«Τρίζει» ο νόμος Κατρούγκαλου: Μαζικές προσφυγές από συνταξιούχους

Διεκδικούν αναδρομικά και τις περικοπές

Συνταξιουχοι και χρήματα

Με… ωρολογιακή βόμβα για το ασφαλιστικό μοιάζουν οι μαζικές προσφυγές συνταξιούχων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι διεκδικούν την ακύρωση του νόμου Κατρούγκαλου.

Πρόκειται για ασφαλισµένους που συνταξιοδοτήθηκαν µετά τις 13 Μαΐου 2016, µε αποτέλεσµα οι συντάξεις τους να είναι µειωµένες έως και 40%.

Οι προσφυγές στηρίζονται στην άνιση µεταχείριση µεταξύ ασφαλισµένων και στη δηµιουργία δύο ταχυτήτων συνταξιούχων, οι οποίοι, παρόλο που πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις, παίρνουν χαµηλότερη σύνταξη έως και 450 ευρώ τον µήνα, επειδή κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης µε διαφορά µόλις µιας ηµέρας!

Οι προσφυγές αποκτούν µεγαλύτερη βαρύτητα, δεδοµένου ότι το Συµβούλιο της Επικρατείας δεν έχει ακόµη αποφανθεί επίσηµα για τη συνταγµατικότητα του νόµου Κατρούγκαλου, γεγονός που δηµιουργεί προσδοκίες για κατάργησή του.

Ουσιαστικά, οι συνταξιούχοι διεκδικούν την επαναφορά του ύψους της σύνταξης στα επίπεδα που θα ήταν αν δεν υπήρχε ο νόµος Κατρούγκαλου. Ζητούν, δηλαδή, αφενός να ευθυγραµµιστούν µε τις συντάξεις που λαµβάνουν οι παλαιοί συνταξιούχοι και αφετέρου να πληρωθούν τη διαφορά από τις περικοπές, για όσο διάστηµα λαµβάνουν σύνταξη.

Τα επίσηµα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δείχνουν ότι η µέση σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016 ήταν 740 ευρώ, ενώ µετά έπεσε στα 596 ευρώ, εξέλιξη που φέρνει απώλεια 20%

Ποιοι θίγονται

Οι νέοι συνταξιούχοι που θα έπαιρναν 1.000 ευρώ µεικτά τον µήνα, µε το νέο καθεστώς θα υποστούν µείωση 110-150 ευρώ, ενώ µεγαλύτερες θα είναι οι µειώσεις για όσους οι µηνιαίες αποδοχές ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ.

Αναλυτικότερα, απώλειες µέχρι και 40%, σε σύγκριση µε τα ποσά που θα έπαιρναν αν µπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τις 13/5/2016, θα έχουν κυρίως οι:

1.    ∆ηµόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστηµιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.

2.    Ασφαλισµένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε µέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες (χάνουν ολόκληρο το «µαξιλάρι» των 220 ευρώ).

3.    Ασφαλισµένοι στο ΤΑΕ στις πολύ υψηλές κατηγορίες, συγκεκριµένα στις δύο ανώτατες, που αποχωρούν µε περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

4.    Ασφαλισµένοι του Ταµείου Νοµικών, ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.

5.    Ασφαλισµένοι του ΤΣΑΥ (γιατροί, υγειονοµικοί κ.λπ.), ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.

6.    Ασφαλισµένοι του ΙΚΑ µε υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που αποχωρούν µε περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top