Σκηνικό πόλωσης και διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στο 4,7% σε νέα δημοσκόπηση

Το 62 % θέλει πρόωρες εκλογές

κάλπη ψηφοδέλτιο

Σκηνικό πολιτικής πόλωσης στο φόντο των προβλημάτων που δημιούργησε η οικονομική κρίση καταγράφει η δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής».  

Σύμφωνα με την εφημερίδα το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι αναμφισβήτητα τα κριτήρια με τα οποία οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν ή θα απορρίψουν ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Κεντρικό και βασικό ζήτημα δεν είναι η πολιτική πρόταση του κάθε πολιτικού φορέα, αλλά η... απέχθεια απέναντι στον αντίπαλο! 

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα αξιολογούν πολύ χαμηλά  την «έξοδο από τα μνημόνια») που προτάσσει ως επιχείρημα η  κυβέρνηση και δηλώνουν πως θα στηρίξουν το κυβερνών κόμμα κυρίως για να μη γίνεικυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου  η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα 4,7 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ,  συγκεντρώνοντας ποσοστό 25%.

Τα ποσοστά που καταγράφουν  συγκεκριμένα τα κόμματα  είναι τα εξής:

ΝΔ 25%

ΣΥΡΙΖΑ 20,3%

Χρυσή Αυγή 7,9%

Κίνημα Αλλαγής 6,4%

ΚΚΕ 5,8%

Ένωση Κεντρώων 2,3%

ΑΝΕΛ 2,2%

Ελληνική Λύση 1,8%

Ποτάμι 1,5%

Λαϊκή Ενότητα 1,3%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%

Άλλο κόμμα 3,3%

Λευκό/ Άκυρο 1,7%

Αναποφάσιστοι 12,6%

Αποχή 6,8%

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ συγκεντρώνει το 58%, έναντι 28% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, 33% συγκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 27% ο Αλέξης Τσίπρας και το 39% απαντά «κανένας από τους δύο».

Πρόωρες εκλογές

Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσεται το 62% ερωτηθέντων. Το 44% απαντά ότι οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να γίνουν νωρίτερα από τον Μάιο του 2019 και το 18% θέλουν να διεξαχθούν τον Μάιο του 2019, μαζί με τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές. Το 34% θέλει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το φθινόπωρο του 2019.

Το  52% απάντησε ότι τα βγάζει πέρα δύσκολα ή πολύ δύσκολα. Το 39% απάντησε «ούτε εύκολα, ούτε δύσκολα», ενώ μόλις το 8% απαντά «πολύ εύκολα, εύκολα».

Ακόμη, σε ερώτηση αν από το 2010 έχουν νιώσει το αίσθημα ντροπής το 50% απάντησε καταφατικά στο «δεν είχα χρήματα να πληρώσω μια πάγια ανάγκη του νοικοκυριού μου», το 41% στο «δεν μπορούσα να καλύψω το κόστος του σέρβις στο αυτοκίνητό μου» και το 38% «δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να καλύψω ένα έκτακτο πρόβλημα υγείας στην οικογένειά μου».

Τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την κοινωνία

Τους περισσότερους από τους ερωτηθέντες απασχολούν η δημιουργία θέσεων εργασίας, η ανάπτυξη της οικονομίας και η βελτίωση της Παιδείας, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι το 19% δηλώνει ότι το απασχολεί οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα τους απασχολεί κατά ποσοστό: 

49% η δημιουργία θέσεων εργασίας
39% η ανάπτυξη της οικονομίας
28% η βελτίωση του συστήματος εκπαίδευσης, η Παιδεία

28% η διαφθορά στη δημόσια ζωή
23% το ασφαλιστικό σύστημα- οι συντάξεις
22% η ενίσχυση του συστήματος υγείας
21% το προσφυγικό/ μεταναστευτικό
20% η μείωση φόρων
20% η ενίσχυση των επενδύσεων
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top