Κρίσιμη συνεδρίαση για το Κυπριακό- Δεν πάνε προς το παρόν οι πρωθυπουργοί στην Ελβετία

Τι μεταδίδει η ανταποκρίτρια του STAR στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου

Ανατροπή υπήρξε χθες το βράδυ στον Κραν Μοντάνα, καθώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε με μια πρόταση στο τραπέζι για το Κυπριακό, αιφνιδιάζοντας την τουρκική πλευρά, η οποία βρίσκεται σε αμηχανία για το πώς θα αντιδράσει.

Μάλιστα, οι πληροφορίες του STAR λένε πως στις 2 τα ξημερώματα, τουρκικό αεροσκάφος μετέφερε από την Τουρκία στην Ελβετία, 20 συνεργάτες του Τούρκου Πρωθυπουργού., Γιλντιρίμ.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες επιστρέφει σήμερα στην Ελβετία για να παρευρεθεί στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία θα συνεχιστεί χωρίς τους πρωθυπουργούς των τριών εγγυητριών δυνάμεων, όπως επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Βάσει του προγράμματος, γύρω στις 12:00 πρόκειται να αρχίσει η Διάσκεψη παρουσία όλων με διάρκεια επίσης μίας ώρας, μέχρι τις 13:00. Θα ακολουθήσει η συνάντησή του με τους δύο ηγέτες. Πρώτα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και μετά με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Στον καθένα θα αφιερώσει από ένα μισάωρο.

Στις 14:15 έχει προγραμματιστεί το γεύμα εργασίας του γ.γ. με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Από τις 16:30 μέχρι τις 19:15 ώρα θα πραγματοποιηθούν οι διμερείς συναντήσεις του κ. Γκουτέρες με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Ελλάδα και Ε.Ε.. Όλες οι συναντήσεις θα είναι μισής ώρας. Στις 21:00 και για μισή ώρα ο γ.γ. θα συναντηθεί και με τους δύο ηγέτες. Θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Το παιχνίδι για γερά νεύρα που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες τρεις μέρες με τα σενάρια για έλευση των πρωθυπουργών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας να δίνουν και να παίρνουν, ως μοχλό πίεσης, εν όψει μάλιστα και της άφιξης του Αντόνιο Γκουτέρες, έλαβε τέλος το βράδυ της Τετάρτης.

Πάντως, επειδή οι πληροφορίες λένε πως θα υπάρξει πίεση προς την τουρκική πλευρά, ώστε να αποδεχθεί τις προτάσεις, αν όλα πάνε καλά στη σημερινή συνεδρίαση και υπάρξει πρόοδος, τη Δευτέρα ή την Τρίτη, μπορεί να μεταβούν και οι Πρωθυπουργοί στην Ελβετία. 

«Ακιντζί: Ελπίζω η πρόταση να μην έγινε για τα μάτια του κόσμου»

Η πρόταση της  ελληνοκυπριακής πλευράς μπορεί να ονομάζεται ‘νέα’ αλλά δεν περιέχει σημαντικά ανοίγματα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριακος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έπειτα από το τέλος της συνάντησης στο Κραν Μοντάνα, κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε νέα πρόταση στο τραπέζι. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι η πρώτη τους αντίδραση είναι ότι δεν περιέχει προσεγγίσεις που να οδηγούν σε αποτέλεσμα, ωστόσο είπε ότι άρχισε μια κινητικότητα τώρα με τον ερχομό του ΓΓ του ΟΗΕ αύριο και αυτό είναι καλό.

