Καθορίστηκαν τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης - Επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας

Καθορίστηκαν τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης - Επισ

Οι 19 εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης (ΕWG) επικύρωσαν σήμερα, Δευτέρα, την πρόταση της Κομισιόν για τον τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας και παρέπεμψαν την επίσημη απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER).

Επιπλέον, οι 19 καθόρισαν τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης του 3ου προγράμματος διάσωσης σε 95 και αναμένουν νεότερα στοιχεία για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου στο εσωτερικό της χώρας, ώστε στο μέλλον να εγκρίνουν την επόμενη καταβολή της υπο-δόσης των 800 εκ. ευρώ, στη βάση της απόφασης του περασμένου Ιουνίου. Η έγκριση αναμένεται να γίνει σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου ESM.

Αυτά ήταν τα βασικά σημεία της συζήτησης κατά το Εuroworking Group της Δευτέρας, όπου άνοιξαν και επισήμως οι εργασίες μετά την περίοδο των διακοπών και προετοιμάστηκε το άτυπο eurogroup του Ταλίν (15 Σεπτεμβρίου).

Oι θεσμοί που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα, όπως έγινε γνωστό, θα επιστρέψουν στην Αθήνα σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα, με τους επικεφαλής να φτάνουν μετά το Eurogroup του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, αγκάθι παραμένει το θέμα της παραπομπής σε δίκη του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και των τριών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ που κατηγορούνται πως ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο, θέματα που θα διασυνδεθούν με τα 95 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, έκριναν οι 19. Η ευρωζώνη κατέστησε σαφές ότι η υπόθεση Γεωργίου πρέπει να τελειώσει και πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για τα τρία στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, όπως υποσχέθηκε στις 15 Ιουνίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Λουξεμβούργο.

Κατά τα λοιπά και σε μια γενική ανασκόπηση της κατάστασης, οι 19 κατέγραψαν τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και εκτιμούν ότι δεν υπάρχει προς το παρόν δημοσιονομικός κίνδυνος, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτός, οι καταθέσεις επιστρέφουν και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%, σημειώνει πηγή της ευρωομάδας.  

 

Από τις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top