Διέρρευσε το προσχέδιο Διάσκεψης Βερολίνου: Καμία αναφορά στο ψευτομνημόνιo

Ζητά μόνιμη κατάπαυση του πυρός και το τέλος όλων των συγκρούσεων

Διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες για την αυριανή κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου. Σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ, το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος θα επισημαίνει την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και συνεπή εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, ενώ θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Δένδιας: Δεν κρατάμε μεγάλο καλάθι για τη Διάσκεψη στο Βερολίνο

Δημοσιεύματα του Τύπου της Λιβύης, υπογραμμίζουν ότι το σχέδιο τελικής δήλωσης περιλαμβάνει δέσμευση όλων των συμμετεχόντων στη διάσκεψη να μην παρεμβαίνουν στην εμφύλια σύγκρουση και στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Επίσης, ζητά μόνιμη κατάπαυση του πυρός, το τέλος όλων των συγκρούσεων, την απόσυρση των βαρέων όπλων και τη διάλυση των πολιτοφυλακών και των ένοπλων ομάδων.

Χαφτάρ σε Μητσοτάκη: Άκυρα τα μνημόνια Λιβύης - Τουρκίας

Διπλωματικές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού ενόψει της διάσκεψης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το Σάββατο εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. Στη συνομιλία, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Michel, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.

Ερντογάν: Νέες απειλές για την Ευρώπη αν πέσει η κυβέρνηση της Τρίπολης

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου. Και στην επικοινωνία αυτή επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται αύριο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean-Yves LeDrian, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λιβύη ενόψει της επικείμενης διάσκεψης του Βερολίνου. Ανάλογη συνομιλία για το ίδιο θέμα είχε και χθες το απόγευμα με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top