Τσίπρας από τη σύνοδο με Κύπρο-Ισραήλ: Θέλουμε τη Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης

Τι συζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός με Νετανιάχου - Αναστασιάδη για την ενεργειακή συνεργασία

«Θέλουμε η Μεσόγειος θάλασσα να είναι μια θάλασσα ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και όχι εντάσεων. Αυτός είναι ο στόχος, αν θέλετε, αυτής της προσπάθειας. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ευημερία, τη σταθερότητα, τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας, αλλά και στις γειτονικές χώρες και στους γειτονικούς λαούς της περιοχής» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Λευκωσία, όπου συμμετείχε  στην τριμερή σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός η συνάντηση είχε ως κύριο θέμα το «εμβληματικό» -  όπως το χαρακτήρισε  project  του αγωγού  EastMed, ενώ  το ένα δεύτερο project που συζητήθηκε παράλληλα αφορά το «EuroAsia Interconnector», την ηλεκτρική διασύνδεση Ευρώπης – Ασίας.

«Στην πραγματικότητα μιλάμε για τους ενεργειακούς και τηλεπικοινωνιακούς δρόμους του μέλλοντος για την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη που συμβάλουν καθοριστικά και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, που αποτελεί και βασική στρατηγική της ΕΕ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.  Όπως πρόσθεσε, το γεγονός ότι σήμερα συμφώνησαν να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία γι' αυτό το «ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας έργο» το συντομότερο δυνατόν, εντός του 2018, «χαρακτηρίζει τη σημερινή συνάντηση ως εξόχως εποικοδομητική».

Οι τρεις αρχηγοί κυβερνήσεων συμφώνησαν επίσης  για τις ενεργειακές υποδομές που θα συνδέσουν το Ισραήλ με την Ευρώπη, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, συνομίλησαν για τις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας.

O κ. Τσίπρας συμφώνησε με την αναφορά του κ. Νετανιάχου  ότι πέραν των αγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία  είναι και οι αγωγοί που συνδέουν τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς μας. «Ο τουρισμός, πράγματι, είναι κάτι που αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις χώρες μας. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που εκατοντάδες χιλιάδες, κοντά στο μισό εκατομμύριο τουρίστες από το Ισραήλ επισκέπτονται ετησίως την Ελλάδα. Είναι ένα σημαντικό ρεκόρ. Η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη χώρα, όπου κανείς μπορεί να αισθάνεται σαν το σπίτι του και ιδίως οι φίλοι μας οι Ισραηλίτες που μας επισκέπτονται συχνά».

Όπως συμπλήρωσε, «πριν από λίγους μήνες, είχα την ευκαιρία να υποδεχτώ τον Πρόεδρο του Ισραήλ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου μάλιστα εγκαινιάσαμε την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που αποτελεί, επίσης, ένα κοινό συνδετικό στοιχείο ανάμεσα στους λαούς μας, διότι υπάρχει και μια κοινή ιστορία, κοινές ιστορικές ρίζες».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top