Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου

Τι συζήτησαν οι δύο υπουργοί

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν από λίγο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ΝΊΚος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

 

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο υπουργοί εξέτασαν πώς θα διεξαχθούν οι επόμενες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή σε επίπεδο διερευνητικών αλλά και σε στρατιωτικό και πολιτικό.

Δένδιας: Η Άγκυρα επιβεβαιώνει συνεχώς ότι είναι απειλή για τη Δύση

Σύμφωνα με πληροφορίες η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος ρώτησε τον κ. Δένδια πότε θα μπορούσαν να συναντηθούν.  

Ωστόσο ο Έλληνας υπουργός του απάντησε πως όσο το Oruc Reis πλέει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν υπάρχουν συνθήκες για συνάντηση. Σε γενικές γραμμές πάντως η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα. 

Δένδιας: Εκστρατεία ενημέρωσης από την Ελλάδα για τις τουρκικές προκλήσεις

Ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει κόστος η επιδείνωση των σχέσεών της με την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, είπε πως τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί κατά πόσο θα αποφέρει καρπούς το περιθώριο που δόθηκε στη διπλωματία.   

«Η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της γειτονικής χώρας, πάντως, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για αλλαγή της στάσης της. Η Τουρκία, κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να φέρεται προς την Ελλάδα ως τη δυνάμει καλύτερη φίλη της», συμπλήρωσε.   Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι οι κινήσεις της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα αποδεικνύουν ότι δεν επιθυμεί προς το παρόν εποικοδομητικό διάλογο με προκαθορισμένους κανόνες και πλαίσιο.   

Ακάρ: «Η Ελλάδα να εγκαταλείψει την κακομαθημένη και εγωιστική συμπεριφορά»

«Αντί να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, επέλεγε να διαμορφώσει ένα κλίμα που τις καθιστά αδύνατες. Σε κάθε περίπτωση, όσο οι παράνομες τουρκικές δραστηριότητες συνεχίζονται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει δυνατότητα έναρξης εποικοδομητικού διαλόγου. Εμείς καλούμε την Τουρκία να σταματήσει ας προκλητικές ενέργειες και να πάψει να χρησιμοποιεί παρελκυστικές τακτικές», συμπλήρωσε.   

Στην ίδια συνέντευξη, σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μερική επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και πότε, ο κ. Δένδιας απάντησε:   

Πέτσας: Οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση η «διπλωματία» των Navtex

«Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια με βάση τη Σύμβαση του OHE για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έχει ήδη αποφασιστεί η επέκταση στο Ιόνιο και στο υπουργείο Εξωτερικών επεξεργαζόμαστε τα επόμενα σχετικά βήματα. Είναι σαφές ότι το ίδιο αποκλειστικό μας δικαίωμα ως παράκτιου κράτους υφίσταται και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και θα ασκηθεί όποτε κριθεί σκόπιμο με βάση τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top