Είπε ξείπε ο Ερντογάν: Μετά το άκυρο...θα συναντήσει τελικά Πενς και Πομπέο

Είπε στο Skynews ότι ο ίδιος μιλά μόνο με Τραμπ

Αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέλους στη Συρία είναι ο Ερντογάν. Μετά το τελεσίγραφο που έδωσε  στους Κούρδους για να παραδοθούν, έριξε άκυρο στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον Επικεφαλής του State Department Μάικ Πομπέο, λέγοντας ότι δε θα τους συναντήσει, καθώς αυτοί θα δουν τους ομολόγους τους κι ότι ο ίδιος μιλά μόνο με Τραμπ. Στη συνέχεια όμως ανακάλεσε τα λεγόμενά του. 

Μέσω του υπεύθυνου επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, έγινε γνωστό ότι η συνάντηση τους θα γίνει τελικά!

 

Ο Φαχρετίν Αλτούν είπε ότι κατάλαβε λάθος ο πρόεδρος Ερντογάν και η συνάντηση των Αμερικανών αξιωματούχων με τον Τούρκο πρόεδρο έχει προγραμματιστεί και θα γίνει αύριο κανονικά στην Άγκυρα.

Χθες αποφασίστηκε να μεταβούν στην Άγκυρα Πενς και Πομπέο ώστε να διαπραγματευτούν με τον Ερντογάν την κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Τι προηγήθηκε

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του Sky News έπειτα από την ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση «έρχεται αμερικανική αντιπροσωπεία, ανησυχείτε γι αυτό;», ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε με ερώτηση «γιατί να ανησυχώ;».

Η δημοσιογράφος ρώτησε τον Τούρκο Πρόεδρο τί θα πει αύριο στην Άγκυρα. «Εγώ είμαι όρθιος. Αυτοί θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους. Εγώ όταν έρθει ο Τραμπ τότε θα συζητήσω», ανέφερε. 

Όχι, γιατί να ανησυχώ που θα έρθουν; (Πενς και Πομπέο) Εγώ δε θα συναντηθώ μαζί τους. Θα μιλήσουν με τους ομολόγους τους. Αν έρθει ο Τραμπ, τότε με εκείνον θα μιλήσω.

«Δε μας σταματά καμία δύναμη»

Νωρίτερα μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε αναφέρει ότι η πρόταση της Άγκυρας για την πιο σύντομη λύση του Συριακού προβλήματος είναι «απόψε οι τρομοκράτες να αφήσουν τον οπλισμό τους, να καταστρέψουν τις παγίδες που στήσαμε και να φύγουν από την περιοχή που έχουμε ανακηρύξει ως ζώνη ασφαλείας». 

Αν γίνει αυτό, τότε από μόνη της η επιχείρηση θα τελειώσει. Περιμένουμε να δώσουν θετική απάντηση σε αυτή την πρόταση.

Προειδοποίησε ακόμα πως η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» θα τελειώσει «μόνο όταν ελέγξουμε την περιοχή από το Μέμπιτζ μέχρι τα σύνορα του Ιράκ με βάθος 30-35 χλμ. Μέχρι να πετύχουμε αυτό το στόχο, καμιά δύναμη δε μας σταματά».

Συρία: Τι λένε οι ΗΠΑ για τους Τζιχαντιστές που απέδρασαν

Απτόητος ο Ερντογάν: «Δεν πρόκειται να κηρύξω ποτέ εκεχειρία στη Συρία»

Πρόσθεσε δε, πως «η Τουρκία δεν έχει στόχο ούτε Κούρδους, ούτε Άραβες στη Συρία, μόνο τους τρομοκράτες. Η χώρα μας δεν εισβάλλει, κάνει αγώνα κατά τρομοκρατών. Η Τουρκία δεν είναι εναντίον του συριακού λαού, μαζί με συριακό λαό πολεμούμε κατά τυράννων». «Θέλουμε να ξεκινήσουμε εργασίες για εγκατάσταση 1-2 εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων στις περιοχές που καταστήσαμε ασφαλείς», ανέφερε.

«Αν θέλετε να δείτε δολοφονίες αμάχων, δείτε στην Κύπρο»

Σε ένα ακόμα κρεσέντο προκλητικότητας, ο Ερντογάν υποστήριξε πως οι Τούρκοι δεν έχουν κάνει ποτέ σφαγές, προσθέτοντας πως σφαγή γινόταν… στην Κύπρο πριν εισβάλλει η Τουρκία και γι΄αυτόν τον λόγο χρειάστηκε να επέμβει η Τουρκία.

Για τις χώρες του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε «πώς γίνεται αυτές οι χώρες να είναι δίπλα στο YPG/PKK και να τους δίνει όπλα; Πότε μπήκε το YPG στο ΝΑΤΟ και δεν το έμαθα; Από τη μια οι ΗΠΑ, από την άλλη Γερμανία, Γαλλία τους στηρίζουν. Τις προάλλες το είπα στον Μακρόν, δεν είναι εσείς που σκοτώσατε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Ρουάντα; "Κοιτάξτε στον καθρέφτη"».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top