Μενδώνη: «Η κρατική αντιμετώπιση των γυναικών καθορίζει τη δημοκρατία μας»

Τα στοιχεία για την ισότητα των γυναικών στην χώρα είναι απογοητευτικά

Λίνα Μενδώνη

«Η σύμπνοια όλων των πολιτικών δυνάμεων στα θεσμικά ζητήματα που αφορούν στην ισονομία της γυναίκας θα πρέπει να θεωρηθεί ως δεδομένη και να μη αποτελέσει αντικείμενο κομματικής αντιπαλότητας. Είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την ομιλία της, σήμερα,  στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα την ισότιμη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά.

Η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι «η διεκδίκηση της ισότητας παραμένει διαρκής, έντονη και αναγκαία» καθώς «πρόκειται για τη λειτουργία της Δημοκρατίας που επιβάλλει την ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών. Ο τρόπος που το κράτος, η πολιτεία, η κοινωνία, αντιμετωπίζουν τις γυναίκες, καθορίζει τόσο την ποιότητα όσο και το επίπεδο του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Η Ελλάδα είναι ο «κακός μαθητής» της Ευρώπης

Όπως είπε η υπουργός, τα βήματα που έχουν γίνει δεν είναι αρκετά και δεν εναρμονίζονται με την πρόοδο της Ελλάδας, αφού «στους περισσότερους τομείς, οι ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι όχι μόνον εμφανείς αλλά και αρκετά μεγάλες» καταδεικνύοντας ότι «η Ελλάδα είναι ο κακός μαθητής της Ευρώπης».

Αναφερόμενη στις τελευταίες έρευνες, είπε ότι παρά τα θετικά βήματα, η χώρα μας παραμένει ακόμη στην τελευταία θέση και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), που δημοσίευσε πρόσφατα, ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων για το 2019, (που περιλαμβάνει έξι παράγοντες, την εργασία, τα χρήματα, τη γνώση, το χρόνο, την εξουσία και την υγεία), η Ελλάδα, ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ, συγκεντρώνει 51,2 μονάδες, την στιγμή που ο μέσος όρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στις 67,4 μονάδες.

Aπογοητευτικά είναι τα στοιχεία και ως προς τη γυναικεία απασχόληση στον πολιτιστικό τομέα: Στο 27% ανέρχεται το καθεστώς μερικής απασχόλησης για τις γυναίκες και στο 17,5 % για τους άνδρες.

Οι τομείς που συγκεντρώνουν μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων γυναικών

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε η υπουργός, οι γυναίκες απασχολούνται κυρίως στους παρακάτω τομείς:

  • 60% στην εκπαίδευση
  • 60% στην επαγγελματική κατάρτιση
  • 54% στον χώρο των εκδόσεων και του τύπου
  • 26% στον οπτικοακουστικό τομέα
  • 33% στον δημιουργικό τομέα

Επίσης, τομείς όπου απασχολείται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεγάλος αριθμός γυναικών είναι και τα μουσεία, οι γκαλερί τέχνης και οι βιβλιοθήκες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top