Πάνος Καμμένος: «Δεν υπάρχει συμφωνία για τα F-16»

«Οι δικές μας δυνατότητες δεν μπορούν να υπερβούν την καταβολή 100 εκατ. το χρόνο και μάξιμουμ το 1,1 δις δολάρια» ξεκαθάρισε ο υπουργός

«Δεν υπάρχει συμφωνία για τα F-16» είπε ο Πάνος Καμμένος από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τις «ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Το ξεκαθαρίζω και επίσημα στη Βουλή, αυτό που υπάρχει είναι ένα Letter of Request, το οποίο απευθύνεται προς την αμερικανική κυβέρνηση και το οποίο στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, δηλαδή συμφωνίας που δεν περιλαμβάνονται μεσάζοντες, ζητάμε να μας δώσουν μία τιμή για την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου ή μέρους του στόλου που έχουμε. Και παράλληλα έφυγε και μια άλλη επιστολή, η οποία ζητάει να μας δώσουν διαθεσιμότητα και τιμές για νέο αεροσκάφος, όπως το αεροσκάφος F-35» εξήγησε ο Πάνος Καμμένος και συνέχισε λέγοντας ότι η πρώτη πληροφόρηση που υπήρξε από την αμερικανική πλευρά ήταν ότι θα απαντήσει με επιστολή που θα αναφέρει τιμές, ακριβή περιγραφή της αναβαθμίσεως σε σύνολο 123 αεροσκαφών, καθώς και πως σαφώς αυτή η επιστολή θα περάσει και από την Επιτροπή Εξοπλισμών.

«Αναμένουμε την απάντηση των Αμερικανών. Για να πάρουν την έγκριση από το Κογκρέσο είπαν ότι για την αναβάθμιση 123 ελληνικών F-16, δηλαδή και της έκδοσης Block 30, Block 50, Block 52 plus θα χρειαστούν 2,4 δις δολάρια» είπε ο κ. Καμμένος.

Ωστόσο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι: «οι δικές μας δυνατότητες, στο πλαίσιο της εκτέλεσης του εγκεκριμένου προϋπολογισμού δεν μπορούν να υπερβούν την καταβολή 100 εκατ. το χρόνο και μάξιμουμ το 1,1 δις δολάρια».

«Έτσι λοιπόν στη μετάβαση στην Αμερική έγινε η συζήτηση για το θέμα της αναβαθμίσεως των F-16 και είπαμε ότι “αναμένουμε την LOA, δηλαδή την απάντηση των Αμερικανών”» εξήγησε.

Aκόμη, τόνισε: «Ακούγονται διάφορα για αντισταθμιστικά ωφελήματα» και υπογράμμισε ότι: «δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά όπως γίνονταν στο παρελθόν. Εμείς ζητάμε το μεγαλύτερο έργο να γίνει στην ΕΑΒ, τα υλικά να παρθούν από ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες».

«Θα σας πω ότι ακόμη και η εταιρεία που κάνει την αναβάθμιση των F-16 δεν είναι δεδομένη» πρόσθεσε ο Πάνος Καμμένος, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για διακρατική συμφωνία και την εταιρία θα την επιλέξουν οι Αμερικανοί, και στη συνέχεια θα στείλουν τις προσφορές.

«Ό,τι έχουμε πει στην Επιτροπή Εξοπλισμών ισχύει, όταν θα έρθει το LOA στις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου θα ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή και εσείς θα έχετε γνώση όλων των κειμένων των οποίων υπάρχουν και μαζί θα συναποφασίσουμε με την εισήγηση των επιτελείων. Αυτή είναι η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Ούτε καμία συμφωνία έχει γίνει, ούτε έχουμε μιλήσει κάτω από τα τραπέζια, ούτε πρόκειται να κάνουμε κάτι εις βάρος της χώρας» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top