Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία σύγχρονη χρόνια πάθηση, η οποία, φαίνεται ότι «προτιμά» ξεκάθαρα το γυναικείο φύλο, καθώς εμφανίζεται σε γυναίκες και άνδρες με αναλογία 3 προς 2.
Υψηλό σάκχαρο: Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως οι γυναίκες με διαβήτη ανέρχονται σε 200 εκατ, δηλαδή, περίπου 1 στις 10 γυναίκες πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Επιπρόσθετα, ο διαβήτης αποτελεί την 9η αιτία θανάτου των γυναικών παγκοσμίως και προκαλεί 2,1 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.
Σακχαρώδης διαβήτης: Διάγνωση και τύποι
Η διάγνωση του διαβήτη γίνεται με τη μέτρηση (της γλυκόζης) σακχάρου στο αίμα. Όταν η τιμή του σακχάρου νηστείας ξεπερνά τα 126mg/dl ή σε μια τυχαία μέτρηση ξεπερνά τα 200mg/dl και συνυπάρχουν συμπτώματα, τότε καταλήγουμε ότι κάποιος πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.
Οι τρεις βασικοί του τύποι είναι:
Ο διαβήτης Ι, ο οποίος είναι και ο πιο σοβαρός τύπος, καθώς ο οργανισμός αδυνατεί να παράγει ινσουλίνη και πρέπει να του χορηγείται εξωγενώς για να διατηρούνται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ο διαβήτης ΙΙ, ο οποίος είναι ο πιο κοινός τύπος και προσβάλει ενήλικες με τάση παχυσαρκίας. Διορθώνεται με αλλαγή του τρόπου ζωής του ασθενούς (στροφή σε υγιεινή διατροφή).
Ο διαβήτης κύησης, ο οποίος κάνει την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι αναστρέψιμος, παρόλα αυτά, χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στη μητέρα και το μωρό.
Πώς επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες
Ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει τις γυναίκες διαφορετικά από ό,τι τους άνδρες. Συγκριτικά με τους άνδρες, οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη εμφανίζουν τα παρακάτω:
- Μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Η καρδιαγγειακή νόσος δυστυχώς είναι η πιο κοινή επιπλοκή του διαβήτη.
- Χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης και χειρότερη ποιότητα ζωής μετά από καρδιακή προσβολή
- Μεγαλύτερο κίνδυνο για νεφρική νόσο και τύφλωση
- Μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάθλιψη. Η κατάθλιψη, επηρεάζει διπλάσιες γυναίκες από τους άνδρες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη στις γυναίκες
- Προβλήματα στην κύηση αλλά και δυσκολίες στη σύλληψη.
Διαβήτης και εγκυμοσύνη
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να αναπτυχθεί σε γυναίκες που δεν έχουν διαβήτη ο λεγόμενος διαβήτης κύησης. Η συγκεκριμένη πάθηση επηρεάζει το 4% έως 10% των κυήσεων στη χώρα μας ετησίως, ενώ μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε γυναίκα. Μεγαλύτερο κίνδυνο, βέβαια, διατρέχουν όσες γυναίκες είναι άνω των 35 ετών, είναι παχύσαρκες ή έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ), 2 στις 5 γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία και 1 στις 7 γεννήσεις προέρχονται από γυναίκες με διαβήτη εγκυμοσύνης.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της επιστημονικής εταιρίας, παθολόγος- διαβητολόγος, κ. Χρήστος Σπ. Ζούπας: «Η γυναίκα φαίνεται, ότι αποτελεί τον "ομφαλό" της ζωής μας, αφού από τη μήτρα της μητέρας μας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, εάν και κατά πόσο θα εμφανίσουμε στο μέλλον σακχαρώδη διαβήτη. Πρέπει να γίνει σε όλους αντιληπτό, ότι οι μητέρες, που γεννάνε μεγάλα και υπέρβαρα παιδιά (>4 κιλά) είναι γυναίκες, οι οποίες πιθανότατα εμφάνισαν διαβήτη εγκυμοσύνης. Το δε υπέρβαρο παιδί έχει δεκαπλάσια πιθανότητα, όταν μεγαλώσει να εμφανίσει Σακχαρώδη Διαβήτη και η μητέρα του μετά από 10-20 χρόνια εκδηλώνει διαβήτη σε ποσοστό >50%».
Στις μέρες μας, όπως επισημαίνει ο κ. Ζούπας, οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να γεννούν υγιή παιδιά, χάρη στην ανακάλυψη της ινσουλίνης και ειδικότερα στις προόδους της Ιατρικής γενικότερα και της Μαιευτικής και Διαβητολογίας. Παρόλα αυτά, λόγω του ότι οι γυναίκες με διαβήτη μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη σύλληψη, είναι απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση.
Σημείωση: Ο διαβήτης κύησης συνήθως υποχωρεί μετά τη γέννηση του μωρού. Ωστόσο, τουλάχιστον το 50% των γυναικών με διαβήτη κύησης, μεταγενέστερα αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2.
Διαβήτης και εμμηνόπαυση
Μετά την εμμηνόπαυση, υπάρχει οερίπτωση να πάρετε βάρος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Επιπρόσθετα, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο ίσως εμφανιστούν σεξουαλικά προβλήματα, όπως κολπική ξηρότητα ή νευρική βλάβη.
Τέλος, ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση, γι' αυτό κάντε υγιείς επιλογές για την καρδιά που βοηθούν επίσης και στη διαχείριση του διαβήτη σας, όπως η κατανάλωση τροφών με λίγες θερμίδες και η τακτική άσκηση.
Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής
Σε γενικές γραμμές, η σωματική άσκηση, η σωστή επιλογή διατροφής και η απώλεια βάρους, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι προλαμβάνει ή καθυστερεί σημαντικά τον διαβήτη τύπου 2.
Όπως επισημαίνει ο ειδικός υγείας: «Σήμερα, κάθε διαβητικός μπορεί να ρυθμίσειτη ζωή του, όπως επιθυμεί, με ασφάλεια και καλή ποιότητα ζωής. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή προσαρμογή της θεραπείας του, στον τρόπο ζωής που επιθυμεί».
Με τη σωστή ενημέρωση, την τακτική επικοινωνία με τον γιατρό σας, την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και τη θετική στάση απέναντι στις όποιες δυσκολίες, οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να έχουν μια απόλυτα φυσιολογική και ποιοτική ζωή.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.