Τσίπρας: Να ανάψει πράσινο φως η ΕΕ για την ένταξη της Β. Μακεδονίας

Ζήτησε την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Να εφαρμοσθούν οι κυρώσεις που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο για τις παράνομες τουρκικές  γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας  στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις Βρυξέλλες. 

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι διαφορετικά, πληγώνεται η ευρωπαϊκή αξιοπιστία ως δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ζήτησε να υπάρξει συμφωνία για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.  

Σχετικά με την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ανέφερε ότι «η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας πληγώνει πολύ την αξιοπιστία και την ισχύ της ΕΕ κι ενισχύει εθνικιστικές δυνάμεις και την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων». Για τον ίδιο λόγο ζήτησε να ανάψει «πράσινο φως» για τη  Βόρεια Μακεδονία και να δοθεί οδικός χάρτης στην Αλβανία, για την ενταξιακή της διαδικασία. 

Σύμφωνα επίσης με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο ο κ. Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια για τη νίκη του στις εκλογές στην Πορτογαλία στον Αντόνιο Κόστα, που όπως υποστήριξε «συμβολίζει την επιτυχία της ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων, για την οποία πρέπει να δουλέψουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».  

Για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι πρέπει να βασιστεί σε λογική σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «ο ευρωσκεπτικισμός θα ενισχυθεί». 

Ζήτησε ακόμη οι προοδευτικές δυνάμεις να πιέσουν για επανέναρξη αναθεώρησης του Δουβλίνου σε δίκαιη βάση και να στηριχθεί η φιλοξενία προσφύγων στην Τουρκία, στη βάση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ STOP  ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ  
 
Σκληρή στάση απο τους Eυρωπαίους για την Τουρκία ζήτησε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία επίσης συμμετείχε στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.    

"Είναι ώρα να βάλει  η Ευρώπη stop στις τουρκικές προκλήσεις. Με συγκεκριμένα μέτρα και κυρώσεις. Με πρώτο βήμα το embargo όπλων προς την Τουρκία" τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.  
  

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top