Η λευκή Βίβλος του Γιούνκερ για το μέλλον της ΕΕ

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Ένα κείμενο με τις βασικές κατευθύνσεις και προτάσεις για το μετασχηματισμό της ΕΕ, χωρίς αλλαγή συνθήκης, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση μεταξύ των κρατών - μελών παρουσιάζει σήμερα στις 15:00 ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, μετά από εντατικές διαβουλεύσεις στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

Το κείμενο περιλαμβάνει τρεις οδικούς χάρτες και δύο παραλλαγές τους για το πώς θα λειτουργήσουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ, εξήντα χρόνια μετά την ίδρυσή της, αν θέλουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να έχει μέλλον και να παραμείνει ενωμένο.

Το κείμενο αυτό, θα κυμαίνεται μεταξύ πέντε και δέκα σελίδες και θα παρουσιάζει με πολύ πρακτικό τρόπο τα πέντε διαφορετικά σενάρια και μόλις υιοθετηθεί από το Κολέγιο ο ίδιος ο πρόεδρος θα μεταβεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να το παρουσιάσει. Από εκείνο το σημείο και μετά θα ξεκινήσει η διαβούλευση για την υιοθέτησή του από τα κράτη - μέλη και οι ηγέτες θα το συζητήσουν, τόσο στην τακτική Σύνοδο της 9ης Μαρτίου όσο και στην έκτακτη Σύνοδο της Ρώμης για τα εξήντα χρόνια της Ένωσης, στις 25 του ίδιου μήνα. Οι όποιες αποφάσεις όμως θα ληφθούν αργότερα, και κατά πάσα πιθανότητα μετά τις γερμανικές εκλογές. Το κείμενο που, όπως είπε και ο Μ. Σχοινάς στο STAR “αποτελεί τη ληξιαρχική πράξη γέννησης της Ευρώπης του 2017” , σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει τα εξής :

Σενάριο 1ο: “ Βusiness as usual.” . Aυτή η εκδοχή προβλέπει τη δυνατότητα να μην αλλάξει τίποτα και οι Ευρωπαίοι να ποντάρουν πως τα πράγματα θα αλλάξουν από μόνα τους ακολουθώντας το υπάρχον πρόγραμμα εργασίας, το οδικό χάρτη της Μπραντισλάβας, πολύ αργές μεταρρυθμίσεις και γενικώς μία άμυνα επί των λεγόμενων κεκτημένων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μία σειρά από μικρά κράτη - μέλη ήδη υποστηρίζουν αυτό το σενάριο, υπό το φόβο της αλλαγής και της πολιτικής εκμετάλλευσης των όποιων “ενωτικών κινήσεων” από τους γνωστούς λαϊκιστές.

Σενάριο 2οΑυτή η εκδοχή προβλέπει πως η ΕΕ θα πρέπει να ομοσπονδοποιηθεί, το μέγιστο δυνατό, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, με τη δημιουργία κοινών δομών σε κάθε πιθανό τομέα δράσης της ΕΕ. Το σενάριο αυτό υποστηρίζουν σημαντικές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και κυρίως οι φιλελεύθεροι, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνει πλειοψηφία, καθώς δε, προϋποθέτει και μία σχετική αμοιβαιοποίηση του όποιου κόστους και είναι λογικό να φοβίζει τους παραδοσιακούς πληρωτές.

Σενάριο 3ο: Ενισχυμένη συνεργασία, πολλές ταχύτητες, χωρίς δικαίωμα βέτο για αυτούς που μένουν από έξω. Το σενάριο αυτό βασίζεται σε μία ιδέα που υπάρχει ήδη στο τραπέζι από το περασμένο καλοκαίρι, με την ανάληψη της Σλοβακικής Προεδρίας. Υποστηρίζεται δε και από την Άγκελα Μέρκελ. Τα κράτη - μέλη θα μπορούν να μετέχουν σε ξεχωριστά στάδια ενοποίησης και να προωθούν τη λεγόμενη ενισχυμένη συνεργασία όπου μπορούν, αφήνοντας αυτούς που δεν μπορούν πίσω. Αυτό φυσικά δε σημαίνει κάποια αλλαγή στη συμμετοχή στο κοινό νόμισμα. Θα μπορούσε, όμως, να οδηγήσει για παράδειγμα στην αμοιβαιοποίηση του χρέους χωρών με παρόμοιες δυνατότητες και συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών τους, αν τα κράτη αυτά το επιλέξουν. Το σενάριο αυτό φοβίζει αυτούς που μένουν πίσω, κυρίως γιατί κατά τους εμπνευστές του αργά ή γρήγορα θα δουν τα οφέλη της πρωτοπορίας και θα πιεστούν από τον πληθυσμό για ένταξη σε αυτήν.

Σενάρια 4ο και 5ο: Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR δεν είναι γνωστό αν αυτά τα σενάρια θα παρουσιαστούν ξεχωριστά ή μαζί, θα περιέχουν όμως μία δημιουργική σύνθεση που θα κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούνκερ. Yπάρχει η πιθανότητα, μάλιστα, να δοθεί η δυνατότητα αντιρρήσεων, αν όχι βέτο, στις χώρες της δεύτερης ταχύτητας.

O στόχος της Λευκής Βίβλου δεν είναι άλλος από την αναζωπύρωση της συζήτησης για τα οφέλη και την πρόοδο της Ευρώπης και των πολιτών της μέσα από την ΕΕ, τη στιγμή που στη δημόσια συζήτηση έχουν επικρατήσει μόνο οι φωνές, οι επικρίσεις και η καταστροφολογία, αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών. Η Κομισιόν θα δώσει στα κράτη μέλη ένα διάγραμμα με τις πρακτικές επιλογές τους και αυτά θα αποφασίσουν ποια εκδοχή θα επιλέξουν. Το διαταύτα βεβαίως είναι να προχωρήσουν μια σειρά από πρακτικές κινήσεις, όπως η κοινή άμυνα, η κοινή υπηρεσία πληροφοριών, η ευρωπαϊκή εισαγγελία και ίσως στο μέλλον νέοι θεσμοί για την εμβάθυνση της ευρωζώνης, όπως ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης, ο Ευρωπαίος Υπουργός Οικονομικών (ταυτόχρονα Επίτροπος και Πρόεδρος του eurogroup) κ.α.

Στην τακτική Σύνοδο της 9ης Μαρτίου εκτός απροόπτου η μπίλια δεν θα έχει κάτσει ακόμα, όμως οι 27 δεν θα αποφύγουν να διακηρύξουν κάτι χειροπιαστό από τη Ρώμη, αν δεν θέλουν να μετατραπεί η επέτειος των 60 ετών ειρήνης, προόδου, ευημερίας και εμπέδωσης της δημοκρατίας στην Ευρώπη σε μια “εσωτερική υπόθεση”, όσων ασχολούνται με τα κοινοτικά. Είδομεν.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top