Μητσοτάκης Med7: H Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας

Με ομιλία του Πρωθυπουργού ξεκίνησε η υπουργική Σύνοδος Μεσογειακών χωρών

Με ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου των υπουργών των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU-Med7), με σκοπό την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των EU-Med7, που θα διεξαχθεί στα Χανιά, στις 17 Σεπτεμβρίου.

Υπουργική Σύνοδος Μεσογειακών χωρών: Έναρξη με ομιλία Μητσοτάκη

Η υπουργική Σύνοδος διεξάγεται στο Ξενοδοχείο Divani Apollon Palace and Thalasso στη Βουλιαγμένη. Εκεί υποδέχτηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών θεμάτων, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Kυριάκος Μητσοτάκης- Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην υπουργική Σύνοδο της MED7

Kυριάκος Μητσοτάκης- Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην υπουργική Σύνοδο της MED7- φωτογραφία Eurokinissi

Στην έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι υπάρχουν επιστολές από την Κροατία και τη Σλοβενία που θέλουν να συμμετάσχουν στη Σύνοδο κι έτσι ίσως η «MED-7» να γίνει «MED-9».

Αναφερόμενος στο ψηφιακό πιστοποιητικό, εκτίμησε ότι ήταν «επιτυχημένη πρωτοβουλία» και ότι «έχουμε κοινό συμφέρον να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα ταξιδεύουν προς τις χώρες μας, με το να δίνουν απλά το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ».

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών στη χώρα μας έχει προσχωρήσει αρκετά και εμβολιάζονται περίπου 100.000 άνθρωποι την ημέρα. «Θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτόν τον ρυθμό μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο» σημείωσε. Ακόμη χαρακτήρισε σωστή την απόφαση της ΕΕ να αγοράσει εμβόλια και να τα μοιράσει σε όλα τα κράτη- μέλη «παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις».

Στιγμιότυπο από την υπουργική Σύνοδο της MED7 σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης - φωτογραφία Eurokinissi

Στιγμιότυπο από την υπουργική Σύνοδο της MED7 σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης - φωτογραφία Eurokinissi

Σχετικά με την ψηφιακή μετάβαση, την «πράσινη» μετάβαση, ανέφερε πως φέρνει  πολλές οικονομικές και περιβαλλοντικές αλλαγές και πως όλοι μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον. 

Για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται γιατί είναι μεγάλη η πίεση που μπορεί να ασκήσει το μεταναστευτικό σε χώρες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. «Οι αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης ευθύνης αφορούν όλους μας» τόνισε. 

«Είδαμε πολύ ξεκάθαρα τι έγινε τον περασμένο Μάρτιο και δε θέλουμε να ξαναδούμε επανάληψη της κατάστασης, όπου πρόσφυγες και μετανάστες, απεγνωσμένοι άνθρωποι, χρησιμοποιήθηκαν ως γεωπολιτικά όργανα. Το είδαμε και στην Ισπανία προσφάτως» ανέφερε, τονίζοντας:

Πιστεύω ότι πρέπει να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές

Ο Πρωθυπουργός στην υπουργική Σύνοδο της MED7 - φωτογραφία Eurokinissi

Ο Πρωθυπουργός στην υπουργική Σύνοδο της MED7 - φωτογραφία Eurokinissi

Ως προς τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ότι μετά την ξεκάθαρη θέση του ευρωπαϊκού συμβουλίου απέναντι στην Τουρκία τον Μάρτιο, «πέτυχαμε ως έναν βαθμό αποκλιμάκωση που μας επιτρέπει να ξαναμπούμε σε έναν διάλογο με την Τουρκία». 

«Θα έχω τη δυνατότητα να δω τον πρόεδρο Ερντογάν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα και φυσικά είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα,  όμως σε ένα "σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο με την ανάγκη να υπάρξει από την Τουρκία εποικοδομητική λογική και σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, είπε ο πρωθυπουργός.

Στην ατζέντα της υπουργικής Συνόδου περιλαμβάνονται τα θέματα της διαχείρισης της πανδημίας, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Next Generation EU), της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, του ευρωπαϊκού πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, της μετανάστευσης, της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνεργασίας με τις χώρες Νότιας Γειτονίας ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο ζήτημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου.

Μετά το πέρας της πρωινής συνεδρίασης, οι συμμετέχοντες υπουργοί των 7 κρατών θα παραχωρήσουν κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top