Συρία: Λήγει απόψε η εκεχειρία - Κρίσιμο ραντεβού Ερντογάν με Πούτιν

Απειλεί με στρατιωτική επέμβαση στην Τουρκία ο Τραμπ

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το μέλλον της Συρίας, καθώς απόψε το βράδυ στις 22:00 λήγει η εκεχειρία που είχαν συμφωνήσει την προηγούμενη εβδομάδα Τουρκία και ΗΠΑ.

Παράλληλα σήμερα έχει προγραμματιστεί το κρίσιμο τετ-α-τετ Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι, όπου λαμβάνει χώρα η Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας και Αφρικής.

Οι δυο τους αναμένεται να συζητήσουν τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη Συρία, με τη Ρωσία να θεωρεί πως η μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποκατάσταση της ακεραιότητας της Συρία.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, τα συμφέροντα όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της Συρίας πρέπει να ληφθούν υπ όψιν.

Τουρκία: Αποφασίστηκε κατάπαυση του πυρός στη Συρία για 120 ώρες

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου είπε ότι «η κατάσταση στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης στην Συρία συζητήθηκε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα μεταξύ των δικών μας εκπρόσωπων και των εκπροσώπων του Άσαντ» επισημαίνοντας ότι για όλες τις τελευταίες πληροφορίες επί του θέματος Πούτιν και Ερντογάν θα μιλήσουν μετά το τέλος της συνάντησης τους, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξη τύπου που θα δώσουν.

Ο Ουσακόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να γίνουν κατ’ ιδίαν. 

Παράλληλα ανέφερε ότι στη συνέχεια προγραμματίζεται δείπνο εργασίας σε διευρυμένο σχήμα κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ουσακόφ η συνεργασία σημειώνει ανοδική ανάπτυξη, ενώ χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της συνεργασίας ως «μη άσχημα», επισημαίνοντας την ανάπτυξη των εμπορικών ανταλλαγών.

Τσαβούσογλου για Συρία: Οι διεθνείς κυρώσεις δε θα σταματήσουν την επίθεση

Έτοιμος για «στρατιωτική δράση» κατά της Τουρκίας ο Τραμπ

Με στρατιωτική πλήγμα κατά της Τουρκίας απειλούν οι ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή το σκηνικό δυναμιτίζουν οι δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος μετέφερε τις προθέσεις Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Πομπέο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είναι διατεθειμένος να διατάξει να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της Τουρκίας εάν απαιτείται.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτιμά να λύνονται ειρηνικά οι διενέξεις», διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, «ωστόσο ο Τραμπ είναι απολύτως διατεθειμένος να δώσει διαταγή να αναληφθεί οποιαδήποτε στρατιωτική δράση κριθεί πως είναι αναγκαία».

Ο Πομπέο απέφυγε να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες στη συνέντευξη αυτή για το ποια συγκεκριμένη ενέργεια από πλευράς της Άγκυρας θα πυροδοτούσε στρατιωτική δράση των Αμερικανών.

Η κυβέρνηση του Τραμπ δέχεται επικρίσεις από πολλούς διαμορφωτές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μετά την απόφασή της να αποσύρει από τη συριακή επικράτεια τις μονάδες του στρατού των ΗΠΑ που επιχειρούσαν στο πλευρό των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία. Οι Σύροι Κούρδοι υπήρξαν η αιχμή του δόρατος στον αγώνα του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top