Μητσοτάκης: Παραδέχθηκα το λάθος μου - Υπήρξα και εγώ θύμα συνακροάσεων

H ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρωτολογία του στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων για τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές.

Στις 11:00 η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις

Στην ολομέλεια προσέρχονται σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί, μετά από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα «τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ, πολιτικών του αντιπάλων και δημοσιογράφων».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε αίτημα για συζήτηση πολιτικών αρχηγών, μετά τις αποκαλύψεις ότι στόχοι παρακολούθησης έγιναν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής:

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η συζήτηση γίνεται ταχύτερα με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε λύσεις για να καλυφθούν τα κενά. Ζήτησε η συζήτηση να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης και να αναζητηθούν συγκλίσεις όπως πρέπει στο επίπεδο αυτό.

Όταν πληροφορήθηκα την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη δε δίστασα να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος. Ζήτησα παραιτήσεις και να έρθει η υπόθεση στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας και να συσταθεί εξεταστική επιτροπή.

«Κατέθεσα επίσης 4 τομές αλλαγών για να διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα στον σκοτεινό χώρο των μυστικών υπηρεσιών. Καμία πρωτοβουλία, είπε δεν πρέπει να εμποδίσει το έργο της και να βαλτώσει την δράση της», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Υπήρξα και εγώ θύμα συνακροάσεων»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του αποκάλυψε ότι και ο ίδιος είχε πέσει θύμα παρακολουθήσεων, όταν ήταν εν δυνάμει πρωθυπουργός:

Και εγώ πληροφορούμαι ότι ήμουν θύμα συνακροάσεων όταν ήμουν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν δυνάμει πρωθυπουργός και θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν με τον Τσίπρα πρωθυπουργό.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στο όνομα της διαφάνειας δεν μπορούν να γίνουν φέιγ βολάν τα απόρρητα μιας μυστικής υπηρεσίας.

Μητσοτάκης για ΕΥΠ: «Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να μειώσει το εθνικό έργο της ΕΥΠ».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η ΕΥΠ συμβάλλει στους καθημερινούς αμυντικούς μας χειρισμούς και εξιχνιάζονται εγκλήματα. «Σημειώνει νίκες στον χώρο της τρομοκρατίας αποτρέποντας επιθέσεις σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες στο εξωτερικό. Τίποτα δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτόν τον εθνικό βραχίονα του κράτους. Δεν πρέπει να παραλύσει ούτε μια στιγμή γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο. Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να μειώσει το εθνικό έργο της ΕΥΠ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν σήμερα 500 παράνομα λογισμικά παγκοσμίως που κυκλοφορούν στην αγορά και παρέχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα. 

Τίποτε δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση έναν πολύτιμο βραχίονα του κράτους. Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να παραλύσει μία σημαντική κρατική δομή.Πρέπει να γνωρίζουμε πως οι μυστικές υπηρεσίες δρουν σε μία λεπτή γραμμή. Σήμερα υπάρχουν 500 παράνομα λογισμικά που κυκλοφορούν στην αγορά, πολλά από αυτά έχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα όπως πληροφορήθηκα.

«Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ελευθερία και την ασφάλεια. Σε πολλές χώρες της ΕΕ υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις ότι λειτουργούν λογισμικά παρακολούθησης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το είπε και η κ. Μετσόλα», συμπλήρωσε και συνέχισε:

«Το ίδιο και στη σοσιαλιστική Ισπανία, ανακαλύφθηκε πως είχε παγιδευτεί με άλλη μέθοδο το κινητό του κ. Σάντσες. Και εγώ πληροφορούμαι από έγκυρους δημοσιογράφους, τους οποίους συχνά επικαλείστε, ότι ήμουν θύμα συνακροάσεων όπως η σύζυγος και η κόρη μου, όταν ήμουν υποψήφιος πρωθυπουργός. Καταθέτω στα πρακτικά την σχετική ανάρτηση του κ. Τέλλογλου τον οποίο συχνά επικαλείστε και θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα με άκουγαν τότε, με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό».

Μητσοτάκης: «Εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει, τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να προσφύγει στα ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια, εάν επιμένει να αμφισβητεί τη νόμιμη επισύνδεση, προσθέτοντας: 

«Στο εξωτερικό πολλοί θα ήθελαν μία Ελλάδα απροστάτευτη και αδύναμη» ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να εκλείψει η παρεξήγηση, που σκόπιμα διακινείται μεταξύ παράνομων λογισμικών και των νόμιμων επισυνδέσεων. Για τα πρώτα υπάρχουν ρητές διαβεβαιώσεις, ότι δεν τα χρησιμοποιούν οι ελληνικές αρχές και εμπεριέχεται σε απόρρητο πόρισμα που ζητώ να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής».

«Θυμίζω πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών για την έγκριση των νόμιμων επισυνδέσεων», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε ότι για την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη υπάρχει νομικό κενό.

«Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Εξ' ου και έκανα λόγο για πολιτικά μη αποδεκτή ενέργεια και επαναφέραμε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών. Είναι προφανές πως οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο μακριά από την δημοσιότητα με όλα τα στελέχη τους να δεσμεύονται με δια βίου μυστικότητα. Όσο αναγκαία είναι, άλλο τόσο δύσκολη είναι η δημόσια προσέγγιση αυτών των δραστηριοτήτων. Όσοι το αρνούνται κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους. Από την πρώτη ώρα η κυβέρνηση κάλεσε τον ενδιαφερόμενο για να ενημερωθεί και συμφώνησε αμέσως στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ενώ έχει κινητοποιηθεί και η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Οφείλουμε να συνδράμουμε το έργο του εισαγγελέα και όχι να τον στοχοποιούμε. Εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νόμιμη επισύνδεση τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια».
 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top