«Κάπνισμα και παχυσαρκία τα μεγαλύτερα προβλήματα για την υγεία του Έλληνα»

Απειλή για την Ευρώπη ο μη εμβολιασμός, σύμφωνα με την Κομισιόν

Εμβολιασμός

Η επιφυλακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό αποτελεί «μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία» σε ολόκληρη την Ευρώπη και η οποία, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βελτίωση των γνώσεων για την υγεία, την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την ενεργητική συμμετοχή των επαγγελματιών υγείας, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Τι αναφέρει για το κάπνισμα στην Ελλάδα 

Ειδικά για την Ελλάδα αυστηρές προειδοποιήσεις καταγράφονται για τη θνησιμότητα από το διαβήτη, κάποιες μορφές καρκίνου που έχουν αυξηθεί, το διευρυμένο κάπνισμα και την παχυσαρκία, προειδοποιώντας επιπλέον ότι τα δύο τελευταία είναι υψηλότερα στα άτομα με χαμηλότερη εκπαίδευση. Προτείνει τέλος ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από ένα γενικό και ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης που θα λαμβάνει υπόψη τις επιδόσεις του συστήματος υγείας, τις ανάγκες του πληθυσμού και θα προβλέπει επαρκή σχεδιασμό και διανομή υπηρεσιών. 

Οκτάχρονο αγοράκι πέθανε από διφθερίτιδα – Δεν είχε κάνει το εμβόλιο

Σε σχέση με την ΕΕ, η έκθεση καταγράφει τη στροφή προς την πρόληψη και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, ως τη σημαντικότερη τάση στα συστήματα υγείας των περισσοτέρων Κρατών Μελών της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της προαγωγής της υγείας και της πρόληψης των ασθενειών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι να ωφεληθούν και κάποιοι να ζημιωθούν

Ποιες είναι οι κύριες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα 

Σύμφωνα με το ειδικό για την Ελλάδα κεφάλαιο, καταγράφεται ότι“ο ελληνικός πληθυσμός έχει σχετικά υψηλό προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννησή του, αλλά απόστασή του από το μέσο όρο της ΕΕ έχει μειωθεί κατά την τελευταία δεκαετία.  

Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις εξακολουθούν να αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου, και η θνησιμότητα από τον διαβήτη, κάποιες μορφές καρκίνου, αναπνευστικές και νεφροπάθειες έχουν αυξηθεί. 

Αναλυτικά, η έκθεση καταγράφει «Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα φιλόδοξο σύνολο μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας και τη μείωση των αποβλήτων». Η Κομισιόν τονίζει ότι προβλήματα όπως ο κατακερματισμός των προνοιών και της κάλυψης, οι υπερβολικές φαρμακευτικές δαπάνες, οι ανεπαρκείς προμήθειες και η αδύναμη πρωτοβάθμια φροντίδα, συνεχίζουν και υφίστανται. 

Σημειώνει δε ότι οι οικονομικοί δείκτες της Ελλάδας παραμένουν υπό στενή εποπτεία της ΕΕ και οι δαπάνες για την υγεία πιθανόν να παραμείνουν δεσμευμένες από δημοσιονομικούς περιορισμούς

Ένα στους δέκα νοικοκυριά αντιμετωπίζει «καταστροφικές πληρωμές» για την υγειονομική περίθαλψη, η οποία συγκαταλέγεται στα υψηλότερα επίπεδα στην ΕΕ.

Η Κομισιόν καταγράφει τέλος, ότι ο κύκλος ζωής των φαρμάκων αποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο συνεργασίας των κρατών μελών με σκοπό την εξασφάλιση ασφαλών, αποτελεσματικών και οικονομικά προσιτών θεραπειών, καθώς και όλου του φάσματος από τις ορθολογικές δαπάνες μέχρι την υπεύθυνη συνταγογράφηση. 

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top