Σχολή Ευελπίδων: Το όραμα του Καποδίστρια που γεννήθηκε πριν από 189 χρόνια

Στις 21 Δεκεμβρίου του 1828 μπήκαν τα θεμέλια για την ίδρυση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων

Η εκπαίδευση των Ευέλπιδων / βίντεο open

Υπήρξε προσωπικό όραμα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος υπήρξε και ο ιδρυτής της Σχολής.

Πώς ο Καποδίστριας έκλεισε τις εκκλησίες και νίκησε την πανώλη

Ο λόγος για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα στις 21 Δεκεμβρίου του 1828, όταν και υπογράφηκε το διάταγμα της ίδρυσής της. Είναι το αρχαιότερο μεταξύ όλων των  ιδρυμάτων ανωτέρας εκπαιδεύσεως στο νεοελληνικό κράτος.

Το μότο της σχολής είναι το «άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει» (όταν μάθεις να διοικείσαι, τότε θα μάθεις να διοικείς). Ως πρότυπο έθεσε τη Γαλλική Πολυτεχνική Σχολή (École Polytechnique), δημιούργημα του Ναπολέοντα. Διοικητής της Σχολής τα πρώτα χρόνια ήταν ο Ιταλός Λοχαγός Σαλτάλι και ανώτερος επόπτης ο Βαυαρός Συνταγματάρχης Έιδεκ.

Η Σχολή των Ευελπίδων άρχισε να λειτουργεί στο Ναύπλιο τον Ιούλιο του 1828, με τον ίδιο τον Καποδίστρια να ονομάζει τους πρώτους 5 μαθητές της Σχολής «Ευέλπιδες». Οι πρώτοι οκτώ Ανθυπολοχαγοί Πυροβολικού αποφοίτησαν το 1831, στους οποίους φόρεσε τις επωμίδες ο ίδιος ο Καποδίστριας.

Ο πρώτος Έλληνας διευθυντής της Σχολής ήταν ο Σπύρος Μήλιος, ο οποίος ανέβαλε τη διεύθυνση της σχολής το 1840. Μεταξύ άλλων, εφήρμοσε νέο Κανονισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, αύξησε σε 6 τα έτη φοίτησης και καθιέρωσε γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις. Διοικητής της Σχολής έχει διατελέσει και ο Αντισυνταγματάρχης Πυροβολικού Πάνος Κολοκοτρώνης, υιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (1881-1885).

Για αρκετό καιρό (1894-1982) έδρευε σε εγκαταστάσεις βόρεια του Πεδίου του Άρεως στην Αθήνα, όπου σήμερα στεγάζεται το Πρωτοδικείο Αθηνών, εκτός του παλαιού Διοικητηρίου, στο οποίο σήμερα στεγάζεται η Σχολή Εθνικής Άμυνας.

Το 1982 μετακινήθηκε στο σημερινό της στρατόπεδο στη Βάρη. Εκεί βρίσκονται στρατώνες, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, υπαίθριοι χώροι εκπαίδευσης και αθλητισμού, καθώς και το Μουσείο της Σχολής.

Ελβετία: Πάρκο στη Λωζάνη πήρε το όνομα «Ιωάννης Καποδίστριας»

To έμβλημα της Σχολής

Το έμβλημα της Σχολής είναι μια σύνθετη απεικόνιση, δύο τυφεκίων, δύο ξιφών, σωλήνα πυροβόλου και οβίδας, που συμβολίζουν τα ιστορικά όπλα του Ελληνικού Στρατού (Πεζικό, Τεθωρακισμένα και Πυροβολικό).

Η σύνθεση αυτή, πλαισιώνεται με το έτος ιδρύσεως της Σχολής (1828), με δύο κλάδους δάφνης και το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Επίγραμμα του εμβλήματος, είναι η φράση του σοφού της αρχαίας Αθήνας Σόλωνα, «ΑΡΧΕΣΘΑΙ ΜΑΘΩΝ ΑΡΧΕΙΝ ΕΠΙΣΤΗΣΕΙ», το οποίο υποδηλώνει το βασικό σκοπό της παιδευτικής αγωγής των Ευελπίδων και τους υπενθυμίζει την αξία της πειθαρχίας.

Η μακρόχρονη Ιστορία της Σχολής είναι συνυφασμένη με αυτήν του Ελληνικού Έθνους των νεότερων χρόνων μιας και αποτελεί το φυτώριο από το οποίο ξεπηδούν προσωπικότητες, οι οποίες διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στα πεπραγμένα της Πατρίδος μας.

Η κύρια αποστολή της Σχολής είναι να παρέχει στρατιωτικούς επιστήμονες και ηγέτες στο Στρατό Ξηράς, μέσω της στρατιωτικής ζωής και της πολύπλευρης στρατιωτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top