Το γεύμα και η πρόσκληση εκκρεμούσε από το Νοέμβριο. Όμως ο «μυστικός δείπνος» του Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε χώρα τελικά, μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, στο σπίτι του στην Κηφισιά, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα». Καλεσμένοι ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος. Όλοι συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το μενού του δείπνου επιμελήθηκε η ίδια η Μαρέβα Μητσοτάκη. Περιελάβανε ψάρι και κρασί, ενώ κάποιοι από τους συμμετέχοντες στο δείπνο ξεκίνησαν την βραδιά τους με ουίσκι.

Πρώτοι στο σπίτι του Κυριάκου και της Μαρέβας Μητσοτάκη έφτασαν ο Παναγιώτης Πικραμένος και η σύζυγός του. Ακολούθησε το ζεύγος Στουρνάρα, ενώ τελευταίοι έφτασαν ο Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του. Μάλιστα, το προεδρικό ζεύγος ήταν εκείνο που αποχώρησε πρώτο, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιστρέφει εκείνο το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο για να κλείσει εκκρεμότητες.

Η σύνθεση του δείπνου καθορίστηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είχε αρχίσει να διοργανώνεται πως μια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ και του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά αποφασίστηκε να προσκληθούν και οι κ.κ. Στουρνάρας και Πικραμένος με τις συζύγους τους.

Επικράτησαν οι… οικογενειακές ιστορίες

Στο χριστουγεννιάτικο δείπνο επικράτησαν οι οικογενειακές ιστορίες, με τις κυρίες να έχουν… πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό «βοήθησε» στο να μην ανοίξει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συζήτηση για θέματα όπως το Μνημόνιο, η δεύτερη αξιολόγηση ή οι εκλογές. Τα οικονομικά και τα νομικά αποτέλεσαν κοινό σημείο συζήτησης πριν σερβιριστεί το φαγητό, όπως προκύπτει από την εικόνα της συνάντησης που μεταφέρουν διάφορες πλευρές του τραπεζιού.

Το δείπνο αποσκοπούσε στο να λιώσουν… οι πάγοι

Το δείπνο στόχευε στο να λειανθούν οι προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον ΠτΔ, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».  Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να προσκαλέσει και τους Γιάννη Στουρνάρα και Παναγιώτη Πικραμένο, ενημερώθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος δεν έφερε αντιρρήσεις.

«Η αίσθηση ότι το δείπνο αποσκοπούσε στο να λιώσουν οι πάγοι και να έρθουν πιο κοντά κορυφαίοι παράγοντες, με κεντρικό ρόλο και σε μελλοντικές εξελίξεις, ήταν διάχυτη στην ομήγυρη» αναφέρουν Τα Νέα και σημειώνουν:

«Ο πρόεδρος της ΝΔ επιδίωξε να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή για μια νέα προσέγγιση του Παυλόπουλου με τον Γιάννη Στουρνάρα, έχοντας διαγνώσει επιφυλακτικότητα, ίσως και καχυποψία, στη μεταξύ τους σχέση. Υπό μια έννοια, από την κουζίνα της Μαρέβας θα μπορούσε να ξεκινήσει και το ξεπάγωμα της σχέσης του «εκσυγχρονιστή» Στουρνάρα με την πτέρυγα των καραμανλικών».

Με το βλέμμα…  στην επόμενη μέρα

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, είναι προφανές ότι η σύνθεση του δείπνου επελέγη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. «Αν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρο ότι θεσμικά οι δίαυλοι πρέπει να είναι άμεσα και σταθερά ανοιχτοί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι σαφές ότι απαιτείται να βλέπουν προς την ίδια κατεύθυνση κεντρικοί πυλώνες, με τους οποίους θα πρέπει να συλλειτουργεί και ο ίδιος σε μια μετεκλογική περίοδο που θα συνδυαστεί με την επιδιωκόμενη "πολιτική αλλαγή".

Ο θεσμικός ορίζοντας του Προκόπη Παυλόπουλου και του Γιάννη Στουρνάρα υπερβαίνει το συνταγματικό κύκλο της παρούσας Βουλής, όπως και το χρονοδιάγραμμα που μπορεί να καταστρώσει και να διαχειριστεί η κυβέρνηση Τσίπρα. Νωρίτερα ή αργότερα, η χώρα μπορεί να αλλάξει πρωθυπουργό αλλά έως το 2020 στο Προεδρικό Μέγαρο και στην ΤτΕ οι συνομιλητές θα είναι σταθεροί.

Παυλόπουλος και Στουρνάρας αποτελούν δυο σταθερές που οδηγούν στην επόμενη δεκαετία και από τη δική τους συμμαχία εξαρτάται, αν όχι η κυβερνητική αποτελεσματικότητα, τουλάχιστον η διαμόρφωση θετικού κλίματος, στο οποίο μπορεί να επενδύσει και κυβερνητική πλειοψηφία.

Σε μια ασταθή και έκρυθμη περίοδο, εξάλλου, ένας κοινός βηματισμός με την Προεδρία της Δημοκρατίας και την ΤτΕ θα μπορούσε να στηρίξει και έναν αντιπολιτευτικό σχεδιασμό.

Πηγή: Τα ΝΕΑ
Tags: