Βουλή: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος

Βαρβιτσιώτης: Οφείλουμε να διατηρούμε τη μνήμη ζωντανή

Στρατόπεδο Άουσβιτς

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος τήρησε, με αφορμή τη σημερινή επέτειο, η Ολομέλεια της Βουλής.

H επετειακή αναφορά στην Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος μεταφέρθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα λόγω της συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

«Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος: Ελάχιστο χρέος μας σήμερα, στη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων, μεταξύ των οποίων χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι, να μην ξεχάσουμε, ποτέ,τη μεθοδικά οργανωμένη Γενοκτονία από τους Ναζί», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter, την οποία συνοδεύει και με μια φωτογραφία από το μνημείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης.

«Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, 6 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης ανάμεσά τους 60 χιλ. Έλληνες», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε ανάρτησή του στο twitter.

«Οφείλουμε να διατηρούμε τη μνήμη ζωντανή. Ποτέ ξανά!», προσθέτει, ενώ έχει αναρτήσει και μια φωτογραφία του από το Άουσβιτς, που απελευθερώθηκε σαν σήμερα πριν από 78 χρόνια.

Εύα Καϊλή: Καταγγελία ευρωβουλευτή και για τις σχέσεις της με τη Ρωσία!    

«Τιμούμε τους χιλιάδες Έλληνες Εβραίους που μαρτύρησαν από τις ναζιστικές θηριωδίες. Τιμούμε τα θύματα της γενοκτονίας του εβραϊκού λαού», αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης σε ανάρτησή του στο twitter για την «Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος».

«Σήμερα, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στρέφουμε το βλέμμα σε όλες τις μαύρες σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας, οι οποίες δυστυχώς δεν τελείωσαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

«Οι νοσταλγοί του πιο μεγάλου σκότους φτάνουν από το αμερικανικό Καπιτώλιο μέχρι τους δρόμους της Μπραζίλια και -μέχρι πρότινος- τα έδρανα της ελληνικής βουλής. Φανατικοί τραμπικοί, μπολσοναριστές, χρυσαυγίτες - αλλάζουν ονόματα αλλά είναι πάντα ίδιοι. Επενδύουν στη φτώχεια και την ανάγκη, κεφαλαιοποιούν τον φόβο, μισούν τον άνθρωπο», υπογραμμίζει και συμπληρώνει: «Απέναντι στη λήθη, αντιπαραβάλλουμε τη μνήμη, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη. Το οφείλουμε στα θύματα που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, το οφείλουμε στους λαούς που παλεύουν καθημερινά με το Τέρας, το οφείλουμε στον λαό μας που ξαναμαθαίνει τα τελευταία χρόνια ότι η Δημοκρατία δεν είναι κεκτημένο αλλά καθημερινός αγώνας».

 

Πρόταση δυσπιστίας: Το απόγευμα η ψηφοφορία στη Βουλή

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρεται στη συνάντηση που είχε λίγο πριν από την ορκωμοσία του, με τον Πρόεδρο Λούλα που του είχε πει, «προφητικά»: «Τελειώσαμε με τον Μπολσονάρο αλλά όχι με τον μπολσοναρισμό» και σχολιάζει: «Αντίστοιχα, στη χώρα μας τελειώσαμε με τη Χρυσή Αυγή αλλά όχι με τον χρυσαυγιτισμό, ο οποίος έχει πολλές μορφές και εκφάνσεις - με πιο επικίνδυνες τις κεκαλυμμένες, τις δήθεν ακίνδυνες, τις τάχα ανεκτές». «Αλλά οφείλουμε να πάρουμε και τα αναγκαία θεσμικά μέτρα ώστε καταδικασμένοι εγκληματίες νεοναζί να μην έχουν ξανά τη δυνατότητα να δηλητηριάσουν τον δημόσιο βίο με τη μισαλλοδοξία τους», τονίζει και καταλήγει:

«Γι' αυτό η σημερινή ημέρα είναι ημέρα επαγρύπνησης. Οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν τα μάτια ανοιχτά».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top