Η Καθαρά Δευτέρα έφτασε! Δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας σπιτική λαγάνα χωρίς μαγιά εύκολα και γρήγορα, χωρίς να χρειαστεί να αγοράσετε ξανά.
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κούπα νερό
- 3 κουτ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κουτ.σ. ξύδι
- 1 κουτ.γλ. αλάτι
- 1 κουτ.γλ. ζάχαρη
- γλυκάνισος
- σουσάμι
Γιατί τρώμε λαγάνα και γιατί αποκαλούμε την ημέρα «Καθαρά Δευτέρα»
Εκτέλεση:
- Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το νερό με το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ταρράζοντας μέχρι να αρχίσει να σφίγγει.
- Ξεκινάμε το ζύμωμα με τα χέρια έως ότου σηκώσει όλο το αλεύρι και πετύχουμε μια ζύμη μαλακή που δε θα κολλάει στα χέρια.
- Πασπαλίζουμε λίγο γλυκάνισο πάνω στη ζύμη και ζυμώνουμε λίγο ακόμα μέχρι να σκορπίσει μέσα στο ζυμάρι.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί, μεταφέρουμε το ζυμάρι και το ανοίγουμε σε πλατύ σχήμα με το χέρι μας.
- Τσιμπάμε εδώ και εκεί όλη την επιφάνεια του ψωμιού με ένα πιρούνι και κάνουμε λακουβάκια με τα δάχτυλά μας.
- Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε τη λαγάνα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για 3/4 της ώρας περίπου. Ελέγχουμε μετά τα 30' λεπτά με ένα πιρούνι τσιμπώντας το εσωτερικό της.
- Μόλις είναι έτοιμη, βγάζουμε από το φούρνο και την μεταφέρουμε σε σχάρα!