Στρατηγικές επενδύσεις: Προς ψήφιση παρά τον σάλο για την παραλία   

Γεωργιάδης στo Star: Όποιος βάζει λεφτά πρέπει να έχει διευκολύνσεις!

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων ψηφίζεται την Τρίτη στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση αιγιαλού και πυθμένα της θάλασσας σε στρατηγικούς επενδυτές. Η επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου, που παρουσίασε σήμερα ο  Άδωνις Γεωργιάδης, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για έργα που θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον, όπως υποστηρίζουν επιστημονικοί και τοπικοί φορείς. 

Στρατηγικές επενδύσεις: Θύελλα αντιδράσεων για την παραχώρηση αιγιαλού

Στρατηγικές επενδύσεις: αντιδράσεις για την παραχώρηση παράλιας και πυθμένα

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε ερώτηση του Star ούτε λίγο ούτε πολύ, απάντησε ότι όταν κάποιος βάζει τα λεφτά του, πρέπει να έχει και τις απαραίτητες διευκολύνσεις, ακόμη και για έργα στις παραλίες ή στον πυθμένα της θάλασσας!  

Χαρακτήρισε μάλιστα υπερβολικές τις ανησυχίες επιστημονικών και τοπικών φορέων για ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον με στόχο την εξυπηρέτηση συμφερόντων. 

Νέες ρυθμίσεις από κυβέρνηση: Τι αλλάζει για τον αιγιαλό

«Όταν θέλεις να προσελκύσεις σοβαρές επενδύσεις, δεν μπορεί να μην τους παρέχεις,  σε αυτούς που θα βάλουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τη δυνατότητα και την ασφάλεια του δικαίου, που θα τους επιτρέψει σεβόμενοι την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, προφανώς να εφαρμόσουν τα επενδυτικά τους σχέδια» απάντησε συγκεκριμένα ο Υπουργός Ανάπτυξης.   

Από την πλευρά του όμως, ο  Γιώργος Χριστοφορίδης, πρόεδρος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, σχολίασε στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star. «Oι ασφαλιστικές δικλείδες του ενωσιακού  δικαίου του περιβαλλοντικού δικαίου στην Ελλάδα λειτουργούν ως ασφαλιστικές» τόνισε και συμπλήρωσε: «Ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στις ακτές και τη θάλασσα».  

Παραχώρηση παραλίας και πυθμένα: Καμπανάκι κινδύνου από επιστήμονες και αυτοδιοίκηση

Προς αναζήτηση τρόπου για νόμιμη χρήση αιγιαλού και πυθμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης επικαλείται το Συμβούλιο της Επικρατείας ως ασφαλιστική δικλείδα, παρ' ότι ακόμη και βουλευτές της ΝΔ έχουν ζητήσει αυστηρότερους κανόνες. 

Αποσύρθηκαν οι διατάξεις για τον αιγιαλό μετά τις αντιδράσεις

Ο αναπληρωτής Υπουργός  Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε πάντως ότι «όλοι εμπιστευόμαστε την ευαισθησία του ΣτΕ για την προστασία του περιβάλλοντος» και συμπλήρωσε ότι πριν την έκδοση του ΠΔ πρέπει να υπάρχει έγκριση του ΣτΕ.  

Έντονες είναι την ίδια ώρα οι αντιρρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τον Γιάννη Κωνσταντάτο, δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης να διαμηνύει:  «Όχι μπαζώματα όχι περιττές ενέργειες που θα πληγώσουν το περιβαλλον και θα δημιουργήσουν κάτι που θα μας προσβάλει και αισθητικά και περιβαλλοντικά».  

«Τέτοιες ρυθμίσεις είναι απαράδεκτες και βεβαίως εμείς και στη Βουλή θα απαιτήσουμε την απόσυρση των σχετικών διατάξεων» δήλωσε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top