Ευχήθηκε η πρόταση να μην έγινε για τα μάτια του κόσμου και αύριο να αναπτυχθούν στοιχεία που να βελτιώσουν το περιεχόμενό της. Όπως είπε ο στόχος δεν είναι το παιχνίδι με την κερκίδα , ωστόσο είπε ότι θα την μελετήσουν λεπτομερώς. Πάντως στη συνέχεια στα αγγλικά είπε ότι «έγινε για τα μάτια του κόσμου η πρόταση». Εξέφρασε επίσης λύπη για τη διαρροή στον τύπο του εγγράφου πριν ακόμη το πάρουν οι ίδιοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, ο Τουρκούπριος ηγέτης αναχωρώντας από τη διάσκεψη ρώτησε τους δημοσιογράφους στα τουρκικά: “Πώς είσαστε;” και η απάντηση που πήρε ήταν: ‘Είμαστε κουρασμένοι”. Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε: “Είμαστε κι εμείς κουρασμένοι”.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι “αύριο είναι μια σημαντική μέρα όπως γνωρίζετε, έρχεται ο ΓΓ του ΟΗΕ για δεύτερη φορά, εμείς είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη. Είχε καταθέσει ένα πλαίσιο όταν είχε έρθει την πρώτη φορά. Ελπίζω να συνεχιστεί η εντατική εργασία πάνω σε αυτό το πλαίσιο αύριο. Έτσι φαίνεται. Θα υπάρξουν διμερείς επαφές, πενταμερείς επαφές. Θα υπάρξουν και ξεχωριστές συναντήσεις. Επομένως αύριο μας περιμένει μια μέρα που θα είναι πολύ γεμάτη και εποικοδομητική, όπως ελπίζουμε. Για όλη την Κύπρο, τους Τουρκοκύπριους, τους Ελληνοκύπριους και εκείνους που ζουν στην Κύπρο ελπίζουμε ότι η αυριανή μέρα θα είναι εποικοδομητική».

Κληθείς να σχολιάσει τη νέα πρόταση της Ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι “το όνομά της λέγεται ‘νέα’ αλλά το περιεχόμενο αποτελείται από απόψεις οι οποίες δεν περιέχουν σημαντικά ανοίγματα. Αναγνώστηκε μετά δόθηκε, θα την μελετήσουμε λεπτομερώς. Η πρώτη μας αντίδραση από αυτά που διαβάσαμε και καταλάβαμε, δεν χρειάζεται να το κρύβουμε, δυστυχώς δεν περιέχει προσεγγίσεις που θα μας οδηγήσουν σε αποτέλεσμα. Μακάρι να περιείχε και να μπορούσα να σας μιλήσω διαφορετικά. Αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Τώρα ο ΓΓ του ΟΗΕ έρχεται αύριο γι΄αυτό άρχισε μια κινητικότητα. Αυτό είναι καλό. Αλλά μακάρι αυτό να μην έγινε για τα μάτια του κόσμου. Η ευχή μας είναι αύριο να αναπτυχθούν βοηθητικά για τη λύση στοιχεία βελτιώνοντας το περιεχόμενό του. Αντιλαμβανόμαστε ότι και η Ελλάδα θα φέρει μια παρόμοια άποψη. Άλλωστε η Τουρκία έκανε μια σειρά από ανοίγματα. Οι δικές μας απόψεις ήταν πάντα εποικοδομητικές, αυτό το ξέρετε. Και θα συνεχίσει να είναι έτσι με τον ίδιο τρόπο. Ο στόχος δεν είναι τα μάτια του κόσμου, δεν είναι το παιχνίδι με την κερκίδα, πρέπει να είναι η επικέντρωση στο αποτέλεσμα γύρω από το τραπέζι»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε επίσης ότι θέλει να εκφράσει τη λύπη του. “Εσείς γνωρίζετε ότι είμαστε στην όγδοη μέρα εδώ και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει διαρρεύσεις κανένα εμπιστευτικό έγγραφο. Αλλά οι προτάσεις που διαβάστηκαν πριν από λίγο μέσα βγήκαν στον τύπο πριν εμείς δούμε τις προτάσεις. Μάλιστα είδαμε και την μετάφρασή τους στα τούρκικα. Αυτά δεν έπρεπε να γίνουν».

