Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα!

Απίστευτη τουρκική πρόκληση - «Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την απαραίτητη απάντηση» - Νέα ενημέρωση: 21:32

Για ένα άγνωστο περιστατικό απίστευτης τουρκικής πρόκλησης στο Αιγαίο, όπου η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε την ελληνική σημαία από βραχονησίδα, μίλησε πριν από λίγο σε τουρκικά μέσα ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Όπως γνωρίζετε πότε πότε η γείτονάς μας, Ελλάδα, κάνει κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες αυξάνουν την ένταση στη θάλασσα του Αιγαίου. Τον τελευταίο καιρό προκαλεί την προσοχή ότι έχουν αυξηθεί αυτές οι παραβιάσεις. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρη η ιδιοκτησία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλίες παρόμοιες με εκείνες των Ιμίων. Βλέπουμε ότι υπήρξε πρωτοβουλία στησίματος ελληνικής σημαίας στο νησί Ανθρωποφάγος (μικρό νησάκι στο νησί Φούρνοι). Οι δυνάμεις της ακτοφυλακής μας έκαναν την κατάλληλη παρέμβαση και σήκωσαν τη σημαία από εκεί» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, αμφισβητώντας εκ νέου την ελληνική κυριαρχία στα Ίμια και σε άλλες βραχονησίδες του Αιγαίου.

«Η συμβουλή μας προς την Ελλάδα είναι να μείνει μακριά από προκλήσεις που αυξάνουν την ένταση και να κινείται με βάση το δίκαιο γειτονίας. Να μην θεωρεί κανείς ότι θα υποχωρήσουμε από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις ντε φάκτο καταστάσεις που πρόκειται να γίνουν» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet μετέδωσε ότι τη σημαία την κατέβασαν οι Τούρκοι κομάντος.

Την Παρασκευή κατέβασαν Τούρκοι κομάντος την ελληνική σημαία από Ανθρωποφάγο, σύμφωνα με NTV

Την περασμένη Παρασκευή οι Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία από το νησί Ανθρωποφάγος, αναφέρουν πηγές που επικαλείται το τουρκικό NTV.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μια ομάδα Ελλήνων είχε ανέβει στη βραχονησίδα Ανθρωποφάγος και τοποθέτησε την ελληνική σημαία.

Μετά από αυτό την Παρασκευή Τούρκοι Κομάντος των SAT ανέβηκαν στο νησί και την κατέβασαν. 

Επιβεβαιώνει και ο Τσαβούσογλου: Τούρκοι κομάντος κατέβασαν τη σημαία

Το περιστατικό επιβεβαίωσε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως είπε, στη βραχονησίδα Ανθρωποφάγος «πήγαν Τούρκοι κομάντος και κατέβασαν την ελληνική σημαία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, την είχαν ανεβάσει τρεις νεαροί Έλληνες.

Σε προκλητικό τόνο ο Τσαβούσογλου είπε πως «αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στη συνθήκη της Λωζάνης. Για μία ακόμη φορά, μίλησε για βραχονησίδες που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους.

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε στον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, λέγοντας πως αρέσκεται να λαϊκίζει και πως δεν πρέπει να χαλάσουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας ενός ανθρώπου.

 

 

Η βραχονησίδα Ανθρωποφάγος ανήκει στον δήμο Φούρνων Κορσεών (περιφέρεια Βορείου Αιγαίου), ο οποίος περιλαμβάνει το σύμπλεγμα των Φούρνων που αποτελείται από τα νησιά Φούρνοι, Θύμαινα και κάποια μικρότερα ακατοίκητα νησάκια. Βρίσκεται ανάμεσα σε Σάμο και Ικαρία.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top