Ηχηρή απάντηση των ηγετών της Ε.Ε. στην Τουρκία με στοχευμένα μέτρα

Αυστηρό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στους Ευρωπαίους

Σύνοδος Κορυφής

Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία δίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο έκανε ένα βήμα πιο μπροστά από την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς στο κείμενο που εγκρίθηκε, υιοθετήθηκε σε επίπεδο ηγετών η εν λόγω απόφαση και επιπλέον γίνεται λόγος και για "στοχευμένα μέτρα", πέραν της καταδίκης της Τουρκίας και της υποστήριξης της πρόσκλησης για την επιβολή "κατάλληλων μέτρων" και κατά προσώπων, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εκφράζει την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση της Αγκυρας στα μηνύματα να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, επισημαίνει τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις ευρωτουρκικές και καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Σύνοδος ΕΕ: Υπό στενή παρακολούθηση η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου

Τσίπρας: Θέλουμε ξεκάθαρες αποφάσεις από τη Σύνοδο για την Τουρκία

Με τη Μέρκελ συναντήθηκε ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναλαμβάνει να παρακολουθεί το θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συγκληθεί εντός του Ιουλίου.

Η Υπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και και θέματα άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, είπε στον κ. Τσίπρα ότι έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται την έκθεση που θα υποβάλουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε αυτή γίνεται λόγος για «στοχευμένα μέτρα» ενάντια στην Τουρκία.

Στο κείμενο συμπερασμάτων σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει την λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το εύρος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας και καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες».

Τέλος ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους υπογράμμισαν τη σημασία της καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ από τους Ευρωπαίους ηγέτες. 

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να απαντήσει κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσκληση προς την Επιτροπή να προτείνει κατάλληλα μέτρα. 

«Είχαμε μια σημαντική συνεδρίαση, κυρίως σε ό,τι αφορά την Κύπρο», σημείωσε από την πλευρά του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» αυτό που κάνει η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Επισήμανε τέλος ότι τα μέτρα που θα προτείνει η Επιτροπή σε συνέχεια της πρόσκλησης των ηγετών δεν θα είναι ασήμαντα.

Σκληρή στάση Τσίπρα για την Τουρκία

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα επιθετικός κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής, όσον αφορά στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο πρωθυποθυργός τόνισε πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από τηνΆγκυρα και προειδοποίησε τους Ευρωπαίους εταίρους πως αν δεν υπάρξει αντίδρασει οι συμπεριφορές αυτές θα συνεχιστούν και ενδεχομένως θα επεκταθούν. 

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως δεν είναι δυνατό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παίρνει μέτρα και να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την Ουκρανία, να παίρνει μέτρα για τη Βενεζουέλα και το Ιράν και να μην παίρνει μέτρα όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους, δηλαδή η ευρωπαϊκή κυριαρχία από την Τουρκία.

Τόνισε πως η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έκλεισαν ποτέ την πόρτα του διαλόγου και δήλωσε τη διάθεση να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά της η κ. Μογκερίνι επιβεβαίωσε τις ανησυχίες για ευρύτερους κινδύνους λόγω της συμπεριφοράς που επιδεικνύει η Τουρκία. Το κείμενο για την Τουρκία υποστηρίχθηκε από μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Ιταλία), ενώ διαφωνίες, κυρίως ως προς το λεκτικό, διατυπώθηκαν από τη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά στο τέλος έγινε αποδεκτό από όλους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top