την παραμονή του στο πρόγραμμα.

«Είναι φυσικό επακόλουθο ένας επενδυτής να προβληματίζεται για την πορεία του ελληνικού χρέους και να μην αισθάνεται ασφαλής όσο δεν υπάρχει μία λύση. Η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2018, βγαίνοντας από τα μνημόνια, θα πρέπει να μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Ακόμη και τα επιτόκια να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα, θα μιλάμε για μεγαλύτερα κατά 2-2,5% από τα σημερινά επιτόκια. Πως θα ανταποκριθεί η ελληνική οικονομία σε ένα αυξημένο κόστος δανεισμού;» υπογραμμίζει ο κ. Γκλεζάκος.

Γιατί πρέπει να βιαστεί η Ελλάδα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χρηματοοικονομικής, η Ελλάδα θα πρέπει να βιαστεί στο θέμα της δημιουργίας ενός κατάλληλου επενδυτικού κλίματος που θα προσελκύσει ξένα κεφάλαια για έναν ακόμη λόγο.

Τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ, που «οδήγησαν» και πάλι στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης την ευρωζώνη, πιθανότατα θα ανέβουν σε 1 με 2 χρόνια «και τότε οι επενδύσεις θα γίνουν ακόμη δυσκολότερες καθώς η Ελλάδα θα έχει να "ανταγωνιστεί" ακόμη περισσότερες χώρες».

 

Του Πέτρου Κατσαβριά

pkatsavrias@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top