Τσακαλώτος από συνέδριο Economist: Θα βγούμε στις αγορές και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση - Είναι... συμβολική

Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη φέτος και το 2018 ο υπουργός Οικονομικών

Τσακαλωτος Ελλαδα βγαινει αγορες χωρις ποσοτικη χαλαρωση

Την άλλη εβδομάδα εκτιμά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι θα υπογραφεί η συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Μιλώντας μάλιστα στο συνέδριο του Economist, είπε ότι δεν βιαζόμαστε για εκταμίευση από μέρους του ΔΝΤ γιατί έχει υψηλό επιτόκιο.

Ο ίδιος κατά την συζήτηση με τον Κλάους Ρέγκλινγκ στον Economist είπε ότι το ΔΝΤ υπαγόρευσε το πρόγραμμα αλλά βλέπει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

"Είναι περίεργη η στάση του ΔΝΤ" είπε ο ΥΠΟΙΚ καθώς έχουν εμπλακεί στην σχεδίαση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα επί σειρά ετών και "διερωτώμαι γιατί τα έκαναν όλα αυτά αν το αποτέλεσμα που βλέπουν μακροπρόθεσμα μόνο 1% ανάπτυξη".

Επισήμανε ότι  τα πολύ υψηλά πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ  "δεν ήταν επιλογή μας τα θεωρώ και εγώ πολύ υψηλά,  το 2% είναι κοντά ή λίγο καλύτερο από αυτό που αναμέναμε στο πλαίσιο  του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ και αυτό είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο".

Για την ποσοτική χαλάρωση είπε ότι "δεν θα υπάρχουν πολλά ομόλογα ελληνικά να αγορασθούν θα ήταν καλό για τις τράπεζες αλλά δεν το θεωρώ πολύ σημαντικό. Είναι χρήσιμη, σημαντική αλλά συμβολική περισσότερο".

Ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι  η δήλωση του Eurogroup παρείχε την σαφήνεια που χρειαζόταν, άνοιξε το μονοπάτι για τα πλεονάσματα  μετά το 2022 και "δίνει τον βαθμό της σαφήνειας που δεν είχαμε στο παρελθόν".

Αναφέρθηκε εκτενώς στην παρουσίαση στο Λονδίνο σε "μία μεγάλη ομάδα επενδυτών" λέγοντας ότι υπήρξε  "εξαιρετικά ικανοποιητική αντίδραση" κάτι που ήταν "από ήπια κριτικό έως πολύ ενθαρρυντικό".

"Άρα κυβέρνηση αλλά και παίκτες της αγοράς πιστεύουν ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα και ότι αυτό που λείπει είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις. Με αυτή τη σαφήνεια και με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης οι ιδιωτικές επενδύσεις θα έρθουν στην Ελλάδα" εκτίμησε ο ΥΠΟΙΚ.

"Δεν δίδω χρονοδιάγραμμα επιστροφής στις αγορές" είπε αλλά προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα όμως θα δώσουμε τα σημάδια για το πρόγραμμα που θα μας οδηγήσει εκεί.

Μίλησε για μία σειρά βημάτων και ότι "πολύ γρήγορα θα δώσουμε σημάδια για το τι θεωρούμε ότι μπορεί να συμβεί". Εξήγησε ότι  η πρόσβαση σίγουρα δίνει το σήμα και στην ΕΚΤ για την πρόσβαση σε ποσοτική χαλάρωση.

"Είναι άγνωστες οι προθέσεις της ΕΚΤ, δεν ξέρουμε πως λαμβάνουν τις αποφάσεις" είπε αλλά πρόσθεσε ότι "θα λάβουν σοβαρά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και μία πρόσβαση στις αγορές".

"Θεωρούμε ότι μπορούμε να  επιστρέψουμε στις αγορές με ή χωρίς την ποσοτική χαλάρωση" ανέφερε. Έδωσε έμφαση  στην τελευταία παράγραφο της δήλωσης του Eurogroup και για την αναφορά που υπάρχει για την προσπάθεια επιστροφής στις αγορές και τις δόσεις για την δημιουργία αποθεματικού. "Και στην περίπτωση της Πορτογαλίας ήταν πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοια αποθέματα" είπε.

Τι είναι η ποσοτική χαλάρωση: Είναι η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ μέσω των τραπεζών προκειμένου να τους δώσει τη δυνατότητα να διοχετεύσουν ρευστότητα στην οικονομία και να δημιουργηθούν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη.

"Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα έχουμε πολύ καλές επιδόσεις" στο ΑΕΠ του 2017 και του 2018 ανέφερε, ενώ  μεσοπρόθεσμα "πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη είναι βιώσιμη".

Η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση χωρίς να επιστρέψουμε στο 2008, είπε ο ΥΠΟΙΚ καθώς το προηγούμενο οικονομικό μοντέλο δεν ήταν βιώσιμο.

Εξήγησε, τέλος, ότι πρέπει να έχουμε ένα σαφές αφήγημα για τους επενδυτές, μία νέα επενδυτική στρατηγική. "Ελπίζω μέσα στα επόμενα 2 χρόνια να μην χρειάζομαι τόσο πολύ και να είναι ο υπουργός οικονομίας, ανάπτυξης ή ενέργειας που θα μιλά σε αυτά τα συνέδρια” είπε.

Σπύρος Δημητρέλης

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top