Στα αγγλικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι ελπίζει πως αύριο με την συμβολή του ΓΓ του ΟΗΕ θα υπάρξει τελικά μια συμφωνία, αυτός είναι ο λόγος που έρχεται και ελπίζουμε ότι αυτό που έχει ήδη ξεκινήσει θα αναπτυχθεί αύριο και θα μας βοηθήσει να βρούμε μια περιεκτική λύση. Για την πρόταση λυπούμε να πω ότι έχει γίνει για τα μάτια του κόσμου, για να κερδηθούν πόντοι από τον κόσμο”.

Σε ερώτηση αν θα κάνει και εκείνος βήμα έπειτα από το πρώτο βήμα του Προέδρου Αναστασιάδη, ανέφερε ότι έχει ήδη κάνει μερικά βήματα ήδη, όχι το πρώτο βήμα αλλά, πρόσθεσε,  “είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε αγαπητοί φίλοι. Χρειαζόμαστε αμοιβαία βήματα και αύριο είναι η ώρα γι’ αυτά με τη βοήθεια του ΓΓ του ΟΗΕ και χωρίς να παραδιδόμαστε στο blame game πρέπει να εργαστούμε σοβαρά. Αύριο πρέπει να είναι μέρα απόφασης για την Κύπρο. Και ως ο Τ/Κ ηγέτης θα κάνω ό,τι μπορώ καλύτερο για το μέλλον της κοινής μας πατρίδας»

Σε ερώτηση πότε σκοπεύουν να εγκαταλείψουν το Κραν Μοντάνα, ανέφερε αστειευόμενος ότι του άρεσε πολύ το μέρος και δεν σκοπεύει να φύγει αμέσως. Ανέφερε επίσης ότι μπορεί να παραμείνουν μερικές ακόμη μέρες, δεν γνωρίζει επειδή δεν υπάρχει πρόγραμμα.

Το sunset clause η μεγάλη διαφορά στο Κυπριακό σύμφωνα με τουρκικούς κύκλους

Το sunset clause (ρήτρα χρονοδιαγράμματος παραμονής του στρατού) είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών που παραμένει άλυτη εκτιμούν τουρκικοί κύκλοι, οι οποίοι μάλιστα επισημαίνουν ότι αναμένουν ότι αύριο κατά μεγάλη πιθανότητα θα υπάρξει μια ‘συμφωνία πλαίσιο’ έστω και με κενό περιεχόμενο. Αναφέρουν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποχωρήσει στο θέμα των παρεμβατικών δικαιωμάτων.

“Δεν είναι δυνατόν ο ΓΓ του ΟΗΕ να έρθει στο Κραν Μοντάνα αύριο για το τίποτα”, ανέφεραν οι ίδιες πηγές  στο STAR. Εκτιμούν ότι το sunset clause, όπως προβλέπει και το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, θα κληθούν να το αποφασίσουν οι Πρωθυπουργοί των εγγυητριών δυνάμεων. Μάλιστα αναφέρουν ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Τουρκία το θέμα του sunset clause και θα επιμείνει στην παραμονή έστω και μικρού αριθμού τουρκικού στρατού - 950 Έλληνες και 650 Τούρκοι στρατιώτες.

Στην περίπτωση, λένε, που έρθουν και οι Πρωθυπουργοί των εγγυητριών δυνάμεων εντός των ημερών τότε θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί φόρμουλα μεταξύ του sunset clause που ζητά η ελληνοκυπριακή πλευρά και του sunset review (ρήτρα για αναθεώρηση της παραμονής) που ζητά η τουρκική πλευρά. Ακόμη όμως και να μην έρθουν οι Πρωθυπουργοί αναμένεται να κλείσει αυτή η σύνοδος με ένα ‘πλαίσιο συμφωνίας’ κενού περιεχομένου και να επανέλθει η διάσκεψη με συμμετοχή πρωθυπουργών το συντομότερο.

Πάντως οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποχωρήσει στο θέμα των παρεμβατικών δικαιωμάτων ωστόσο θα παραμείνει μαζί με την Ελλάδα σε ένα μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης της λύση, όπως προβλέπει και το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ.

Άννα Ανδρέου, αποστολή Ελβετία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top