Κλιμακώνεται ο “πόλεμος”: Αντίμετρα κατά των ΗΠΑ ξεκινά η Ε.Ε.

Πάει την υπόθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου η Κομισιόν ανακοίνωσε η Επίτροπος Μάλμστρομ

Κλιμακώνεται ο “πόλεμος”: Αντίμετρα κατά ΗΠΑ από την ΕΕ

Βρυξέλλες, του  Αθανάσιου Αθανασίου

H EE θα στείλει σήμερα επίσημο αίτημα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να αρχίσει η διερεύνηση της απόφασης των ΗΠΑ για επιβολή δασμών στο ευρωπαϊκό ατσάλι και αλουμίνιο, ενώ θα ξεκινήσει άμεσα τις προετοιμασίες για αντίποινα, τα οποία είχε ήδη προετοιμάσει η Κομισιόν, ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια Επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ.

Ταυτόχρονα όμως θα ενάγει και την Κίνα στον ΠΟΕ για την κινεζική νομοθεσία που επιβάλει σε ευρωπαϊκές εταιρίες να παραχωρούν την πνευματική τους ιδιοκτησία σε εταιρίες με έδρα στην Κίνα κατά την κατασκευή προϊόντων τους εκεί.

Η Σεσίλια Μάλμστρομ ανακοίνωσε επιπλέον ότι η ΕΕ θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό για την αντιμετώπιση της υπερπαραγωγής ατσαλιού της Κίνας, ενώ τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά το διεθνές πολυμερές σύστημα, σημείωσε ότι ο ΠΟΕ δεν είναι τέλειος, αλλά "τον οικοδομήσαμε με τις ΗΠΑ" και εξήγησε ότι η ΕΕ δεν θα μπει σε διαπραγματεύσεις.

Η Σεσίλια Μάλμστρομ τόνισε ότι αν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, αυτό θα έχει μεν επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία, αλλά πολύ περισσότερο στην παγκόσμια και τόνισε ότι έχει έρθει ήδη σε επαφή με την Ιαπωνία που θα πληγεί περισσότερο από ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο χαρακτήρισε `ακραίο` ενδεχόμενο.

Η Επίτροπος δήλωσε επιπλέον ότι η ΕΕ δεν έχει ως στόχο την κλιμάκωση, αλλά την αναλογική απάντηση. Σε ό,τι αφορά τη λίστα με τα αντίμετρα της ΕΕ, ανέφερε ότι έχει δώσει εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες της Κομισιόν να παρουσιάσουν τις προτάσεις για την εφαρμογή τους και διευκρίνισε ότι δεν είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα, θα μπορούσε να γίνει επιλογή. Η ΕΕ εξάλλου, μετά τις χθεσινές συνομιλίες στο Παρίσι, βρίσκεται σε συντονισμό με τους διεθνείς εμπορικούς της εταίρους για συντονισμένη δράση απέναντι στις ΗΠΑ, και ως προς την προσφυγή στον ΠΟΕ και ως προς τα αντίμετρα.

"Δεν είμαστε σε εμπορικό πόλεμο, αλλά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που ξεκίνησε με ευθύνη των ΗΠΑ", διευκρίνισε η Επίτροπος και προειδοποίησε ότι "μπορεί να υπάρχουν πολύ δυσμενείς συνέπειες", πως "οι ΗΠΑ παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι" και ξεκαθάρισε ότι οι εξελίξεις "υπονομεύουν την παγκόσμια ανάπτυξη".

Ξεκαθάρισε δε ότι "για να βγούμε από αυτήν την δύσκολη κατάσταση που έχουμε περιέλθει με ευθύνη των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ πρέπει να αποσύρουν του δασμούς". Είπε δε ότι "εμείς προσφέραμε μια θετική ατζέντα" και "η μπάλα είναι τώρα στο δικό τους γήπεδο".

Κόντρα της ΕΕ και με την Κίνα

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, η Σεσίλια Μάλμστρομ ανακοίνωσε ότι σήμερα, η ΕΕ έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της κινεζικής νομοθεσίας που υπονομεύει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των ευρωπαϊκών εταιρειών.

Η Επίτροπος για το Εμπόριο δήλωσε ότι "η τεχνολογική καινοτομία και η τεχνογνωσία αποτελούν το θεμέλιο της οικονομίας μας που βασίζεται στη γνώση". "Είναι αυτό που κρατά τις επιχειρήσεις μας ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά και υποστηρίζει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη".

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι ευρωπαϊκές εταιρείες που έρχονται στην Κίνα αναγκάζονται να χορηγούν δικαιώματα ιδιοκτησίας ή χρήσης της τεχνολογίας τους σε εγχώριες κινεζικές οντότητες και στερούνται της δυνατότητας ελεύθερης διαπραγμάτευσης των όρων που βασίζονται στην αγορά στις συμφωνίες μεταφοράς τεχνολογίας.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα βασικά δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν οι εταιρείες σύμφωνα με τους κανόνες και τους κανόνες του ΠΟΕ, ιδίως στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στον τομέα του εμπορίου (Συμφωνία TRIPS).

Η υπόθεση που ξεκίνησε σήμερα από την ΕΕ στοχεύει σε συγκεκριμένες διατάξεις του κινεζικού κανονισμού για τις εισαγωγές και εξαγωγές τεχνολογιών και στον κανονισμό για τις κοινοπραξίες κινεζικού-ξένου μετοχικού κεφαλαίου που  αντιμετωπίζονται χειρότερα από τις εγχώριες.

Οι διατάξεις αυτές παραβιάζουν τις υποχρεώσεις του ΠΟΕ να αντιμετωπίζουν τις ξένες εταιρείες επί ίσοις όροις με τις εγχώριες και να προστατεύουν την πνευματική ιδιοκτησία όπως τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τις μη κοινοποιηθείσες επιχειρηματικές πληροφορίες.

Εάν οι διαβουλεύσεις δεν καταλήξουν σε ικανοποιητική λύση εντός 60 ημερών, η ΕΕ θα μπορέσει να ζητήσει από τον ΠΟΕ να συγκροτήσει μια ομάδα που θα αποφασίσει επί του θέματος.

                

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top