«Πέφτουν» πολυκατοικίες για τον «διαμεσολαβητή» στα κοινόχρηστα – Τι γίνεται με όσους δεν πληρώνουν

Γιατί ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στέλιος Παραδιάς, λέει στο star.gr πως… πανηγυρίζουν οι μπαταχτσήδες

«Βόμβα» στα κοινόχρηστα από τον διαμεσολαβητή

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η υποχρεωτική ένταξη των οφειλών κοινοχρήστων, ένα θέμα που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στην κρίση, στις πολυκατοικίες στο θεσμό της διαμεσολάβησης.

Όπως προβλέπει ο ν. 4512/2018, καθιερώνεται ως υποχρεωτικό στάδιο προσφυγής στη Δικαιοσύνη και για τα απλήρωτα κοινόχρηστα. Δηλαδή, εάν ένας διαχειριστής θέλει να ζητήσει δικαστικώς τα οφειλόμενα κοινόχρηστα από έναν ένοικο, θα πρέπει πρώτα να «δοκιμάσει» να βρει λύση με τον διαμεσολαβητή.

Διαμεσολαβητής μπορεί να γίνει κάθε απόφοιτος ΑΕΙ, ΑΤΕΙ ή κάτοχος αντίστοιχου τίτλου σπουδών αλλοδαπού ιδρύματος. H εκπαίδευση των διαμεσολαβητών, γίνεται από φορείς κατάρτισης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που συνιστούν από κοινού ένας τουλάχιστον Δικηγορικός Σύλλογος και ένα τουλάχιστον από τα επιμελητήρια της χώρας. Η διαπίστευση των εκπαιδευθέντων διαμεσολαβητών γίνεται κατόπιν εξετάσεων ενώπιον της Επιτροπής Εξετάσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η διαμεσολάβηση διαρκεί από ένα μήνα έως έξι μήνες. Αν δεν τελεσφορήσει η μεσολάβηση, τότε προσφεύγουν οι διάδικοι στα Δικαστήρια.

Όπως επισημαίνει στο star.gr o πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στέλιος Παραδιάς, το συγκεκριμένο μέτρο θα κάνει πολύ χειρότερα τα πράγματα.

«Στο θέμα των απλήρωτων κοινοχρήστων, σίγουρα υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν δυσκολία να πληρώσουν τα κοινόχρηστα, σε έναν μεγάλο βαθμό όμως πρόκειται για μπαταχτσήδες. Άνθρωποι που θεωρούν ότι η μη πληρωμή κοινοχρήστων είναι μία πράξη χωρίς συνέπειες, δημιουργώντας τρομερά προβλήματα στις πολυκατοικίες» τονίζει ο κ. Παραδιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ένταξη των διαφορών των συνιδιοκτητών στις πολυκατοικίες ήταν ορθή, ωστόσο έπρεπε να εξαιρεθεί το θέμα των απλήρωτων κοινοχρήστων.

«Το να πας στη διαμεσολάβηση τις διαφορές των συνιδιοκτητών πχ. για τις αποθήκες ή για μία μεγάλη ζημιά που έγινε στο μπάνιο στον τρίτο όροφο και πέρασε η υγρασία στο σπίτι του δευτέρου ορόφου και του κατέστρεψε το σπίτι, το καταλαβαίνω. Θα το κουβεντιάσουν, θα δουν τις ζημιές και θα βγάλουν μια άκρη. Στο θέμα των κοινοχρήστων, υπάρχει μόνο "πληρώνεις ή δεν πληρώνεις". Είναι πολύ απλό. Από τη στιγμή που το πας και αυτό πακέτο στη διαμεσολάβηση, δημιουργείς μια πρόσθετη δαπάνη για τον διαχειριστή, ο οποίος πρέπει να πληρώσει – συνήθως από την τσέπη του - για την αμοιβή του διαμεσολαβητή αλλά και του δικηγόρου που θα πάει μαζί του» σημειώνει στο star.gr.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η αμοιβή του διαμεσολαβητή ορίζεται ελεύθερα με γραπτή συμφωνία των μερών.

Εάν δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία των μερών, ορίζεται ως εξής: α) για απασχόληση έως δύο ωρών η ελάχιστη αμοιβή ορίζεται στα εκατόν 170 ευρώ και β) για απασχόληση από 2 ώρες και πάνω η ελάχιστη ωριαία αμοιβή ορίζεται στα 100 ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι ανεξάρτητα από τις αμοιβές των δικηγόρων της κάθε πλευράς.

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα

Το πρότερο καθεστώς, το οποίο ζητά ο κ. Παραδιάς να επανέλθει, ήταν - κατά τον ίδιο - πολύ πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό. Γι’ αυτό και, όπως λέει, είχε τονίσει και στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο πως το θέμα των κοινοχρήστων στη διαμεσολάβηση είναι «ένα θέμα χαμηλής πολιτικής που, όμως, θα το βρείτε όλοι μπροστά σας».

Ο τελευταίος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας «μετέφερε» τις διαφορές των κοινοχρήστων (μέχρι 20.000 ευρώ) στα Ειρηνοδικεία, ενώ μέχρι τότε εκδικάζονταν στο Μονομελές Πρωτοδικείο.

«Η διαδικασία ήταν πολύ πιο γρήγορη, ενώ και το παράβολο πιο φθηνό» εξηγεί ο κ. Παραδιάς.

Διαβάστε ακόμη: Tι αλλάζει για τα απλήρωτα κοινόχρηστα

«Τώρα τους δίνουν μία κλωτσιά και τους λένε “πηγαίνετε στη διαμεσολάβηση”. Τι να κάνει ο διαμεσολαβητής. Εδώ είναι “πληρώνεις ή δεν πληρώνεις”. Αυτό που συμβαίνει είναι να βάζουν ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο του διαχειριστή» σημειώνει, ζητώντας να αλλάξει ο νόμος και τουλάχιστον να μην είναι υποχρεωτική η διαμεσολάβηση για τα απλήρωτα κοινόχρηστα και να υπάρχει έτσι η δυνατότητα απευθείας προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Ο νόμος προβλέπει πρόστιμο για τον «μπαταχτσή» που δεν θα δώσει το παρών όταν κληθεί στη διαμεσολάβηση. Ωστόσο, αυτό δεν έχει κανένα ουσιαστικό αντίκτυπο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ.

«Θα περάσουν μερικοί μήνες απραξίας, ο μπαταχτσής θα πει πως δεν μπορεί να πληρώσει και στο τέλος ο διαχειριστής θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη, όπως θα έπρεπε να μπορεί εξαρχής» σημειώνει ο κ. Παραδιάς, θέτοντας το ερώτημα πόσοι διαχειριστές θα μπορούν να καλύπτουν έξοδα από την τσέπη τους.

Οι υποστηρικτές του νόμου λένε πως υπάρχει και το αποθεματικό της πολυκατοικίας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει ο διαχειριστής στο συγκεκριμένο θέμα για να μην υποβληθεί σε ίδιες δαπάνες.

«Μα στις περισσότερες πολυκατοικίες δεν υπάρχει πλέον αποθεματικό. Έχει ήδη εξατμιστεί για να καλύψει τα κενά που έχουν αφήσει οι μπαταχτσήδες πιου δεν εξοφλούν τα κοινόχρηστα» απαντά ο κ. Παραδιάς.

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top