Με «μάχη» Τσίπρα - Μητσοτάκη ξεκίνησε η Συνταγματική Αναθεώρηση

Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή

Πρώτη δημοσίευση 16.23 

Ξεκίνησε στη Βουλή η διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος με την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας για το συγκεκριμένο θέμα,  με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.  

«Αυτό που μπορεί να κάνει το Σύνταγμα είναι να θέσει τους όρους και τα όρια. Να καθορίσει τις μορφές της πολιτικής σύγκρουσης και όχι να προκαταβάλλει ή να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της. Και ακριβώς επειδή το γνωρίζουμε δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε το τέλειο σύνταγμα. Γιατί απλούστατα δεν μπορούμε. Γιατί δεν υπάρχει τέλειο σύνταγμα. Διότι πάντοτε το ερώτημα προβάλλει αμείλικτο: τέλειο σύνταγμα για ποιον; Αναζητούμε επομένως συναινέσεις σε θέσεις και προτάσεις που θεωρούμε αναγκαίες για τους σκοπούς που θέλουμε να υπηρετήσουμε» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ   

Αναλυτικά ανέφερε ο πρωθυπουργός για τις προτάσεις της κυβερνητικής  πλειοψηφίας      

ΕΚΛΟΓΗ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  

«Είτε η απευθείας εκλογή από το λαό είτε η εκλογή με απόλυτη πλειοψηφία δημιουργούν κίνδυνους. Στην πρώτη περίπτωση ο κίνδυνος ενός δυισμού στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας. Ενώ στη δεύτερη ο κίνδυνος να δημιουργηθεί αντικίνητρο συναίνεσης για την απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151, στην οποία θα δοθεί η δυνατότητα να εκλέγει μόνη της Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα χωρίς την μεσολάβηση εκλογών. Νομίζω ότι πρόταση που καταθέτουμε αντιμετωπίζει στο μέτρο του δυνατού και τους δύο αυτούς κινδύνους».

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ 

«Σας καλώ να στηρίξετε τις προτάσεις για τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, το υποχρεωτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση διεθνούς συμφωνίας που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους σε διεθνή οργανισμό αλλά και την πρόταση για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία».

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ     

«Να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και με τον τρόπο αυτό να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση στο μέτρο που πρέπει με την ποινική μεταχείριση όλων των πολιτών… Είναι επίσης  ώρα για την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία, ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών, καθώς και  α προβλεφθεί όριο θητειών για τους βουλευτές ώστε να μην δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα».

Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

«Έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους, γιατί το κράτος δε θρησκεύει αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες του, μιας αναφαίρετης και μη αναθεωρήσιμης ελευθερίας που παρέχει το Σύνταγμά μας σε κάθε πολίτη. Αυτή η ρητή. κατοχύρωση φρονώ ότι δε θα βρει αντίθετη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος. Είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος, ένα σημαντικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους που δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα, αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη», 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

«Το τελευταίο μεγάλο θέμα που αγγίζει η πρόταση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι το θέμα της κοινωνικής προστασίας της ενίσχυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων, της αναγκαίας αυτής κοινωνικής παρέμβασης αμφισβητεί την κυρίαρχη θέση των νεοφιλελεύθερων, ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η συντριβή της εργασίας και του κοινωνικού κράτους», δήλωσε με έμφαση από το βήμα του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ  ΦΥΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ    

«Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και ακολουθώντας αυτή λογική καταθέτουμε σήμερα τις προτάσεις για να προστατεύσουμε το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, να κατοχυρώσουμε εμφατικά την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων, να αναγνωρίσουμε την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό, να ενισχύσουμε τις κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους», έκλεισε το σχετικό απόσπασμα ο Αλ. Τσίπρας.

ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΣΟΥΝ ΖΗΤΗΜΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 

«Είναι η ώρα το Κοινοβούλιο να πάρει ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες, και να υπερβεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς για να δώσει απαντήσεις... Γνωρίζω  «ότι δεν θα είναι εύκολο να πράξουν έτσι, για αρκετούς και αρκετές σε αυτή την αίθουσα, γιατί παρά τις απόψεις τους, πολλοί, είτε θα χειραγωγηθούν από ηγεσίες που η μοναδική τους σκοπιμότητα είναι το όψιμο πολιτικό όφελος, είτε και θα καθοδηγηθούν από πολιτικές εμπάθειες. Έτσι όμως κινδυνεύουμε να χάσουμε άλλα δέκα χρόνια. Και είναι αυτοκαταστροφικό για το πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία. Καλώ λοιπόν τις ηγεσίες των κομμάτων να το ξανασκεφτούν και να μη θέσουν στη διαδικασία αυτή ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και να αφήσουν τους βουλευτές να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις και τις προτάσεις τους».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΥ ΕΝΣΤΕΡΝΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΠΟΛΑΚΗ   

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ  Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή  της ομιλίας του σχολίασε για τον πρωθυπουργό ότι «εμφανίστηκε με συναινετικό πρόσωπο ενώ σε μια πρόσφατη συνέντευξή του είχε ενστερνιστεί το δόγμα Πολάκη» και διερωτήθηκε γιατί ξεχάστηκε «η διαβούλευση για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ξαναθυμηθήκατε λίγο πριν τις εκλογές;» για  να συμπληρώσει: « Θέλετε να ξεφύγετε από την ζοφερή πραγματικότητα που έχετε φτιάξει».

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την ημερομηνία κατάθεσης της Έκθεσης της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στην Ολομέλεια. Όπως έχει αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης,  η Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της μέσα σε  δύο μήνες προκειμένου, με τις προβλεπόμενες δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε αυτό το στάδιο το αργότερο μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

Το πρωί της Πέμπτης θα συνεδριάσει  η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος προκειμένου να εκλέξει το προεδρείο της  και να ξεκινήσει τις εργασίες της.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top