Κόλαφος το πόρισμα για τη φωτιά στο Μάτι: Ψευδή στοιχεία και ανακρίβειες

«Καίει» την Πυροσβεστική ο πραγματογνώμονας

Δείτε το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star

«Καίει» την Πυροσβεστική το νέο πόρισμα που κατατέθηκε τη Δευτέρα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τη φωτιά στο Μάτι, στο οποίο γίνεται αναφορά για ψευδή στοιχεία, όσον αφορά στην κινητοποίηση των πυροσβεστών, για καθυστερήσεις και ανακρίβειες. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος» η έρευνα του πραγματογνώμονα αποκάλυψε ψευδή στοιχεία για την ώρα που ξεκίνησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να σβήσουν τη φωτιά της 23ης Ιουλίου και καθυστέρηση να φτάσουν τα οχήματα στο Νταού Πεντέλης, απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά. 

Στον Εισαγγελέα το πόρισμα της πυροσβεστικής για τη φωτιά στο Μάτι

Πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ οι δωρεές για Μάτι

Γίνεται επίσης λόγος για παραλείψεις των στελεχών του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση της κρίσης, καθυστερήσεις στη λήψη πρωτοβουλιών και ανακρίβειες στις απαντήσεις σχετικά με την εντολή εκκένωσης του Νέου Βουτζά και του Ματιού. 

Συγκεκριμένα, ο πραγματογνώμονας αναφέρει ότι είχαν προσκομιστεί λάθος ώρες από το σύστημα Engage του Επιχειρησιακού Κέντρου της Πυροσβεστικής, το οποίο καταγράφει τις ώρες κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως και το πού βρίσκεται κάθε μέσο και κάθε αξιωματικός. 

Έχασε μάνα και αδερφή στο Μάτι - Υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Εθνικό Αστεροσκοπείο για τη φωτιά στο Μάτι: Το μέτωπο κινήθηκε ραγδαία

Όπως τονίζεται στο πόρισμα τα στοιχεία αυτά που δόθηκαν στη Δικαιοσύνη είχαν περαστεί στο σύστημα με το χέρι και πολλά από αυτά ήταν ψευδή. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πόρισμα περιέχει ιδιαίτερα επιβαρυντικά στοιχεία για βαθμοφόρους της Πυροσβεστικής, καθώς υπήρχε η επιλογή στον Engage να μη γίνει χειροκίνητα η καταγραφή των στοιχείων. 

Κάτοικος Ματιού προς Σπίρτζη: «Έχασα τη γυναίκα μου και ζητώ απαντήσεις»

Έκθεση για το Μάτι - Ποιο ήταν το μεγάλο λάθος που κόστισε ζωές

Αναλυτικά οι παρατυπίες που διαπιστώνει το πόρισμα είναι:

  • Πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούσαν στην Ανατολική Αττική δεν φαίνονταν πουθενά στο Engage.
  • Δύο υδροφόρα οχήματα του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών που φαίνονταν στα… χαρτιά ότι βρίσκονταν την ώρα της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, στην πραγματικότητα επιχειρούσαν στην Κινέτα.
  • Ένα πυροσβεστικό όχημα από την Ανατολική Αττική εμφανιζόταν στα καταγεγραμμένα δεδομένα πρώτα να φτάνει στο πύρινο μέτωπο και μετά να ενημερώνεται για την πυρκαγιά.
  • Η παρουσία δύο αξιωματικών της Πυροσβεστικής στα μέτωπα της φωτιάς δεν φαίνεται πουθενά στο σύστημα Engage, ενώ δύο ακόμα υψηλόβαθμα στελέχη με συντονιστικό ρόλο εμφανίζονται να ειδοποιούνται για την πυρκαγιά μία ώρα μετά την εκδήλωσή της (στις 17:30).
  • Σε σχέση με την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, στα στοιχεία αναφερόταν ότι ήταν στις 16:49 ενώ ο πραγματογνώμονας διαπίστωσε ότι ήταν στις 16:41.

Μάτι: Γνώριζαν για τους ανέμους των 7 μποφόρ, αλλά υποτίμησαν τον κίνδυνο

Τι είπαν οι κάτοικοι στο Μάτι για τη συνάντηση με τον Τσίπρα στο star.gr

«Οι αναντιστοιχίες στις ώρες διαπιστώθηκαν έπειτα από διασταύρωση των στοιχείων του Engage με τα στοιχεία από τα τηλεματικά ίχνη (ψηφιακά αποτυπώματα), τα οποία έφτασαν στην κατοχή του πραγματογνώμονα σε δεύτερο χρόνο και είναι τα πλέον αξιόπιστα για να δείξουν τις ακριβείς ώρες κινητοποίησης οχημάτων και αξιωματικών. Αυτός που θα κρίνει αν υπήρξε δόλος είναι ο εισαγγελέας, ο οποίος διενεργεί ξεχωριστή έρευνα για το θέμα. Μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο. Σημαντικό είναι πάντως να τονιστεί ότι το πού βρισκόταν κάθε αξιωματικός καθορίζει και τον βαθμό ευθύνης του», είπε αρμόδια πηγή στην εφημερίδα.

Στις 180 σελίδες του πορίσματος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά για την ώρα άφιξης των πυροσβεστών στο Νταού Πεντέλης

Όπως σημειώνεται τα υδροφόρα οχήματα έφτασαν στο σημείο σε 15 λεπτά, ενώ στο συγκεκριμένο σημείο μέχρι και λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση της φωτιάς βρίσκονταν δύο υδροφόρες της πυροσβεστικής με κωδικό «12 – 15» και «Μάκρη – 30», τα οποία ήταν τοποθετημένα στη Διώνη και στην είσοδο του Νέου Βουτζά. 

Τα οχήματα αυτά όμως έφυγαν για να συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς στην Κινέτα, κι έτσι δεν υπήρξε έγκαιρη αντιμετώπιση της φωτιάς στην αρχή της. 

Όσον αφορά στις εντολές εκκένωσης, ο πραγματογνώμονας διαπίστωσε ότι η μόνη εντολή που δόθηκε είναι αυτή για τις κατασκηνώσεις του Αγίου Αντρέα. Για τον Νέο Βουτζά και το Μάτι στο πόρισμα δεν εξακριβώνεται να έχουν δοθεί εντολές εκκένωσης. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι υπεύθυνοι αξιωματικοί απέφυγαν να δώσουν σαφείς απαντήσεις όταν ρωτήθηκαν κι έτσι το πόρισμα καταλήγει ότι δεν μπορεί να εξακριβωθεί αν δόθηκαν ή όχι εντολές εκκένωσης στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά. 

Ο πραγματογνώμονας δεν πήρε ποτέ στα χέρια του τα στοιχεία από το καταγραφικό μηχάνημα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, το οποίο καταγράφει και αποθηκεύει με ακρίβεια δευτερολέπτου όλες τις διαβιβάσεις ασυρμάτου, αλλά και τις τηλεφωνικές κλήσεις στο 199. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top