«Δεν παραιτούμαστε από την ονομασία Μακεδονία» - Άρον άρον τα μαζεύουν οι Σκοπιανοί

Έντονο παρασκήνιο μετά τα δημοσιεύματα για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης της γειτονικής χώρας

 «Δεν παραιτούμαστε από την ονομασία Μακεδονία» - Άρον άρον τα μαζεύουν οι Σκοπιανοί

Άρον άρον τα μαζεύουν οι Σκοπιανοί μετά τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου που ανέφεραν ότι η νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εγκαταλείποντας τον όρο «Μακεδονία».

Οι πληροφορίες που αναμετάδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής ονομασίας, ώστε να ξεπεραστεί το βέτο της Ελλάδας και η χώρα του να μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μάλλον προκάλεσαν σφορές αντιδράσεις και έντονο παρασκήνιο που οδήγησαν σε αναδίπλωση. 

Έτσι λίγες ώρες αφότου είδαν το φως της δημοσιότητας οι παραπάνω εξελίξεις, το δημοσίευμα που μετέδωσε την είδηση,  κυκλοφόρησε με νέο τίτλο, τονίζοντας πως «η ΠΓΔΜ εξετάζει το να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας την προσωρινή ονομασία της, δηλαδή: Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας»,  ενώ και οι δηλώσεις του Ντιμιτρόφ έχουν αλλαχθεί για να εναρμονίζονται σε αυτό το ύφος.

Μιλάμε δηλαδή για στροφή 180 μοιρών από τους γείτονες. Ωστόσο, επειδή ως γνωστόν όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, δεν αποκλείεται οι αρχικές πληροφορίες να επιβεβαιωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχισυντάκτης του κεντρικού δελτίου του Star, Ηλίας Παπανικολάου, είχε επισημάνει στο κεντρικό δελτίο την αλλαγή στάσης των Σκοπίων και την εγκατάλειψη της αλυτρωτικής ρητορικής που είχε κάνει σημαία η προηγούμενη κυβέρνηση Γκρούεφσκι.

«Κάτι φαίνεται να αλλάζει στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και υπάρχει έντονη κινητικότητα. Η κινητικότητα αυτή εκφράζεται από δύο υπουργούς της νέας κυβέρνησης. Ο υπουργός Εξωτερικών Δημητρόφ, νέος σε ηλικία, φρόντισε να δηλώσει γρήγορα και με σαφήνεια ότι δεν θα αφήσει το θέμα του ονόματος να μπλοκάρει την εξέλιξη του κράτους του. Τι εννοεί με αυτό; O ίδιος εξήγησε ότι θέλει συναίνεση στο εσωτερικό και μετά θα ψάξει να βρει τον γείτονα, με τον οποίο έχει διαφορές (την Ελλάδα δηλαδή) για να βρει μια ρεαλιστική λύση στο θέμα της ονομασίας. Δεύτερος υπουργός, είναι ο υπουργός Πολιτισμού των Σκοπίων, Αλαγκιοσόσφκι, ο οποίος είναι αντίθετος με το σχέδιο Σκόπια 2014. Τι έλεγε αυτό το σχέδιο; Ήταν όλο αυτό το κιτς που βλέπαμε στα Σκόπια με αγάλματα, σιντριβάνια, καζίνο και… πετσέτες με τον Μέγα Αλέξανδρο, με το οποίο προσπαθούσαν να ενώσουν περισσότερο το κράτος τους.Ο κύριος Αλαγκιοσόσφκι, δήλωσε λοιπόν ότι δεν μπορεί να δίνει άλλα χρήματα για να γίνονται τέτοια πράγματα, τονίζοντας ότι η χώρα του θα πρέπει να βρει άλλο τρόπο για να εκπέμψει στην Ευρώπη. Γιατί το κάνουν αυτό οι δύο υπουργοί; Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και το επιτελείο του κατάφεραν το τελευταίο διάστημα να βρουν έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους Σκοπιανούς, πράγμα που είχε να συμβεί πολύ καιρό. Ο δίαυλος αυτός λέει πως αν οι Σκοπιανοί θέλουν να ανοίξουν την πόρτα της Ευρώπης θα πρέπει να περάσουν από την Αθήνα. Δεν είναι τυχαία λοιπόν η στάση των Σκοπιανών υπουργών». Αυτά είχε δηλώσει προ ημερών ο κύριος Παπανικολάου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top