Διυπουργικό: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ

Αύριο το βράδυ η ψηφοφορία για κατάργηση του ασύλου και ΟΤΑ

Βουλευτές στην Ολομέλεια

Με ένταση ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για το διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει -ανάμεσα σε άλλες διατάξεις- αλλαγές στην κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών και την κατάργηση του ασύλου, με τον ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να κατεθέτη ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας αφορούσε τρία επίμαχα ζητήματα (ΟΤΑ, άσυλο και ασυμβίβαστο για τους επικεφαλής των ανεξάρτητων αρχών) και απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Τι είπε η Κεραμέως για άσυλο

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απέρριψε κατηγορηματικά την ένσταση αντισυνταγματικότητας για το πανεπιστημιακό άσυλο, εστιάζοντας κυρίως σε δύο σημεία:

Πρώτον, όπως είπε, «γιατί το ίδιο το Σύνταγμα προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία αλλά σήμερα αυτή η συνταγματική επιταγή δεν κατοχυρώνεται λόγω έκνομων ενεργειών εντός των χώρων των πανεπιστημίων».

Δεύτερον, «το ακαδημαϊκό άσυλο είναι πλέγμα θεσμικών εγγυήσεων, που δεν κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα, ρητά συν ότι τα κρατικά όργανα οφείλουν και έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν τα συνταγματικά δικαιώματα του κράτους δικαίου».

Τζανακόπουλος: Εξόφθαλμες παραβιάσεις του Συντάγματος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε την κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας από την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Τα ζητήματα που σήμερα συζητάμε είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, ενώ κατά τη γνώμη μας οι παραβιάσεις του Συντάγματος είναι εξόφθαλμες και έχουν επισημανθεί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις Επιτροπές και γ’ αυτό το λόγο θεωρούμε επιβεβλημένη την κατάθεση της ένστασης αντισυνταγματικότητας», είπε.

Όπως εξήγησε, σε ό,τι αφορά «στην εκ των υστέρων μεταρρύθμιση της δημοκρατικής τομής του Κλεισθένη καταθέσαμε ένσταση αντισυνταγματικότητας σε σχέση με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου, που ορίζει τους όρους σύμπραξης των παρατάξεων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Σε σχέση με το άρθρο 2, το οποίο ρυθμίζει τους όρους συγκρότησης των οικονομικών επιτροπών και των επιτροπών ποιότητας ζωής και το άρθρο 3, το οποίο μεταφέρει αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής κατά περίπτωση, κατά τη γνώμη μας κατά παράβαση του Συντάγματος».

Σε ό,τι αφορά στο άρθρο 1, εξήγησε ότι η ένσταση είναι «πως, ενώ τα δημοτικά συμβούλια έχουν ψηφιστεί, πριν την συγκρότησή τους έρχεται να εκβιάσει πλειοψηφίες για τις οποίες ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει την εντολή του».

Αναφορικά με το άρθρο για το άσυλο είπε πως «ενώ δεν κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, αποτελεί έναν θεσμό του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου. Μπορεί να το περιορίσει η κυβέρνηση αλλά σε καμία περίπτωση να το καταργήσει». Και για το άρθρο που ορίζει ασυμβίβαστα για όσους υπηρετούν σε Ανεξάρτητες Αρχές , άρθρο 101 του νομοσχεδίου, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι πρόκειται για «φωτογραφική διάταξη». Δεν μπορούν να αλλάζουν οι όροι διορισμού των Αρχών κατά την διάρκεια της θητείας τους».

Αίτηση αντισυνταγματικότητας και από ΚΙΝΑΛ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος είπε πως τα άρθρα 1, 2 και 3 (για τη διακυβέρνηση στους ΟΤΑ) ακουμπάνε στο Σύνταγμα πως «οι εξουσίες απορρέουν από τον λαό».

Όσον αφορά το άρθρο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είπε: «Υπάρχει ένα ιστορικό για συγκεκριμένο πρόσωπο, την κ. Θάνου. Για εμάς η ιστορία της κ. Θάνου ξεκίνησε όταν μήνυσε τον αείμνηστο Σταύρο Τσακυράκη, επειδή ο άνθρωπος της έκανε μία κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Ο κ. Λοβέρδος θύμισε πως τότε «η κα Γεννηματά διαμαρτυρήθηκε με ανακοίνωσή της και έλαβε μια επιστολή από την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου σε ιταμό ύφος. Στη συνέχεια αντιληφθήκαμε ότι «το συγκεκριμένο άτομο συναλλασσόταν».

Όπως ξεκαθάρισε, το ΚΙΝΑΛ δε συμφωνεί με τις αιτήσεις αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα 64 και 101, για το άσυλο και το ασυμβίβαστο για τους επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top