Εκλογές: O Οκτώβριος φεύγει, ο Μάιος έρχεται;

Οι δεύτερες σκέψεις του Τσίπρα και οι ενδείξεις που δείχνουν κάλπες

Ο Αλέξης Τσίπρας ψηφίζει

Δεύτερες σκέψεις για επίσπευση των εκλογών φαίνεται να κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,  παρότι δημοσίως επιμένει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο. 

Οι δημοσκοπήσεις για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης  Μαϊου,   οι οποίες  η μία πίσω από την άλλη δείχνουν να χωρίζει σημαντική διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, είναι η βασική αιτία για την οποία επικρατεί προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος ενδέχεται να οδηγήσει και στο ενδεχόμενο αναθεώρησης της απόφασης να εξαντληθεί όλος  ο χρόνος της συνταγματικά προσδιορισμένης θητείας της κυβέρνησης. 

Το παράδειγμα του 2009 και του 2014, με τη σχετικά μικρή διαφορά στις ευρωεκλογές, μεταξύ της εκάστοτε κυβέρνησης και της τότε αντιπολίτευσης να «εκτοξεύεται» σε σαφώς πιο υψηλά επίπεδα στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν μετά από μερικούς μήνες,  είναι ο παράγοντας που λειτουργεί πλέον αποτρεπτικά για τον κ. Τσίπρα για να υλοποιήσει το σενάριο του Οκτωβρίου, υπό τα δεδομένα που καταγράφουν  τα αποτελέσματα των  γκάλοπ. 

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα ήταν μεταξύ εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και των ευρωεκλογών:   

2014 

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 25/5/2014 

ΣΥΡΙΖΑ  26,56 %

Νέα Δημοκρατία 22,72 % 

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 25/1/2015 

ΣΥΡΙΖΑ 36,34 % 

Νέα  Δημοκρατία  27,81 % 

2009 

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 7/6/ 2009 

ΠΑΣΟΚ    36,64 % 

Νέα Δημοκρατία 32,29 % 

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 4/10/2009 

ΠΑΣΟΚ         43,92 % 

Νέα Δημοκρατία 33,4 %.

Και στις δύο περιπτώσεις μία διαφορά  4% στις ευρωεκλογές μετατράπηκε σε άνετη επικράτησε για το τότε εκάστοτε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (9-10%), με τη ΝΔ που ήταν τότε το «θύμα» να φιλοδοξεί αυτή τη φορά να είναι ο… «θύτης».    

Ήταν ένα δεδομένο βέβαια που είχε λάβει υπόψη του το Μέγαρο Μαξίμου όταν κατάστρωνε τα πλάνα του για τον Οκτώβριο με τη  διαφορά ότι ήλπιζε πως η αντεπίθεση με παροχές και προσλήψεις  από τα τέλη του 2018  θα είχε φέρει αποτέλεσμα και η διαφορά που θα χώριζε τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο,  στο ερώτημα της ψήφου για τις ευρωεκλογές,  θα ήταν λίγων μονάδων. Το γεγονός όμως ότι οι δημοσκοπήσεις στη μεγάλη πλειοψηφία τους δείχνουν ότι η ΝΔ θα έχει διαφορά  τουλάχιστον 6% από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές,  οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις. 

Αν κάτι άλλωστε αναγνωρίζουν ακόμη και «ορκισμένοι» πολιτικοί αντίπαλοι στον σημερινό πρωθυπουργό, είναι ότι γνωρίζει το παιχνίδι της πολιτικής τακτικής και δε διστάζει να αλλάζει αποφάσεις ακόμη και έναντι διακηρυγμένων δημοσίως δηλώσεων και διαβεβαιώσεών του. Όπως π.χ. συνέβη τον Αύγουστο του 2015, όταν παρά τη διαβεβαίωση λίγες εβδομάδες πριν,  στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο ότι δεν θα προσφύγει πρόωρα στις κάλπες, δε δίστασε να προσφύγει τελικά σε αυτές τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, τις οποίες και κέρδισε, κάνοντας «εκκαθάριση» ουσιαστικά στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ  (από  τους «αντιρρησίες»  στη  «μνημονιακή» στροφή του). 

Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει πως αν  δεν αλλάξει κάτι άμεσα, η διαφορά με τη ΝΔ θα έχει παγιωθεί σε επίπεδα άνω του 6-7% στις ευρωεκλογές ή και σε ακόμα μεγαλύτερα, με αποτέλεσμα η ήττα στις ευρωεκλογές να μην είναι διαχειρίσιμη. Σε αυτή την περίπτωση η  παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση, έστω και αν υπάρχει το άλλοθι του διαφορετικού διακυβεύματος (δηλαδή ότι επρόκειτο για εκλογές για το ευρωπαϊκό και όχι το εθνικό Κοινοβούλιο), ενδέχεται να αποδειχθεί εξαιρετικά προβληματική υπό το διαρκές σφυροκόπημα της ΝΔ με το επιχείρημα της αποδοκιμασίας στην κάλπη, οπότε είτε θα εξαναγκασθεί να προσφύγει  σε εκλογές τον Ιούνιο (με νωπές τις εντυπώσεις από μια ήττα στις ευρωεκλογές) ή να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο, με το ρίσκο μιας μεγάλης διεύρυνσης της διαφοράς υπέρ της ΝΔ.

Για όλους αυτούς τους λόγους στο Μαξίμου έχουν βάλει για τα καλά στο τραπέζι το σενάριο των εκλογών τον Μάιο, το οποίο κερδίζει συνεχώς έδαφος. Πιθανότερη ημερομηνία είναι αυτή της 19ης Μαΐου,  μία εβδομάδα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, χωρίς να αποκλείεται και η 26η Μαΐου, με ακόμα μία κάλπη να προστίθεται στις υπόλοιπες. 

Ποια άλλα στοιχεία δείχνουν εθνικές εκλογές σύντομα; Η κινητικότητα σε προκηρύξεις προσλήψεων (όπως η δημοσίευση του ΦΕΚ για τις προσλήψεις στην Υγεία), αλλά και οι εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο, όπως π.χ. με την παραπομπή στελεχών τραπεζών και  κομμάτων για τα τραπεζικά δάνεια ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όπως και οι επικείμενες εξελίξεις για τη Novartis.   

Υπάρχει βεβαίως ένας τουλάχιστον λόγος για το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου, αν μπορούσε, θα καθυστερούσε τις εκλογές μέχρι το φθινόπωρο: Η επιλογή νέας ηγεσίας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το καλοκαίρι που έρχεται  και δευτερευόντως η πρόταση για τον νέο Έλληνα Επίτροπο στην Ε.Ε.  Λόγος για το οποίος δεν αποκλείεται να περιμένει μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα ο κ. Τσίπρας, πριν λάβει τις οριστικές αποφάσεις του για το δίλημμα «Μάιος ή Οκτώβριος». Αλλά μπροστά στο ενδεχόμενο μιας μεγάλης ήττας, αυτό ενδέχεται να θεωρείται το «μικρότερο κακό» από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φιλοδοξεί με μία μεγάλης έντασης και οξύτητας  μικρότερη προεκλογική εκστρατεία να «ψαλιδίσει» όσο μπορεί τη διαφορά από τη ΝΔ και να αποτρέψει τουλάχιστον την κοινοβουλευτική της αυτοδυναμία. Αν θα το καταφέρει ή όχι θα αποδειχθεί στην πράξη…      

Του Αλέξη Διακόπουλου             
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top